fbpx

Doček Nove godine u Pragu: Gde i Kako se provesti?

Ukoliko još niste odlučili gde ćete provesti doček, vreme je da se aktivirate. Na sve strane "pršte" ponude za različite gradove kako Evrope tako i za svetske metropole. Jedan od glavnih gradova za nezaboravan provod je Prag.

Prag svake godine privuče veliki broj stranih turista tokom čitave godine. Ipak, najveća gužva u Pragu je upravo za Novu godinu. Prag nosi epitet „zlatnog grada“ a zašto je to tako najbolje je da se uverite sami.

Doček Nove godine u centru Praga

docek-nove-godine-u-pragu

Prag je grad koji nudi kompletnu čaroliju bilo da se opredelite da tu noć provedetea negde na otvorenom ili je vaš izbor neki od restorana u centru grada.

Za sve koji vole da za doček budu na otvorenom Prag nudi brojne mogućnosti. Bilo da je u pitanju glavni gradski trg ili ćete ponoć dočekati na Karlovom mostu jedno je zagarantovano. Nećete odoleti magiji koja oživljava ovaj prelepi grad. Ulično osvetljenje sa ukrasima najrazličitijih boja i oblika Prag svrstava u jedan od najomiljenijih gradova za doček Nove godine, u koji se gotovo svi uvek rado vraćaju.

Stari grad u Pragu je pretvoren u pešačku zonu, pa ukoliko ne želite da se vežete za jedno mesto najbolji način je da šetajući se i razgledajući velelepne građevine.

Od baroknog preko gotskog i renesansnog stila sve možete videti na jednom mestu. Ovakav izgled grada čini da se osećate kao u nekoj bajci. Nije retkost da vidite na gradskim ulicama kočije i konje koji ukrašeni novogodišnjim ukrasima voze turiste kroz sam centar grada.

Prag na vodi za ludu novogodišnju noć

untitled-design

Reka Vltava nudi brojne mogućnosti za posetioce glavnog grada Republike Češke, Praga.

Na njenoj obali nalazi se veliki broj brodova restorana, pa ukoliko ne želite da se smrzavate na otvorenom, pravi izbor za vas biće neki od ovih prelepih raskošnih restorana. Oni imaju organizovan doček Nove godine uz pratnju poznatih bendova koji gostima obećavaju lud i nezaboravan provod.

Veliki vatromet koji se ispaljuje u ponoć sa više mesta u gradu fascinantan je kad se posmatra sa vode. Uz dobro vino i poznate češke specijalitete provešćete se kao nikada do tada.

Cene pića se razlikuju u restoranima u centru grada i onima koji su udaljeniji. Cene piva i sokova se kreću do 4e, kokteli od 4 do 7e, a cigarete su nešto skuplje nego kod nas, pa ćete za paklicu morati da odvojite od 3e pa do 5-6e.

Ako želite da pojedete dobar obrok, preporuka su restorani u sporednim ulicama gde ćete proći dosta jefitnije nego u centru, a usluga je na nivou.

Za porciju nekog tradicionalnog jela ćete odvojiti oko 2,5e do 3e, za kinesku hranu 2 do 4e. Češko pivo je jedno od najpoznatijih na svetu, a čašom dobrog točenog piva se možete počastiti za čak 1e.

Grad Prag je poznat po tome što veliki broj turista čine upravo mladi ljudi koji u potrazi za novim iskustvima i stvarima dolaze u posetu ovom gradu. Prag je za mnoge grad ljubavi, a možda to postane i za vas ukoliko ste otvoreni za nova poznanstva.

Stari astronomski sat kao mesto za doček Nove godine

untitled-design

Ako ste odlučili da ovu novogodišnju noć provedete u Pragu ono što ne biste trebali da zaobiđete je čuveni stari astronomski sat koji predstavlja veliku atrakciju za sve posetioce Zlatnog grada. On predstavlja jedno od najvećih blaga Češke, a svojom pojavom pleni poglede znatiželjnih stranaca.

Stari astronomski sat je najstarija naprava ovog tipa na svetu koja još uvek radi. S obzirom da je smešten u samom srcu Praga nezaobilazan je i u novogodišnjoj noći. Sa glavnog trga na gde se sat i nalazi u ponoć se ispaljuje veliki vatromet. Koji vas odvodi u trenutke nestvarnosti i čarolije.

Ovaj sat predstavlja pravu atrakciju, a dominira trgom jer se nalazi na katedrali Lund. Sat je nastao još davne 1410.godine, a zanimljiv je turistima iz celog sveta jer pokazuje izlazak Sunca i Meseca, dane, mesece i godine. Pored toga on prikazuje i neke bitne planete, a izlazak 12 apostola je nešto na šta svakog dana čeka veliki broj ljudi.

Obavezno probajte čuveno češko pivo

novogodisnje-zurke-u-pragu

Bilo da se opredelite za neku opuštenu varijantu i doček Nove godine na otvorenom, na glavnom trgu, Karlovom mostu ili ispred čuvenog starog astronomskog sata ono što ne biste smeli da propustite to je ukus poznatog češkog piva. Novogodišnja euforija u Češkoj kao i u većini evropskih zemalja počinje proslavom Božića, 25. Decembra i traje sve do 1. Januara.

Praznični duh je pristan u svakom i najzabitijem delu grada. Bilo da slave u luksuznom stilu ili  u skromnosti svog doma Česi najčešće ove praznike slave u okviru svoje porodice i prijatelja.

Nakon što obave večeru u toplini svog doma i razmene poklone, Česi se spremaju i odlaze na neki od trgova da tamo dočekaju ponoć. Uz dobru atmosferu i veliki broj ljudi. Uz poneku čašu poznatog piva Česi ispraćaju staru i dočekuju Novu godinu.

Doček Nove godine uz Štrausova dela

GRAND HOTEL BOHEMIA, 2011 Praha Photographer: Libor Svacek; box@fotosvacek.cz;

Nekima možda neobičan i čudan način za provod novogodišnje noći, a za ljubitelje opere najbolji mogući način da proslave nadolazeću godinu. Ako volite operu Prag vam svojom operom nudi i tu mogućnost.

U novogodišnjoj noći prestižni program nudi državna opera u kojoj se izvode najpoznatija dela Johana Štrausa. Program traje nekoliko sati tako da će ljubitelji ovakvih izvođenja moći u potpunosti da se udobno smeste i uživaju.

Ako ste simpatizer i filharmonije tradicionalno prvog januara se u Češkoj filharmoniji izvode klasična dela skorijeg datuma. Izvođači su poznati umetnici iz Češke.

Obiđite vašare i počastite se tradicionalnim češkim slatkišima

untitled-design-1

Ukoliko se opredelite za doček Nove godine u Pragu nikako nemojte propustiti vašare koji se organizuju na glavnim češkim ulicama. Pored slatkiša možee probati i njihovo kuvano vino i pivo, ugrejati se u hladnim zimskim danima. Novogodišnja rasveta na kojoj Česi ne štede čini da u toku božićnih i novogodišnjih praznika Prag oživi posebnom čarolijom.

Ono što biste trebali da znate ukoliko se opredelite za doček u Pragu je da je tradicionalna večera u novogodišnjoj noći riblja čorba i specijaliteti od ribe, šaran ili neka druga riba. Uz ovo obavezna je i krompir salata, a obrok se završava i nekim desertom. Ovo je idealno za sve one koji se pridržavaju posta, jer je retko da ovako izgleda novogodišnja trpeza.

Ako vam sve ovo zvuči primamljvo i imate želju da upoznate ovu zemlju koja ima jednu od najbogatijih kultura, na pravom ste putu.

Neke od najstarijih građevina koje su odolele napadima neprijatelja u svim proteklim ratovima će sigurno nadmašiti vaša očekivanja. Prelepe ulice, stari grad, Karlov most i druga zdanja koja se u Pragu dižu gde god da se okrenete nijednog turistu ne ostavljaju ravnodušnim.

prag-nova-godina

Naposletku, ostaje vam samo da se raspitate o najpovoljnijim ponudama za putvanje u ovu fascinantnu zemlju i da spakujete stvari za put. Samo požrite, nema još mnogo vremena, a interesovanje za ovu destinaciju je veliko.

Takođe, ne ispustite iz vida da ćete najmirniji biti ukoliko kupite i najpovoljnije zdravstveno putno osiguranje kako biste mogli da se u potpunosti opustite i da svim čulima uživate.

U tom slučaju, uživanje je neizbežno, kao i za doček u Beču, ili pak doček u Amsterdamu, kao i ostalim evropskim metropolama.

Povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *