Kako sa decom na letovanje

Ovo su saveti kako sa decom ili bebom krenuti na more. Kada krenuti, koje letovalište i koji način prevoza i smeštaja odabrati gde će deca bezbedno uživati. Pred vama je pregršt nedoumica i raznih pitanja koja čak i iskusnim roditeljima mogu predstavljati opterećenje.

Evo nekoliko korisnih saveta o putovanju sa decom koja će vam pomoći i donekle vas uputiti u to na šta biste trebali obratiti pažnju pre nego što se odlučite gde ćete provesti dugo isčekivani odmor.

Ukoliko putujete aranžmanski, proverite šta sve sadrži vaš paket putnog osiguranja.

Bilo da putujete o sopstvenoj režiji ili aranžmanski, prva preporuka je da obezbedite putno osiguranje i upoznate se sa pogodnistima istog, naročito onog dela koji se tiče dece.

Sa decom na letovanje u predsezoni ili krajem sezone

sa porodicom na letovanju

Da li je za odmor sa decom bolje iskoristiti predsezonu ili kraj sezone? Da li otići u neku ostrsku avanturu ili se obresti u nekoj kontinentalnoj regiji? Gde je voda toplija i gde nema vetra? Sve ovo su česta pitanja koja muče većinu roditelja male i one malo veće dece…

Bitni detalji su  i udaljenost objekta od plaže. Da li u blizini imate prodavnicu u kojoj možete kupiti osnovne životne namirnice?

Da li je u mestu postoji  dom zdravlja ili neka lekarska ambulanta? Kakva je plaža, da li ima prirodne hladovine… i tako u nedogled.

Zbog svih ovih naizgled nebitnih stvari vaše letovanje može da bude stresno , zato je najbitnije da se na vreme i detaljno raspitate o svemu što bi moglo da vam zatreba.

 Letovanje sa decom u predsezoni ima prednosti i mane

sa decom na letovanje u predsezoni

Odmah posle novogodišnjih praznika poteže se  priča oko letovanja. Tada je  najpogodnije vreme da se opredelite za neku destinaciju, jer su u to vreme  popusti za rani buking najveći.

Predsezona ima svoje prednosti, kao što je manja gužva i jefiniji smeštaj. Ali je veoma neizvesno da li ćete biti u mogućnosti da se opušteno kupate ili će voda biti hladnjikava, pa će vaši mališani cvokotati na plaži.

Da biste to izbegli, pre rezervacije proverite kolike su prosečne temperature vode bile prethodnih godina u mestu u kojem planirate da provedete odmor.

Na letovanje sa decom avionom ili autobusom?

letovanje sa decom

Veliku ulogu u putovanju igra prevozno sredstvo kojim ćete putovati. Ukoliko imate organizovan prevoz onda možete da se opustite.

Ako se ipak odlučite za putovanje u spostvenoj režiji, bolje bi vam bilo da dobro pripremite vaš automobil za duže putovanje.

Najlagodniji i najbrži način putovanja je avionski saobraćaj, ali iziskuje više novca, pa ko je u mogućnosti, ne mora mnogo da razmišlja, dok popije kafu već je stigao na željenu destinaciju.

Autom na letovanje sa decom – konfor naspram sigurnosti

deca u kolima

Po zakonu o bezbednosti dece u saobraćaju korišćenje dečijih sedišta je u svim evropskim zemljama obavezno.

Mnogi roditelji, naročito oni koji putuju noću, gledaju da izbegnu njihovo korišćenje, jer smatraju da ce deci udobnije biti ukoliko im naprave improvizovani krevet, pa veći deo puta provedu u spavanju.

To onda donosi dodatni rizik i mogućnost da vam bude napisana kazna za nepoštovanje saobraćajnih propisa.

Sa decom u Hotel ili apartman?

deca u pesku

Prilikom odabira smeštaja nameće se pitanje da li je sa decom bolje otići u neki hotel, što podrazumeva i nešto skuplje letovanje ili se opredeliti za najam apartmana.

U prvom slučaju vaše mogućnosti da sami pripremite obroke deci su ograničene, jer u većini hotela nije dozvoljeno pripremanje hrane u sobama, a ne postoje ni adekvatni uslovi za to.

S druge strane, to je prednost u privatnim smeštajima gde u sklopu apartmana imate i kuhinju pa i mogućnost da svojoj porodici pripremite hranu koju sami želite.

Takođe, niste vezani za satnicu kao u hotelu, gde su obroci tačno organizovani.

S obzirom na vaše mogućnosti, želje i navike sami morate proceniti da li je vaš izbor na hotelu ili vilama i apartmanima.

Letovanje sa smeštajem u blizini plaže – prednost za decu

putovanje sa decom

Bitna stavka u odabiru smeštaja je takođe i udaljenost od mora. Porodice sa bebama ne mogu boraviti na plaži po ceo dan.

U najtoplijem delu dana preporuka je da se deca sklone u rashlađene prostorije i sačeka da se temperatura malo snizi u popodnevnim časovima.

Tada se nastavlja uživanje na plaži i brčkanje u vodi. Zbog toga je bitno koliko ćete morati da pešačite ili se vozite do smeštaja.

Što je smeštaj bliži to je bolje za vas, ali svi apartmani ili hoteli koji su na plaži su dosta skuplji od onih koji su udaljeni od mora.

Smeštaj u blizini plaže posebno pogoduju mamama sa bebom ili trudnicama.

Ako putujete porodično, ovo su prednosti porodičnog putnog osiguranja.

Blizina lekara za miran san

deca na plazi

Iako najčešće letovanja prođu bez nekih velikih problema, ipak treba imati u vidu to da su mala deca podložnija prehladama. Zatim, virusima ili nekim drugim zdravstvenim problemima koji mogu nastati zbog promena vode, vazduha, klime.

Zato je najbolje da o tome na vreme razmišljate i da obavezno obezbedite za decu i sebe putno osiguranje. Ukoliko dođe do nekih problema višestruko se isplati.

Saznajte zašto se isplati i da li je obavezno putno osiguranje.

Bitno je da se raspitate da li u blizini vašeg smeštaja postoji lekarska ordinacija ili neka druga ustanova zdravstvene zaštite koja može da pruži adekvatnu negu za vas i vaše dete.

Opustite se i uživajte

uzivanje sa decom na plzi

Leto je tu, saveti su uvek dobrodošli, roditeljske brige mogu da se svedu na najmanju moguću meru uz dobru organizaciju.

Tada ostaje samo da se opustite i da uživate, da maksimalno iskoristite letovanje koje je pred vama i da prikupite što više lepih uspomena koje će vas i vašu decu ispunjavati do neke sledeće avanture.

TopOsiguranje nudi najpovoljnije pakete putnog osiguranja – ukoliko nađete jeftinije novac će Vam biti vraćen.

Za tačnu cenu, za vašu destinaciju, najbolje je da pošaljete besplatan upit za putno osiguranje preko naše forme, a mi ćemo brzo pronaći najbolje rešenje za Vaše putovanje.

osiguranje-baner

Ništa nije bitnije i preče u odnosu na zdravu i sretnu porodicu, a obezbeđivanjem životnog osiguranja Vi najbolje dokazujete tu tvrdnju.

Povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *