fbpx

Najlepše plaže na Sitoniji: Top 9 plaža Sitonije

Ovo su najlepše plaže na Sitoniji, mada možemo i reći da su ovo 9 njlepših plaža na Halkidikiju. Saznajte gde se ove plaže nalaze, kako ih pronaći i doći do njih, kako izgledaju, kako su uređene i da li su najpre za parove, društvo ili porodice.

Sitonija ili „drugi prst“ Halkidikija je poluostrvo poznato po peščanim plažama i kristalno čistom moru. Sitonija broji jako puno plaža. U ovom tekstu ćemo izdvojiti plaže koje odgovaraju različitim kriterijumima.

Kriterijumi poput sledećih – da li ima prirodnu hladovinu, da li je plaža urbana ili je odlikuje netaknuta priroda, da li je prilagođena deci, tinejdžerima ili ljudima željnim i sklonim sportskim aktivnostima itd. Teško je napraviti listu najlepših plaža na Sitoniji.

Bez obzira sa kime planirate letovanje, i kakvo letovanje zamišljate da treba da bude – romantično, ispunjeno sportskim aktivnostima, burno ili ispunjeno tišinom, Sitonija sa svojim izborom plaža može da Vam izađe u susret.

Evo koje su najlepše plaže na Sitoniji:

1. Plaža za miran odmor – Livrohio

najlepša plaža na sitoniji

Glavna plaža malog ribarskog sela Ormos Panagias je poznata pod imenom Livrohio ili Trani Ammouda.

Ormos Panagias je smešten na istočnoj strani Sitonije, a plaža Livrohio se nalazi severno od sela.

Ormos Panagias je mesto odakle brodovi kreću ka Svetoj Gori. Crkva posvećena Presvetoj Bogorodici iz doba Vizantije je glavna znamenitost sela.

Ovo je možda i najlepša plaža na Halkidikiju.

Plaža Livrohio je nosilac Plave zastave i sasvim zaslužno se nalazi na samom vrhu liste najlepših plaža na Sitoniji. Plažu odlkuje sitan pesak, naime, smatra se da je plaža Livrohio najpeščanija plaža Sitonije.

Ulazak u vodu je plitak i sve vreme ispod mora se nalazi pesak što znači da je Livrohio plaža za decu. More je uglavnom mirno i jedino se uzburka ukoliko dune vetar.

Plaža nije popularna tako da i u jeku sezone nećete imati problem sa nesnosnom gužvom. Stoga je ovo i najlepša plaža na Sitoniji bez gužve. Savršena je za one koji su željni tišine tokom letovanja.

Na plaži postoje barovi koji iznajmljuju suncobrane i ležaljke, ali su oni dovoljno udaljeni od deonica za koje Vam treba lična oprema za plažu.

Smeštaj se može naći u vilama načičkanim duž plaže ali i u samom selu, izbor je na Vama.

Na plaži nema organizovanih toaleta i nije baš neka opcija za ronioce.

2. Plaža za decu i neplivače – Karidi

sitonija plaza za decu

Na severoistočnoj strani Sitonije se nalazi plaža Karidi, jedna od najatraktivnijih plaža Sitonije, samim tim poznate i po gužvama.

Karidi plaža je smeštena na kraju letovališta Vourvourou.

Na plaži nema barova, samim tim nema ni suncobrana i ležaljki tako da je celokupna organizacija opreme na Vama. Na plaži takođe nema toaleta i tuš-kabina.

Na plaži postoje kantine u kojima možete kupiti suvlaki i pivo po pristojnim cenama, a ukoliko želite tavernu ili piceriju moraćete se prošetati. Blizu plaže se nalazi pristojan restoran Melia.

U pozadini plaže se nalazi borova šuma koja će Vašem automobilu pružiti hlad.

Kako vetrovi skoro pa ne duvaju ovde, plaža Karidi je uvek u znaku mirnog i toplog mora.

Ukoliko želite da se izležavate na ovoj plaži, gledajte da poranite.

Jedina mana ove plaže jeste što se s vremena na vreme pojave morske alge i zamute vodu.

Pesak je puderasto sitan i beo, a boja mora je plavkasto-zelenkasta. Ono po čemu je plaža Karidi poznata jeste izuzetno plitak ulazak u vodu što je čini savršenom plažom za decu.

Turisti koji su posetili ovu plažu je doživljavaju kao veliki prirodni bazen za decu i neplivače.

3. Najlepša plaža Sitonije – plaža Portokali

sitonija najlepse plaze

Ako ne najlepšom, onda Portokali možemo nazvati najzanimljivijom plažom Sitonije. I veoma posećenom, što znači da je gužva na njoj zagarantovana, naročito tokom jula i avgusta.

Portokali plaža je poznata i pod imenom Kavourotripes. Nalazi se na 7 kilometara udaljenosti od Sartija.

Plaža Portokali se zapravo sastoji iz niza malih peščanih uvala i belih stena. Ukoliko ste uporni, možete naći uvalu koja broji samo nekoliko ljudi.

Ovde je pesak beo, a more podseća na ogromni plitki bazen. Preporučuje se ronjenje oko belih stena na kojima možete takođe sedeti i leškariti pod hladovinom bora.

U blizini glavnog dela plaže se nalazi bar, i tu postoji veoma ograničen broj suncobrana i ležaljki. Posle 11 sati teško da ćete naći praznu ležaljku i iznajmiti.

Postoje u blizini plaže i kantine gde možete kupiti piće i hranu, ali se preporučuje da pre dolaska ovde ponesete sve što treba – vodu, voće, opremu za plažu.

U pozadini plaže se nalazi borova šuma, naročito omiljena među kamperima. Postoje delovi mora koji se nalazi u senci drveća ili stena.

Do plaže nije lako doći i od mesta gde se parkirate treba pešačiti 200 metara kroz šumu. Ukoliko se vozite od Sartija severno, nakon nekih 10-tak minuta ćete naići na skretanje, kantinu i parkirane automobile.

To su sve znaci da se nalazite u blizini raja na Sitoniji – plaža Portokali. Na plaži nema toaleta, ali ima tuševa.

4. Plaža na Sitoniji za ljubitelje sportova na vodi – Lagomandra

najlepša plaža na sitiniji

Lagomandra je plaža koju zapravo čine dve plaže ovenčane Plavom zastavom. Između ove dve plaže se nalazi rt sačinjen od stena.

Plaža Lagomandra se već godinama smatra jednom od najlepših plaža na Sitoniji.

Lagomandra se nalazi u blizini mesta Neos Marmaris i najpopularnija je plaža zapadnog dela Sitonije. Od mesta Nikiti je udaljena 13 kilometara i vrlo lako se pronalazi.

Ukoliko ste ljubitelj sportova na vodi, obožavateće ovu plažu jer je dosta toga na njoj vezano za sport organizovano.

Severni deo plaže je urbanizovan i tu postoji bar sa ležaljkama i suncobranima.

Južni deo je omiljen među kamperima i onima koji žele da maksimalno iskoriste ličnu opremu za plažu.

U pozadini plaže se nalazi mirisna borova šuma u kojoj su se “sakrile” taverne, spremne da utole glad i žeđ nakon kupanja.

Neki delovi plaže se nalaze pod senkom borove šume, tako da na njoj možete ostati tokom čitavog dana.

Obe plaže krasi sitan pesak i čisto, toplo more. Ulazak u vodu je plitak, ali je nešto nagliji prelazak u dubinu na severu, nego na jugu.

Plaža Lagomandra je poznata i po predivnim zalascima sunca.

Plaža Lagomandra je popularna i među roniocima početnicima.

Na plaži se nalazi toaleti i tuševi.

Jedina mana ove plaže jeste gužva tokom letnje sezone. Ali znak popularnosti ove plaže je zapravo dokaz koji ide u prilog činjenici da se radi o lepoj, uređenoj i bezbednoj plaži.

5. Najbolja plaža na Sitoniji – Kalogria

najlepse plaze sitonija

Južno i na 5 kilometara udaljenosti od mesta Nikiti se nalazi plaža Kalogria. Kada se pomenu najlepše plaže na Sitoniji, ljudi se sete plaže Kalogria.

Plaža Kalogria je dugačka i uska, sačinjena od finog peska. Ulazak u vodu je plitak i dugo treba hodati da bi se dostigla pristojna dubina. More je izuzetno mirno i savršeno za one koji žele opušteno da plutaju na dušeku.

Na ovoj plaži dolaze početnici u ronjenju.

Na njoj se nalaze dva popularna bara – Mango Beach Bar i Isla Beach Bar. Isla Bar je popularan među mlađom populacijom. U blizini bara Mango se nalazi teren za odbojku.

Preko puta plaže se nalazi hotel sa dve zvezdice Mango. Možete birati pogled na more i Toronski zaliv, baštu ili planinu.

Ukoliko želite da obezbedite sebi i voljenima prirodnu hladovinu na ovoj plaži morate doći što ranije. Sitonija ima najlepše plaže sa hladovinom.

Plaža nije za kampere i one koji ne vole gužvu i buku.

Postoje toaleti i tuševi u okviru barova.

6. Najlepša plaža na Sitoniji za ljubitelje plivanja – Kriaritsi

sitonia najlepse plaze

Plaža Kriaritsi se nalazi na jugu Sitonije i najbliže joj je mesto Siki (Sykia).

Kriaritsi je veća uvala podeljena stenom na dve plaže. Južni deo plaže je manji i posećen je od strane nudista. Severni deo je veći i na njemu se nalazi kamp-naselje Paradisos.

More je tirkizno, sa naglim prelaskom u dubinu. Na samo 15 metara od obale ne može da se dotakne dno. Kada dune vetar, podignu se i talasi, mada je more uglavnom mirno. Plaža je odlična za jedrenje na vetru (windsurfing) i surfovanje uz pomoć zmaja (kiteboarding).

Plaža je peščana, a pesak se nalazi i u moru.

U okviru kamp-naselja se nalazi bar i restoran. Još jedan bar se nalazi u centru plaže, a na 100 metara od njega se nalazi jedna taverna. Ležaljke, suncobrani, tuševi i toaleti su organizovani oko ova dva bara.

Plaža Kriaritsi je savršena za plivače i one koji žele da se izoluju od buke i glasne muzike.

Jedina mana ove plaže jeste njena lokacija smeštena u zaleđu. Ukoliko želite doći na ovu plažu neophodan je auto i uključen GPS. Plaža Kriaritsi je smeštena između plaže Klimataria i plaže Kalamitsi.

Problem je takođe što treba da se provozate i kroz lavirint puteva starog i napuštenog naselja. Kako biste se izborili sa lavirintom i izašli na plažu, pratite sprejom napisane natpise na pločniku.

7. Plaža Marathias – za ljubitelje netaknute i divlje prirode

najbolje plaze na sitoniji

Na samom jugu Sitonije se nalazi mala plaža Marathias. Plaža se nalazi u blizini mesta Porto Kuofo.

More je ovde zelene boje i izuzetno čisto. Plaža je okružena zelenim brdima i bujnom vegetacijom. Plaža nije urbanizovana i morate sve neophodno za plažu nositi sa sobom. Kola su takođe neophodna i njih možete parkirati uz samu plažu.

Plaža Marathias je tokom leta uglavnom posećana od strane Grka koji žive u njenoj blizini. Što bi se reklo, na ovoj plaži osim riba i ponekog lokalca nema nikoga i ničega.

Plaža je zbog netaknute prirode odlična za ljubitelje iste, plivače i ronioce. Niko Vas ovde neće uznemiravati i gurati kako na samoj plaži, tako i u vodi.

Plaža Marathias je više šljunkovita nego peščana.

Marathias je zapravo podeljen na zapadnu i istočnu plažu. Istočna plaža ima pogled na otvoreno more, zapadna ima pogled na susedno poluostrvo Kasandra.

Na putu do plaže se prolazi jezero koje je prirodnim kanalom povezano sa morem, tako da ga karakteriše slana, morska voda. U blizini jezera se nalaze kućice sa divnim i uređenim baštama.

8. Plaža na Sitoniji za dobar provod – Talgo – za koncerte i žurke

najlepse plaze u grckoj sitonija

Između mesta Ormos Panagias i Vourvourou se nalazi malena peščana plaža koja je popularna i posećana naročito od strane mlađe populacije i svih onih koji se osećaju mladim.

Na plaži se nalazi istoimeni bar koji je zaslužan za čitavu organizaciju na plaži, preko ležaljki i suncobrana do muzičkih događaja. Mladi imaju običaj da sa potpuno drugog kraja Sitonije dođu na plažu Talgo kako bi se dobro proveli.

Plažu samu odlikuje plitak ulazak u vodu i pesak. Šljunak se pod nogama oseti kada se uđe u more, ali vrlo brzo se pod nogama opet oseti sitan pesak. More je uvek mirno, samim tim savršeno za plivanje. Gde god da je na Sitoniji vetrovito, na plaži Talgo nije.

Jedan deo plaže nije pod ležaljkama i suncobranima, tako da možete samo spustiti svoj peškir i uživati.

Toaleta i tuševa ima na plaži.

Ko sve i kada nastupa u ovom baru na plaži, možete saznati putem fejsbuk stranice Talgo Beach Bar.

Za ljubitelje komercijalnih žurki na plaži, plaža Talgo zauzima ubedljivo prvo mesto kada se pomenu najlepše plaže na Sitoniji.

9. Plaža za zaljubljene – Fava

grčka sitonija najlepse plaže

Još jedna plaža koja nije u znaku gužve, a lepa je poput onih najpopularnijih i najposećenijih jeste Fava. Plaža Fava se nalazi u blizini mesta Vourvourvou, zapravo, Fava je naziv naselja mesta Vourvourou.

Fava se sastoji iz nekoliko peščanih uvala. U pozadini su smeštene lepe vikendice i kuće Grka. Na pojedinim delovima se nad plažom nadvijaju senke koje pravi drveće.

Ukoliko poranite, možda jedna peščana uvala bude prepuštena samo Vama i voljenoj osobi.

Voda je ovde nemirna, jer se zbog vetrova koji duvaju često podižu talasi. Sama plaža jeste peščana, ali morsko dno nije (ima kamenčića).

Fava je plaža na koju pored osobe sa kojom želite da se osamite morate poneti ličnu opremu za plažu jer nije urbanizovana i nema barova.

Samo uz najbolje putno osiguranje za Grčku možete bezbedno da se prepustite draguljima, odnosno najlepšim plažama Sitonije.

putno osiguranje

Ovde možete videti mapu Sitonije

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *