Naplata Osiguranja za Povredu na radu

Ako niste sigurni da li vas je poslodavac osigurao, tu informaciju možete i morate da dobijete od pravnika fabrike ili kompanije u kojoj ste zaposleni, na određeno ili neodređeno vreme. Kada zaposleni imaju pravo na nadoknadu i koje su obaveze poslodavca?

Da li zakon obavezuje poslodavca da kolektivno osigura zaposlene?

Šta je to Kolektivno osiguranje?

Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu nalaže poslodavcima da su dužni da zaposlene osiguraju od povreda na radu i profesionalnih oboljenja zbog nadoknade štete.

Ovo takozvano Kolektivno osiguranje zaposlenih od posledica nezgode je u ponudi većine osiguravajućih kuća.

Poslodavac ima obavezu da radnike osigura od smrti usled nesrećnog slučaja i trajnog gubitka radne sposobnosti, odnosno invaliditeta.

Osiguravajuće kuće, koje u ponudi imaju ovu vrstu osiguranja, u uslovima su precizno definisale šta sve spada u nesrećne slučajeve.

Šta je to nesrećni slučaj?

Jednostavno rečeno, to su svi događaji koji ne zavise od volje zaposlenog, a koji za posledicu imaju njegovu smrt, potpuni ili delimični invaliditet ili prolaznu nesposobnost za rad.

Da bi vam bilo jasnije, nesrećni slučaj su povrede koje recimo nastanu prilikom pada, strujnog udara, opekotine, prelomi kostiju, posledice delovanja štetnih hemijskih ili nekih drugih isparenja.

Na sve ovo evidentno je da vi kao radnik nemate nikakav uticaj i da ne možete namerno da izazovete nezgodu ili nesrećni slučaj.

Da li smo osigurani i van radnog vremena?

Ako vas je poslodavac osigurao, važno je da znate da li ste osigurani i kada niste na poslu. Pre samo nekoliko dana, u jutarnjim satima u centru Beograda, dogodio se sudar tramvaja i autobusa. Bilo je nekoliko povređenih putnika.

Prevedeno na jezik osiguranja to znači, da svaki povređeni putnik koga je poslodavac osigurao i van radnog mesta, ima pravo na naknadu štete, jer je povreda nastala na putu do posla.

Mnogi i ne znaju da li ih je i od čega osigurao poslodavac. Tako i ne ostvaruju pravo na naknadu štete, ukoliko im se dogodi nesrećni slučaj.

Radnik koji je osiguran i van radnog mesta, ima pravo na nadoknadu, i ako se povredi na fudbalu dok je igrao s prijateljima u svoje slobodno vreme.

Od dobre volje i brige poslodavca zavisi da li ste zaštićeni 24 časa dnevno.

Od čega zavisi isplata osiguranja kod povrede na radu

Kada po slovu zakona poslodavac osigura zaposlene, on sa sebe skida odgovornost ukoliko dođe do nesreće ili povrede na radu i van radnog mesta.

Osiguravajuća kuća kod koje su radnici osigurani ima obavezu da nadoknadi nastalu štetu i isplati novac zaposlenom ili njegovim naslednicima.

Kao i kod individualnog Životnog osiguranja, i kod ove vrste osiguranja važi pravilo da su nadoknade štete veće ukoliko su i osigurane sume visoke.

Na koliku osiguranu sumu vas je osigurao poslodavac dokazuje koliko su mu radnici važni za kolektiv. To za zaposlene može da bude samo dodatni motiv u radu.

Na visine osiguranih suma, odnosno cenu koštanja osiguranja zaposlenih, utiče i  delatnost kojom se firma bavi. Takođe i radno mesto zaposlenog.

Godišnja premija za spremačicu je prilično niža, a samim tim i osigurana suma, nego za radnika koji opslužuje neku mašinu, ili radi na građevini.

Što je radno mesto rizičnije za nastanak mogućih povreda ili nezgoda, to je cena osiguranja skuplja, ali je samim tim i osigurana suma viša.

Koja dokumentacija je potrebna za naplatu štete kod povrede na radu?

Kao najvažnija stavka je da se javite bolničkoj ustanovi ili pozovete hitnu pomoć na licu mesta. Lekari će sačiniti lekarsku dokumentaciju sa kojom jedino možete da naplatite osiguranje.

Ovo je osnov za naknadu nematerijalne štete jer se može u toku postupka uzeti za medicinsko veštačenje.

Pored toga poželjno je pribaviti zapisnik o štetnom događaju iz firme ili zapisnik o uviđaju ukoliko se radi o slučaju van ustanove i ako ste zvali policiju za sastavljanje istog.

Navesti imena svedoka tj. očevidaca događaja.

Broj polise osiguranja i ugovor o radu.

Takođe su poželjne i fotografije koje su zabeležile mesto događaja.

Naknada štete za pretrpljen duševni bol

Moguća je i naplata štete za pretrpljen duševni bol kod povrede na radu, i to kao:

– naknada štete za strah izazvan povredom na radu

– naknada štete usled naruženosti dela dela ili umanjenih životnih aktivnosti

– naknada štete za duševni bol prilikom smrtnog ishoda

Naknada štete usled smrtnog ishoda je najviša novčana nadoknada i moguća je samo bližim rođacima preminulog osiguranika.

Ovakva nadoknada se ostvaruje putem pravnog posla preko pravnog zastupnika.

Savetnik u osiguranju za poslodavce

Ako je među vama koji čitate ovaj tekst neko poslodavac, bez ustručavanja nam se obratite za sve relevantne informacije u vezi Kolektivnog osiguranja zaposlenih – besplatni saveti za ustedu novca toposiguranje.rs.

Dobićete adekvatnu ponudu u kojoj su usklađene cene sa delatnošću vaše firme, pa to neće biti preterano opterećenje za budžet preduzeća.

Za zaposlene je važno da znaju da u Kolektivno osiguranje mogu da uključe i članove svoje porodice. Samo starosti od 14 do 75 godina.

Ukoliko hoćete da se sami osigurante, obezbedite sebi polisu Životnog osiguranja, za sva dodatna pitanja i konkretne ponude možete bez obaveze da popunite zahtev na našoj stranici za Životno osiguranje.

Dobićete brz, potpun i adekvatan odgovor na sva vaša pitanja!

Saznajte koje su još prednosti i zašto je dobro imati Životno osiguranje!

Povezani članci

Komentari na članak

 • Marko Ivkovic says:

  Postovani,
  Imao sam udes kao taxi prevoznik,imam osiguranje putnika u javnom saobracaju broj osiguranih lica je 5 i predao sam odstetni zahtev medjutim dobio sam odgovor da su u vozilu osigurani samo putnici a s obzirom da sam ja povredjen kao vozac nemam pravo na naknadu stete…
  Ne razumem sta se dogadja jer je broj osiguranih lica 5 a vozilo je putnicko 4+1…
  Unapred hvala
  Marko Ivkovic Bor

  • administrator says:

   Poštovani,
   Po zakonu o bezbednosti saobraćaja u javnom prevozu po polisi za putnike osigurani su samo putnici. Prava potrazivanja po tom štetnom dogadjaju imaju samo putnici u javnom
 prevozu (taxi vozilo). 
Vi imate prava potrazivanja (ako niste krivi-prouzrokovali štetni dogadjaj) po polisama osiguranja zaposlenih i po polisi auto odgovornosti onog ko je izazvao štetni dogadjaj.


   Naravno da Vam o tim stvarima nece pričati u osiguranju (osiguravajućim kućama).


   Ako Vam treba pomoć pišite i direktno u naš kanal šteta kako bi Vam pomogli oko naplata i dajih aktivnosti.   Srdačno

 • Andjelka says:

  Imala sam povredu na radu, s62, nakon cega mi je javljeno da mi nece biti produzen ugovor koji je istekao u vreme bolovanja. Povreda se dogodila u oktobru, a poslodavac me i dalje nije obavestio kod koga smo kolektivno osigurani. Kako da to proverim sama i da li postoji neki rok za naknadu stete?

 • Goran says:

  Postoji li rok za naplatu stete,imao sam povredu na radu,udar struje,pad sa visine i prelom?!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *