fbpx

Putno osiguranje sa Ski-rizikom

Skijanje spada u visokorizične sportove i rekreacije, putno zdravstveno osiguranje sa ski-rizikom treba da bude obavezno. Evo koje su njegove prednosti i šta sve treba da znate pre nego pođete na skijanje.

Skijanje je ozbiljan zimski sport, veoma omiljen i popularan među ljudima. Međutim, skijanje spada u visokorizične sportove po zdravlje. Čak i najiskusniji skijaši ne mogu biti apsolutno sigurni da se neće povrediti prilikom skijanja.

Zato, naglasite činjenicu da ste ljubitelj skijanja jer agencije za prodaju osiguranja pronalaze specijalan tretman za skijaše i snoubordere.

Šta pokriva putno osiguranje sa ski rizikom?

putno-osigranje-sa-ski-rizikom

Na prvom mestu bi trebalo znati da osiguranje pokriva povrede nastale prilikom rekreativnog bavljenja skijanjem koje se odvija na skijaškoj pisti u određenoj ski-zoni.

Neke osiguravajuće kuće pokrivaju off piste tj. skijanje van staze, ali se unapred proverava da li je u pitanju sankcionisana ili zabranjena zona za bavljenje zimskim sportovima. Ukoliko imate na umu ekstremno skijanje, obavezno naglasite agentu šta vam je na pameti. Većina osiguravajućih kuća ne može da vam ponudi takvu vrstu osiguranja.

Veoma je teško odrediti sposobnost svakog ponaosob, a samim tim je nemoguće predvideti nivo rizika po zdravlje svakog pojedinca.

Skijališta su tako organizovana da se u njihovim granicama možete baviti bilo kojim zimskim sportom – sve je u znaku bezbednosti i odgovornosti, počevši sa profesionalnim instruktorima skijanja. Ukoliko postoji problem sa snegom, ledom ili lavinom, postoje znaci upozorenja na kritičnom mestu.

Znači, osiguranje pokriva povrede nastale unutar zone skijališta, i ne postoji ono koje će vas zaštiti i osigurati ukoliko ste se sami odlučili na odlazak u divljinu.

Ukoliko se odlučite na polisu koja pokriva kategoriju skijanja, znajte da se to dodatno plaća, ali to uključuje i pokriva hitno lečenje i adekvatni medicinski tretman. Kao i evakuaciju od mesta nesreće do bolnice (ukoliko je neophodno, čak i prevoz helikopterom).

Nije prijatno pominjati, ali ukoliko dođe do smrtnog slučaja, pokriva se put posmrtnih ostataka do zemlje prebivališta.

Takođe treba napomenuti da osiguranje ne pokriva štetu koju nanosite vašoj ski opremi prilikom skijanja. Osiguranje pokriva sledeću situaciju – ukoliko dođe do krađe ski-opreme na mestu zvaničnom za čuvanje opreme, ili u hotelu, i policija se odmah obavesti o slučaju.

Znači, ukoliko negde u javnosti zaboravite opremu ili vam je ukradu, osiguranje to ne pokriva. Sve u svemu, osigurajte se, ali iznad svega vodite računa o sebi i drugima prilikom skijanja.

Šta poneti na zimovanje?

Šta ne pokriva putno osiguranje sa ski-rizikom?

putno-osiguranje-za-skijase

Makar platili i tri puta više nego što treba, putno osiguranje ne pokriva sledeće situacije:

– Ukoliko sami sebe izlažete nepotrebnom riziku i skijate već prvog dana odmora između strmih litica. Ili se nakon što naučite da stojite na skijama odvažite i krenete niz spuštanje staza i padina namenjenih za profesionalce

– Ukoliko se otkrije da je vaš pad prouzrokovan nesposobnošu kontrolisanja situacije usled korišćenja ilegalnih narkotika ili alkohola

– Ukoliko skijate u divljini i izvan ski-zone

– Ukoliko ste ljubitelj ekstremnog skijanja po opasnom terenu ili nekog drugog visokorizičnog sporta poput paraglajdinga i padobranstva

– Ukoliko se takmičite

– Ukoliko radite na skijalištu i povredite se (to bi trebalo da pokriva preduzeće u kojem ste zaposleno lice)

Povedite računa o osiguranoj sumi jer osiguravajuća kuća pokriva troškove do onog iznosa na koji ste potpisali ugovor. A ne do onog iznosa koliko na kraju ispadne samo lečenje i transport. Ukoliko je osigurana suma 3.000 evra, a nastali troškovi 6.000 evra, znači da osiguranik mora iz džepa da plati ostatak.

Što je polisa jeftinija, to je manji broj osigurane sume kao i stavki koje osiguranje pokriva. Znači, pre bilo čega osvestite sebe i svoje mogućnosti, što finansijske, to skijaške.

Zimovanje sa bebom i decom!

Odgovori na najčešće postavljenja pitanja

osiguranje-sa-sky-rizikom

Najčešće postavljeno pitanje agentima jeste da li osiguranje pokriva troškove spuštanja s planine i s mesta ozlede na sigurno. Odgovor jeste potvrdan, jer postoje hitne i specijalne gorske službe za takvu vrstu pomoći, ali samo ako je povreda nastala u okviru ski-zone.

Inače, gorske službe mogu ići izvan skijališta i spašavati ljude, ali to košta previše i o tome može da razmišlja milionerski um.

Da osiguranje ne pokriva izgubljene niti polomljene skije je odgovor na pitanje svima onima koji su zabrinuti za svoju opremu.

Ljudi koji tek staju na skije naročito se interesuju za svoju situaciju početnika i na njihov odgovor da li mogu kao početnici da se osiguraju, odgovor je potvrdan. Što se tiče skijališta, ukoliko naiđete na sumnjivu stazu za koju mislite da nije u granicama bezbedne zone, obavestite osiguravajuću kuću.

Nakon što dođe do nesreće i povrede, prvo bi trebalo kontaktirati hitnu službu i osiguravajuću kuću. Lekaru obavezno pokazati polisu. Osiguravajuća kuća odmah pokriva troškove i rešava papirologiju, ukoliko medicinska ustanova ima ugovor sa osiguravajućom kućom.

U slučaju nesvesnog stanja, osiguravajuća kuća pokriva troškove bez obzira da li ima ugovor ili ne sa bolnicom.

Sneg je kao i život – varka. Na prvi pogled deluje čisto, mekano i sigurno, ali upravo u trenucima kada se najviše prepustimo laganim životnim momentima, desi se neka neplanirana nezgoda.

Pre nego što se upustite u organizovanje sledeće zimske avanture, obezbedite najpovoljnije putno osiguranje sa ski-rizikom.

Osiguranje je tu da ublaži pad koji može biti koban prilikom skijanja na snegu.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *