fbpx

Najpovoljnije putno osiguranje za Grčku

Saznajte koje je najbolje i najpovoljnije putno osiguranje za Grčku. Šta sve treba da znate o Grčkoj pre putovanja, šta sve treba posetiti i videti i kako bezbedno da se osećate na putu.

Jedna od zemalja u koju naši turisti najviše vole da odu jer se osećaju gotovo kao kod kuće, mesto gde more ima prelepu plavu boju, a lepo uređene plaže vas teraju da ih posetite i svake sledeće godine.

Grčka je najveća zemlja na balkanskom poluostrvu, koju sačinjava preko 1400 ostrva, a sa kontinentalni delom zauzima površinu od 132 000 kvadratnih kilometara.

Nalazi se na 97. mestu po veličini u svetu, a poznata je i po tome što je jedan od tri najveća proizvođača maslina.

Zemlja poznata po mitologiji, kolevka civilizacije, mesto gde su ispričane najpoznatije istorijske priče. Grčka ima dugu i zanimljivu  istoriju, a poznata je i kao mesto gde je nastala demokratija.

Najpoznatiji govornici, učitelji i filozofi potekli su upravo iz Antičke Grčke.

Koje je najpovoljnije putno osiguranje za Grčku, kako ga je najbolje obezbediti i šta sve treba da znate i obezbedite ako planirate putovanje u Grčku, saznajte u daljem tekstu.

Koja dokumenta su potrebna za put u Grčku?

putno osiguranje za grcku

Ukoliko se opredelite da provedete odmor u Grčkoj trebalo bi da znate da vam za ulazak na teritoriju ove države nije potrebna viza ukoliko je vaš boravak kraći od 90 dana.

Da biste nesmetano ušli u Grčku potrebno je da imate pasoš. Isti mora da važi još najmanje tri meseca od datuma koji je planiran za vaš povratak. Ukoliko ne ispunjavate taj uslov carinici imaju pravo da vas vrate sa granice.

Ono na šta biste trebali da obratite pažnju pri prelasku granice je da li su vam pasoš overili pečatom. U tom slučaju ne biste imali problema pri izlasku iz Grčke. Kontrole su pojačane zbog migrantske krize.

Ukoliko se opredelite da u Grčku putujete avionom dobro je da znate da su najvažniji aerodromi Atina, Solun, Krf, Krit i Rodos.

S obzirom da Grčka dobar deo prihoda prikupi upravo od turizma, ona je zemlja koja je dosta ulagala u saobraćaj, pa gotovo svako veće ostrvo ima svoj aerodrom.

Na šta treba paziti ukoliko putujete u Grčku?

Kao i u mnogim drugim zemljama i u Grčkoj vam se može desiti da vam nestanu lična dokumenta. Možete da ih izgubite ili da vam budu ukradena.

Da biste izbegli neprijatne situacije, najbolje je da sva dokumenta fotokopirate i čuvate kopije odvojeno od originala.

Da li je potrebna međunarodna vozačka dozvola za Grčku?

putno osiguranje za grcku

Ukoliko se opredelite da putujete  automobilom, pored važeće vozačke dozvole biće vam potrebna i međunarodna vozačka dozvola.

Iako iz iskustva mnogih vozača možete čuti da im niko nije tražio tu dozvolu, zarad vaše sigurnosti je bolje da je imate.

Ukoliko dođe do nekih nepredviđenih situacija kao što je sudar ili tome slično. Osiguravajuća kuća vam neće priznati polisu bez međunarodne vozačke dozvole.

Da li je potreban zeleni karton  za Grčku?

Iako vam za put u Grčku nije potreban zeleni karton za samu Grčku, on je neophodan dokument ukoliko putujete preko Makedonije.

Preporučuje se putovanje kroz Bugarsku ukoliko želite da izbegnete kupovinu zelenog kartona.

Saobraćajni propisi u Grčkoj

putno osiguranje za grcku

Putevi u većem delu Grčke su dobri, a saobraćajna signalizacija ispunjava standarde.

Na putevima u Grčkoj možete videti patrole koje prate tok saobraćaja. Preporuka je da se pridržavate njihovih zakona i propisa. Kazne za saobraćajne prekršaje poprilično visoke.

Kazne u Grčkoj za vožnju u pijanom stanju su preskupe. Za više od 0,5 promola alkohola u krvi se kreću od 70 eura pa do 600 eura.

Takođe, prekoračenja brzine su česta, a kazne od 40 do 750 eura.

Ukoliko ste skloni nevezivanju sigurnosnih pojaseva, takvo ponašanje vam može izbiti iz džepa čak 350 eura.

Takođe su rigorozni i kad je u pitanju telefoniranje u toku vožnje. Težak prekršaj je prolaska kroz crveno svetlo.

Dozvoljena brzina kretanja u gradu je 50 km na sat. Vezivanje  pojaseva je obavezno i na zadnjim sedištima.

Da biste izbegli nepredviđene troškove poštujte propise na putovanju kroz Grčku i zaboravite bahato ponašanje.

Koja valuta se koristi za plaćanje u Grčkoj?

U Grčkoj je zvanična valuta euro. U većim trgovinskim lancima, kao i u tržnim centrima i hotelima je omogućeno i plaćanja karticama.

Mnogobrojne male radnje koje se nalaze na šetalištima ili su deo vila ne primaju kartice.

Najčešće je kontinentalni deo Grčke jeftiniji, dok su ostrva poznata po tome da su cene nešto više.

Pa tako na plaži sladoled možete platiti 1 euro ili 3 eura… savet je da se pre nego što se opredelite za mesto gde ćete provesti odmor raspitate o cenama i prilagodite svom budžetu.

Koji jezik govore Grci?

putno osiguranje za grcku

Većina Grka govori svoj matični jezik grčki, a mali broj njih se dobro služi engleskim. S obrzirom na to da svake godine veliki broj Srba letuje upravo kod Grka, oni su dosta naučili naš jezik, pa se može desiti da se lakše sporazumete na srpskom nego na engleskom.

Nije retka pojava da vam u restoranu daju meni u kom imate ispisane nazive jela na srpskom jeziku, što govori o tome koliko su Grci gostoljubivi i koliko im je stalo da vam učine boravak u njihovoj zemlji što prijatnijim.

Prednosti i mane letovanja u Grčkoj

Mnogi srpski turisti se opredeljuju upravo za letovanje u susednoj Grčkoj iz više opravdanih razloga. Ako uzmemo u obzir putovanje do odredišta, a u slučaju Grčke to je najvećim delom auto put, ta vožnja će za vas biti uživanje.

Uz poštovanje saobraćajnih propisa, vaš odmor može započeti prijatnom vožnjom, tako da i nakon višesatne vožnje na odredište nećete stići iznureni i izmučeni, jer na putu nema većih krivina, spuštanja i penjanja od kojih često dobijemo glavobolju.

Putevi su u dobrom stanju, pa ne biste trebali da imate nekih problema u tom pogledu. Na vama je da obezbedite sebi i svojim saputnicima bezbednu vožnju i da uživate u početku vašeg odmora.

Ukoliko se opredelite za dnevnu vožnju moguće su manje gužve na putevima, kao i duža čekanja na granicama.

Sve ovo možete izbeći ukoliko putujete noću, ali se u tim slučajevima preporučuje pravljenje pauza ukoliko osetite da ste umorni, jer ipak je veći napor voziti noću.

Kakvi su Grci domaćini?

najpovoljnije putno osiguranje za grcku

Kao još jednu prednost turisti najčešće navode gostoljubivost domaćina, koji su naklonjeni našim turistima.

Pored prijatnog ambijenta naši turisti tamo mogu često čuti upravo srpski jezik, jer sve veći broj naših ljudi za destinaciju bira upravo Grčku.

Za neke je ovo prednost, za neke mana, u zavisnosti od toga koliko volite da se nađete u društvu svojih sunarodnika.

Za one koji nisu ljubitelji domaćeg društva i na odmoru, postoje mesta koja ređe posećuju naši ljudi, pa tako u Grčkoj za svakog ima adekvatnih letovališta.

Takođe, u sezoni na grčkim plažama zna da bude poprilična gužva, pa je to nekada i opterećenje.

Koje su razlike kontinentalnog i ostrvskog dela Grčke?

Velika razlika u Grčkoj je između kontinentalnog dela Grčke, takozvane Olimpijske regije i mesta koja se nalaze na prstenovima ili izolovanim ostrvima.

Razlike su u ceni smeštaja, hrane, ležaljki na plažama, sitnicama na šetalištu. Sve do različitih plaža, peščanih, kamenitih, uredjenih ili pak onih divljih Grčka nudi za svakog turistu po nešto.

Postoje mesta kao na primer Nei Pori, koji je idealana za porodice sa malom decom.

Pa sve do zavučenih plaža u uvalama ili na ostrvima koja su predviđena za one najradoznalije. One koji na tim plažama mogu uživati u čarima ronjenja.

Za koji god deo Grčke da se opredelite, naićićete na maksimalno angažovanje domaćina. Trudu da vam pruže i više od samog kupanja, sunčanja i uživanja u suncu i vodi.

Veliki broj organizovanih izleta do najrazličitijih zanimljivih mesta, je želja da ostave dobar utisak kod svojih gostiju. (obilazak Meteora, poseta Svetoj gori, obilazak manastira i istorijskih lokaliteta)

Šta treba znati kad birate destinaciju?

najpovoljnije putno osiguranje za grcku

Grčka svojim turistima nudi mnogobrojne sadržaje, pa je bitno da se opedelite da li želite aktivan odmor uz dobru zabavu i bogat noćni povod ili biste više voleli mirno i tiho mesto, bez previše buke i galame.

Kakvi su vaši prioriteti, koliko vam je bitno da li ste blizu plže, da li imate prodavnice i restorane na svakom koraku. To su stvari koje biste trebli da predočite svom agentu pre nego što se opredelite za neku destinaciju.

Takođe, bitna stvar je i koliko je smeštaj udaljen od autobuske stanice, aerodroma, glavnog puta i da li postoji dobar prevoz. Za one koji putuju sopstvenim automobilom da li postoji rezervisano parking mesto.

Raspitajte se o  okolini, plažama, mestima zanimljivim za turiste, akvaparkovima, istorijskim spomenicima. Grčka pored mora ima turistima mnogo šta još da ponudi.

Saznajte koje plaže u Grčkoj treba posetiti, zatim koja su najlepša ostrva u Grčkoj.

Još jedan bitna informacija je ta kakva je temperatura vode i vazduha u određenom periodu, bilo da putujete van ili u jeku sezone.

U Grčkoj postoje mesta koja su poznata po tome da uvek duva vetar, pa takve plaže nisu preporuka za porodice sa malom decom.

Pored toga, nije retko da u nekom periodu usled tih vetrova budu veliki talasi a to vam znatno može smanjiti uživanje.

Kada je najbolje putovati u Grčku?

Klimatski uslovi u Grčkoj se ne razlikuju mnogo od naše klime. Leta su nešto toplija i duže traju, manja je količina padavina nego kod nas, a sezona traje već od polovine juna pa do septembra.

Ukoliko imate mogućnosti i volite predsezonu to je dobar način da se dobro provedete i uštedite, a takođe brojne pogodnosti imate i ukoliko putujete na kraju sezone.

Tako da treba razmisliti o mogućnostima koje nudi letovanje u septembru.

Ukoliko na vreme isplanirate put, uplatom first minut polazaka možete uštedeti dobar deo novca, jer većina agencija odobrava popuste za uplatu aranžmana u januaru, febraru ili martu.

Za razliku koju ćete uštedeti na tim popustima možete svoju porodicu i sebe obezbediti kupovinom najpovoljnijeg putnog zdravstvenog osiguranja za Grčku i tako preduprediti dodatne nepotrebne troškove.

putno osigurannje za tursku

Grčka je zemlja u koju naši turisti najviše vole da odu jer se osećaju gotovo kao kod kuće.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *