Putovanje u Pariz – sve što treba da videte

Glavni grad Francuske je najpopularnija destinacija u svim godišnjim dobima. Prestonica je kulture, umetnosti, velelepne arhitekture, kulinarstva, mode. Ukoliko planirate da posetite Pariz, evo šta treba da vidite.

Pariz predstavlja jednu od napopularnijih turistička destinacija na svetu. Oko 30 miliona ljudi  godišnje poseti „grad svetlosti“.

U Parizu možete osetiti različite ukuse tradicionalne kuhinje i uživati u kvaitetnom vinu.  Možete videti izvrsna umetnička dela Pikasa, Dalija, Monea i mnogih drugih.

francusko zelenilo

U dugim šetnjama možete uživati u arhitekturi grada. Koliko god puta odete u Pariz uvek ćete imati nešto novo da upoznate.

Ukoliko je grad na Seni vaša letnja destinacija, ovo su neka od mesta koja morate posetiti.

Najveće atrakcije Pariza

grad svetlosti zasto

Ukoliko ste odlučili da posetite Pariz, pre nego što vam navedemo manje poznata mesta koja možete obići tokom letnjih dana, obavezno je da obiđete glavne atrakcije ovog grada.

Ajfelov toranj

Tour Eiffel je simbol Pariza. Izgrađen je 1889. godine povodom proslave stogodišnjice francuske revolucije. Godišnje ovu znamenitost poseti oko 5 miliona turista.

Muzej Luvr

putovanje-u-pariz

Musée du Louvre je jedan od najvećih muzeja na svetu. U muzeju je izloženo preko 30.000 predmeta iz perioda od praistorije do 19. Veka. Ovaj muzej poseti preko 15.000 turista dnevno.

Dama Pariza

Notre Dame de Paris je katedrala posvećena Bogorodici Mariji, izgrađena u gotičkom stilu. Nalazi se na Seni.

Trijumfalna kapija

Arc de Triomphe je spomenik na trgu Šarla de Gola, poznatijem kao „ Trg zvezde“. Spomenik je podignut svim borcima za Francusku.

Muzej Orsej

putovanje-u-pariz

Le musée d’Orsay, nekada železnička stanica Orsej sada predstavlja centar umetnosti dela iz 18., i 19. veka.

Bazilika svetog srca

Basilique du Sacré-Cœur je rimokatolička crkva na brdu Monmartr. Crkva je posvećena srcu Isusa Hrista. Sa stepeništa crkve može se videti gotovo ceo Pariz.

Bazen na Seni

provod u parizu leti

Tokom leta u gradu može postati vruće i verovatno ćete poželeti negde da se osvežite. Pošto kupanje u Seni nije dozvoljeno, bazen Josephine Baker je odlično rešenje.

Otvoren bazen izgrađen je na barci, u blizini Bastilje, u trinaestom arondismanu.  Nije mnogo veliki tako da može biti gužve ali definitivno ga vredi posetiti.

Zelenilo Pariza,Bois de Vincennes

parkoviu parizu

Parkovi u Parizu predstvaljaju pravu atrakciju.

Najveći park na istoku Pariza koji je sagradio Napoleon III, Bois de Vincennes može biti odlično mesto da izbegnete vrućinu i gužvu centralnog Pariza.

U sklopu parka nalazi se botanička bašta, zoološki vrt, hipodrom za ljubitelje jahanja. Takođe tu možete iznajmiti čamac i opustiti se u čarima četiri jezera koja se nalaze u sklopu parka. Nalazi se u dvanaestom arondismanu.

Jardin plage

vozovi u parku paris

Tokom leta zoološki vrt se pretvara u pravi raj za decu, ali i odrasle. Ležaljke, fontane, voda… aktivnsti za decu.

Naći ćete sve što vam je potrebno da provedete osvežavajući dan u zagrejanom gradu! Ova plaža se takođe nalazi u šumi Bois de Vincennes.

Kada je reč o provodu, ovaj grad treba doživeti kada je on najsvetliji, a to je Nova godina u Parizu.

 Pariske plaže

pariske plaze

Plaže u samom centru Pariza nalaze se duž reke Sene i  duž Bassin de la Villette koji se nalazi u devetnaestom arondismanu, i koji predstvalja jedno od većih veštačkih jezera u Parizu.

Otvaraju se od 20. jula svake godine, a otvorene su do kraja avgusta. Parižani svoje slobodne dane provode na plažama kako bi se osvežili od gradske vrućine. Plaže su otvorene od 9 ujutru do ponoći.

Naravno kupanje u Seni i jezeru je zabranjeno. Ali ne brinite, postavljaju se  tuševi kao i pesak tako da ćete imati osećaj kao da ste na pravoj plaži.

 Bioskop na otvorenom

ponovo radi bioskop na pariskoj livadi

Ukoliko volite da sedite na otvorenom, „Cinema en Plein Air” ili bioskop na otvorenom je prava stvar za vas.

Bioskop se nalazi u mestu po imenu La Villette na severnoistočnom obodu Pariza. Filmski program traje obično od 22. Jula do 23. Avgusta.

 Pozorište na otvorenom

pariske bailike

Još jedan od načina kako da pobegnete od gradske vrućine je pozorište na otvorenom. Pozorište se nalazi u Šekspirovoj bašti (Jardin Shakespeare) u Bolonjskoj šumi ili  Bois de Boulogne.

Svake godine program počinje u maju, a sadržaj je raznovrstan. Možete uživati u predstavama, ali i koncertima.

Ova bašta je poznata i po raznim vrstama drveća, a u njoj se nalazi i 200 godina stara bukva.

Letnji festivali

gradjevine pariza

Leti, na ulicama Pariza možete uživati uz raznovrsnu muziku. Od roka, preko klasične muzike do džeza.

Evo samo nekoliko festivala koje možete posetiti: La Fête de la Musique – 21. Jun, Dan Bastilje ili “Fete Nationale“ – 14.jul, Paris Jazz Festival … i mnogi drugi.

Plovidba Senom,Bateaux mouches

putovanje-u-pariz

Ukoliko se nalazite blizu avenije Champs-Élysées i želite da se osvežite najbolje je da se uputite ka reci gde će vas čekati brodići koji nose naziv – Bateaux mouches.

Oni predstvaljaju kao ekskurziju na otvorenom. Tročasovnom vožnjom ovim brodićem, koji plovi rekom Senom, možete upoznati ceo Pariz. Na njima se nalaze turistički vodiči koji govore nekoliko jezika i koji vas upoznaju sa gradom.

Pošto putujete u inostranstvo, obavezno obezbedite putno osiguranje za Pariz i prepustite se čarima Pariza.

Iako Pariz nije letnja destinacija, ima čime da vas privuče. Ostite duh starog Pariza, sedite u bistroima u kojima se stvarala umetnost, uživajte u ukusima domaćeg vina, šetajte se pored Sene, dozvolite da vas na ulicama neko naslika i ponesite sliku kao uspomenu.

Povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *