Skijanje u Kranjskoj gori – saveti za zimovanje u Sloveniji

Skijanje u Kranjskoj gori i zimovanje u Sloveniji je hit i ove zime. Kako doći do nje, kako pronaći smeštaj, kakve ski-staze nudi i koje su cene ski-pasa u najlepšem ski centru u Sloveniji?

Kranjska gora u Sloveniji je bila i ostala među Srbima veoma popularna turistička destinacija tokom zimskih meseci, kada sneg zabeli i zamiriše kuvano vino sa cimetom. Ili pak rakija od borovnice Borovničevec na koju su Slovenci mnogo ponosni.

Saznajte kako doći do Kranjske gore, gde se smestiti, skijati i uživati u drugim zimskim aktivnostima. Skijanje u Kranjskoj gori je iskustvo za sebe.

Kranjska gora – gde se nalazi

Kranjska gora je gradić smešten na severozapadu Slovenije. Nedaleko od Kranjske gore se nalazi granica sa Italijom i Austrijom. To znači da pored skijanja u Kranjskoj gori, možete priuštiti i izlet do nekog obližnjeg skijališta u Austriji.

Kako se Kranjska gora nalazi u dolini između Julijskih Alpa i Karavanke, zimi je idealna destinacija za ljubitelje zimskih sportova, a leti za planinare.

Kranjska gora je nekada važila za najlepši jugoslovenski ski – centar, a danas za najlepši ski – centar Slovenije. Ovaj gradić koji jedva broji 1.000 stanovnika se nalazi na 800 metara nadmorske visine.

Kranjska gora je posećena tokom čitave godine zbog čistog vazduha i divne prirode. U blizini Kranjske gore se nalazi čuveni nacionalni park Triglav.

Kako doći do Kranjske gore

Beograd je od Kranjske gore udaljen 620 kilometara. Do Kranjske gore se stiže laganom vožnjom auto – putem Beograd – Zagreb – Ljubljana. Nakon obilaznice oko Ljubljane vozite se putem Kranj – Jesenice – Kranjska gora.

Za vožnju kroz Sloveniju je potrebno posedovati vinjetu koja košta 30 evra za mesec, odnosno 15 evra za nedelju dana.

Aerodrom u Ljubljani je udaljen 66 kilometara od Kranjske gore.

Do Kranjske gore možete doći i kombijem, ukoliko nemate ili ne želite da pođete na put sa ličnim vozilom.

Kranjska gora, Ski – staze

Kranjska gora je namenjena kako početnicima, tako i profesionalnim skijašima. Nema tog skijaša koji ne želi da iskusi skijanje u Kranjskoj gori.

Ski – staze Kranjske gore se prostiru između 800 i 1.215 metara nadmorske visine. Skijašima su na raspolaganju 20 ski – staza i 23 žičare.

Ski – staze su pokrivene sistemom zasnežavanja. Neke ski – staze su prilagođene noćnom skijanju.

Staze za profesionalce su Zelenci, Ruteč, Podkoren.

Srednje – lake staze su Vitranc 1 i Macesnovc. Najviše ima lakih staza – Kekec, Mojca 1, Tinkara, Kolovrat, Mojstrana itd.

Ukupna dužina staza za skijaško trčanje iznosi 40 km.

Ukoliko se desi neka nezgoda, možete pozvati Gorsku službu za spašavanje ili Hitnu pomoć. U oba slučaja broj je 112.

Vožnja ski – busem se ne naplaćuje. Za red vožnje pitajte u smeštajnom objektu.

Nordijski centar Planica

Nema tog skijaša koji nije čuo za Planicu, gde se održava svake godine Svetski kup u skijanju i skijaškom trčanju. Ove godine (2018) takmičenje se održava 20. i 21. januara. Takmičenje u skakanju i nordijskom trčanju je isplanirano za 3. i 4. februar.

Skakaonica Planica spada među najveće na svetu. Trenutni rekord sa skokom od 249 metara drži Slovenac Peter Prevc.

U sklopu nordijskog centra Planica se nalazi 7 skakaonica, vidikovac, muzej Planica, aerodinamički tunel i ugostiteljski objekat. Postoji park i ski – staza prilagođena deci.

Ovde se organizuje i jedno od najuzbudljivijih spuštanja niz čelično uže (zipline).

Nordijski centar Planica je otvoren od utorka do nedelje od 10 do 16 časova.

Ski-pass na Kranjskoj gori – cene

Cena za ski – pass se razlikuje za odrasle, decu, mlade i penzionere. Na visinu cene utiče koliko dana planirate da se skijate, kao i koliko sati.

Jednodnevni ski – pass za odrasle (23-65 godina) je 32,50 evra, za decu je 20 evra, a za penzionere (+65) i mlade (15-23 godina) je 27 evra.

Noćno skijanje košta 22 evra za odrasle, 15,50 evra za decu i 20 evra za penzionere i mlade.

Cena za nedelju dana iznosi 184 evra za odrasle, 115 evra za decu i 154 evra za penzionere i mlade.

Ukoliko želite da kupite ski-pass za deset dana, to će Vas koštati 240 evra ukoliko ste odrasli, 148 evra je za decu i 198 evra za penzionere i mlade.

Na Kranjskoj gori postoji nekoliko ski – škola. Najbolje su SkiSchool i Kekec. Na Kranjskoj gori možete iznajmiti ski – opremu za alpsko i nordijsko skijanje, kao i za snoubord (snowboard).

Druge zimske aktivnosti na Kranjskoj gori

Na Kranjskoj gori se možete baviti raznim zimskim sportovima. Možete čak priuštiti sebi i vožnju psećom zapregom po okolnim selima i planinama.

Organizuje se slobodno penjanje po zaleđenom vodopadu Martuljek. Ture predvodi profesionalni i licencirani vodič

Otvoreno klizalište se nalazi između hotela Ramada i Kompasa. Mada, ipak je najlepše klizanje po zaleđenom jezeru Jasna.

Preko dana, ali i u večernjim satima, organizuju se ture u sankanju i hodanju na krpljama. Posebno je romantično sankati se uveče, kada se popale baklje pokraj staza.

Ukoliko volite netaknuti sneg, možete krenuti u avanturu turnog skijanja po okolnim planinama.

Među najzabavnijim aktivnostima se pokazao snežni biciklizam. Bicikle su stabilne i lake za upravljanje.

U jednom od turističko – informativnih centara možete nabaviti kartu Gornjesavske doline gde su ucrtane staze za hodanje.

Smeštaj na Kranjskoj gori

Kranjska gora je pravo maleno planinsko mesto ispunjeno kvalitetnim sadržajem i smeštajnim objektima. Što se tiče smeštajnih objekata, razlikuju se hoteli, apartmani i sobe, kampovi, planinarske kućice i domovi, omladinski hoteli i turističko – poljoprivredna domaćinstva.

U sklopu hotela se nalaze Wellnes i Spa centri, saune, bazeni.

U zavisnosti koja staza Vam najviše odgovara pronađite smeštaj. Pored standardnih sajtova (Booking, TripAdvisor itd.), bacite pogled na ponudu koja se nalazi na zvaničnom sajtu Kranjske gore.

Među apartmanima se ističu Bernik Center, Rožič, Vitranc, Pri Žerjavu itd.

Smeštaj pružaju planinarski dom Tamar, Aljažev dom i Poštarski dom na Vršiču.

Sobe se mogu naći za 20 evra, a apartmani se kreću od 40 evra pa naviše. Smeštaj je najskuplji krajem decembra/početkom januara tj. u jeku zimske sezone.

U samom mestu se nalazi nekoliko pekara, pabova, suvenirnica, prodavnica, bankomata. Apoteka i pošta ne rade samo nedeljom.

Hoteli na Kranjskoj gori

Na Kranjskoj gori preovladavaju hoteli sa četiri i tri zvezdice.

Najveći hotel na Kranjskoj gori je Kompas. Među boljim hotelima sa četiri zvezdice spadaju Ramada Resort i Špik.

U kompleksu hotela Korona postoji i kazino.

Što se tiče hotela sa tri zvezdice, tu su hotel Miklič, Alpina, Kotnik, Triglav, Vijolica.

Obavezno rezervišite hotel ili apartman na vreme kako ne biste morali tužno da  odložite Kranjsku goru za sledeću godinu.

Pre nego što se upustite u organizovanje zimske avanture, obavezno obezbedite najpovoljnije putno osiguranje za Sloveniju.

Skijaši, saznajte koje su sve prednosti osiguranja sa Ski rizikom.

Povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *