Šta Posetiti i Iskusiti u Toskani: Top 8 zanimljivosti

Najposećenija regija u Italiji je Toskana sa svojim glavnim gradom Firencom. Toskana je poznata po svojim vinogradima i obali koju zapljuskuje Tirensko more. Evo šta sve treba iskusiti u Toskani, koja mesta posetiti, koje znamenitosti, gradove i sela videti. Koje su cene smeštaja, hrane i vina. Gde se nalaze najlepše plaže.

Najlepše fotografije i slike prirode Italije, gotovo snovidne, stižu upravo iz Toskane. Toskana je poznata i po činjenici da je iznedrila najznačajnije renesansne umetnike koji su uticali na čitav svet i menjali ga.

Putovanje u Toskanu

sta posetiti u toskani

Toskana se nalazi u centralnom delu Italije. Kako Italija ima oblik čizme, Toskana se nalazi skoro na samom gornjem levom uglu te čizme.

Dva najveća aerodroma u Toskani su smeštena u njenim najbitnijim gradovima – Firenci i Pizi. Najbolji i najbrži let iz Beograda do Firence je preko Rima sa kompanijom Alitalia.

Uvek proverite i cenu karata za letove iz Budimpešte jer mogu biti dosta povoljnije za period Vašeg putovanja.

Firenca je od Beograda udaljena 1.010 kilometara, a Piza 1.080 kilometara. Oni koji žele da posete Toskanu u celosti, ili barem da pokušaju, se odlučuju na sopstveno vozilo.

U tom slučaju se preporučuje boravak u toskanskim domaćinstvima – divnim i starim italijanskim vilama uronjenim u bajkovitu prirodu.

Stari dobri Booking će Vam pomoći da pronađete najpovoljniji i najlepši smeštaj bilo gde u Toskani.

Pogledajte sajt koji pomaže ljudima iz čitavog sveta da organizuju svoje putovanje automobilom i saznaju koliko koštaju putarine – viamichelin.com

Toskanu je najjeftinije obići u periodu između novembra i marta, ali tada većina hotela i restorana ne radi, naročito na moru. Vrhunac sezone je za vreme maja, juna, septembra i oktobra. Tada su cene svega 50% veće u odnosu na druge mesece.

April je najidealniji mesec za posetu Toskane kada su vreme i cene u pitanju. Najskuplje je posetiti Toskanu oko Božića i Uskrsa.

1. Vina Toskane poznata nadaleko

sta posetiti u toskani

Toskana nije samo lepa, ona je ukusna i omamljiva. Za ukus i opčinjenost su na prvom mestu zadužena vina Toskane.

Poznata crvena vina iz Toskane se prave od posebne sorte grožđa sanđioveze (sangiovese), poznate i pod imenom „jupiterova krv“.

Crvena vina koja se prave su Kjanti (Chianti), Brunelo di Montalćino (Brunello di Montalcino) i Vino Nobile di Montepulćiano (Vino Nobile di Montepulciano).

Što se tiče belih vina, najpoznatije je Vernaćio di San Điminjano (Vernaccia di San Gimignano).

Među desertnim vinima je čuveno Vin Santo (prim.prev. Sveto vino).

Zbog svoje raznolike mikrolike, u Toskani uspevaju razne vrste grožđa, tako da je istorija vinarstva ovde impresivna i seže u daleku prošlost.

I dan danas postoje porodice koje se uzgajanjem grožđa i vinarstvom bave u kontinuitetu više od 500 godina.

Na pitanje šta posetiti u Toskani najpre, odgovor je jednostavan – vinarije. Jedna od luksuznijih vinarija se nalazi u gradu San Điminjano – Tenuta Torciano. Ovde možete ručati, večerati, obilaziti vinograde, ići u potragu za tartufima.

Za boravak od 60 minuta u vinariji sa degustacijom jednog vina treba po osobi izdvojiti 12 evra. Ova vinarija inače organizuje oko 29 aktivnosti za decu i odrasle.

U vinarijama Vas uče kako da doživite i osetite vino, ne samo kako da ga pijete, naučićete nešto o istoriji pravljenja vina kao i o strasti koja se oseća prema tom poslu. Saznaćete o usponima i padovima tog posla.

Na 20 kilometra od Firence se nalazi vinarija Antinori Chianti Classico. Porodica koja drži tu vinariju se vinima bavi od 1385. godine. Poseta i degustacija košta 20 evra po osobi.

U Firenci je čuvena vinarija Castello di Nipozzano smeštena u dvorcu starom 1.000 godina. Vinarija je otvorena vikendom.

Nedaleko od Firence se nalazi i vinarija Capezzana koja radi od 1920. godine. Da obiđete vinariju i probate tri vrste vina košta 10 evra po osobi.

2. Hrana Toskane je na poseban način zanimljiva

sta posetiti u toskani

Toskana spada u svetske gastro-destinacije. Na listi 10 najboljih gastro-destinacija u Evropi koju je objavio portal Tripadvisor, pet gradova su iz Italije, na prvom mestu Firenca.

Toskanski specijaliteti idu rame uz rame sa vrhunskim vinima. Četiri najbitnija sastojka toskanske kuhinje su – hleb sa hrskavom koricom, meso, vino i maslinovo ulje.

Toskanci u spravljenju svojih jela koriste pasulj na najkreativnije moguće načine. Testeninama takođe pristupaju sa dosta ljubavi i pažnje, kao i svežem povrću.

Toskana je čuvena po svojim sirevima – caciotta (pravi se od kravljeg mleka), pecorino (od ovčijeg mleka), raviggiolo (od kravljeg ili ovčijeg mleka), ricotta (od ovčijeg, kravljeg ili kozijeg mleka), caprino (od kozijeg mleka).

Postoje stotine varijacija sireva na osnovu ovih pomenutih.

Što se tiče začina pri spravljenju jela, najviše se koriste majčina dušica, žalfija, ruzmarin.

Toskana je poznata po tartufima tako da mnoga njena jela upravo sadrže ovu skupocenu gljivu. Među vrganjima koji se najviše koriste se nalazi vrsta porcini.

Što se tiče mesa, toskanci preferiraju divljač – srnetinu, zečetinu, veprovinu. Od divljači prave i guste čorbe. Divljač vole da spremaju na vinu.

Jedan od mesnih specijaliteta je fjorentinski stek (bistecca all fiorentina) koji je zapravo deblje parče mesa koje se peče na roštilju (na maslinovom ulju) i poslužuje se polukrvavo, samo pobibereno i posoljeno.

Neka od jela koje treba probati su – Tonno e fagioli (salata sa pasuljem i tunjevinom), Panzanella (salata od bajatog hleba), paprikaš Livorno, Pollo alla fiorentina (piletina sa parmezanom i spanaćem).

Što se tiče dezerta, najpoznatiji je panforte koji se pravi od kandiranog voća, cimeta, meda, badema i na kraju začini đumbirom i karanfilićem. Tu su i castagnaccio (kesten kolač) i buccellato (kolač sa ananasom).

Vino Via Sante se uglavnom služi uz kolač cantucci (kolač sa bademima).

3. Agroturizam u Toskani – najlepša sela i privatni smeštaj

sta posetiti u toskani

Toskana je poznata po odličnom agroturizmu. Mnogi se odlučuju da svoje dane medenog meseca provedu u nekom od romantičnih toskanskih sela.

Ukoliko razmišljate šta posetiti u Toskani, nemojte zaobići sela i porodična domaćinstva.

Prema iskustvima drugih Vam preporučujemo sledeća – Podere la Casellina Figline (mesto Valdarno), Villa di Campolungo (mesto Fiesole), Palazzo Conti (mesto Cingoli), La Corte D’Elsa (mesto Castelfiorentino)

Smeštaj Vam pružaju porodice u svojim kućama, a izbor kuća je neverovatan – preko malih i starinskih kuća do luksuznih vila sa bazenom.

Mnoge od tih kuća i vila su nekada pripadale plemićkim porodicama. I takav vid smeštaja je povoljniji i jeftiniji nego po skupim gradskim hotelima.

U cenu smeštaja je uključen doručak, često i večera, što podrazumeva sveže i ukusne plodove. Vrlo često u okviru tih domaćinstava postoje vinogradi, samim tim i vinarije, maslinjaci, minijaturni hipodromi.

Saobraćaja skoro i da nema, tako da je tišina zagarantovana. Po selima se nalaze divni restorani, butici, umetničke galerije.

Pronađite svoj smeštaj u jednom od toskanskih domaćinstava – www.agriturismo.it

Radnja italijanske sapunice Toskana se odigrava u toskanskom raju po imenu Villabla.

4. Krivi toranj u Pizi

sta posetiti u toskani

Pored prestonice i kolevke renesansne umetnosti Firence, u Toskani se nalaze sledeći gradovi – Piza, Livorno, Sijena, Prato, Luka, Pistoja itd.

Među letovalištima je najpoznatije mesto Vijaređo (Viareggio), a najposećeniji gradić je San Điminjano. Ostrvo Elba pripada Toskani. Čini se da je Toskana širom sveta najviše poznata po Krivom tornju u gradu Piza.

Piza je od Firence udaljena 80, a od mora 10 kilometara. Grad Piza je mali i mirni univerzitetski gradić koji vredi posetiti zbog umetničkog i arhitektonskog blaga koje poseduje.

Kada razmišljate o tome šta posetiti u Toskani, Krivi toranj u Pizi bi trebalo da bude na samom vrhu. Krivi toranj je ubedljivo najnagnutija građevina na svetu. Radi se zapravo o zvoniku katedrale.

Na izgradnji zvonika se krenulo u 12. veku i na samom početku izgradnje se zvonik nakrivio jer je temelj katedrale udaren na mestu gde zemlja tone.

Toranj je završen 1350. godine i od tada se svake godine naginje za po jedan milimetar. 1990. godine je bio zatvoren za posete zbog toga što nije bio bezbedan po turiste.

Međutim, arhitekte su uspele da reše problem i danas je toranj otvoren opet. Smatra se da će toranj biti stabilan za posete još narednih 200 godina.

Toranj poseduje 294 stepenika.

5. Najlepše mesto u Toskani – Sijena

Koje gradove videti u Toskani?

Toskana je poznata po agroturizmu, vinskom turizmu i Firenci. Međutim, postoje i druga mesta i delovi Toskane koje vredi posetiti.

Na 48 kilometara udaljenosti od Firence se nalazi grad Sijena. Sijena se već vekovima nalazi u senci Firence, ali to ne znači da je u pitanju manje lepši grad, naprotiv, mnogi Sijenu smatraju privlačnijom nego Firencu.

Za vreme srednjeg veka, Sijena je bila vodeći grad u Italiji.

Sijena je u 13. veku bila pravi bankarski grad. U njoj se upravo i nalazi zgrada najstarije banke na svetu.

Boja koja vidno dominira ovim malim i arhitektonski gledano unikatnim gradom je crvena. Stari deo grada je smešten u centru i u njemu je zabranjen saobraćaj, kako magija srednjovekovnog perioda i kasnije gotike ne bi bila narušena.

Dok ste u Sijeni, posetite romansku katedralu Duomo, gradsku većnicu Palazzo Publico i glavni gradski trg Piazza del Campo gde se održavaju konjičke trke početkom jula i tokom druge polovine avgusta.

Univerzitet u Sijeni datira iz 1240. godine. Ovde je raj za sve one koji žele da studiraju u Italiji.

Okolina Sijene je poznata po maslinjacima i vinogradima.

Saznajte više o 14 zanimljivih mesta u Sijeni.

6. Putujete u Toskanu, Livorno posetite obavezno

Posle Firence i Sijene dolazi primorski grad i luka Livorno. Livorno je 120 kilometara udaljen od Firence i ima izlaz na Ligursko more.

Stari deo Livorna je ispresecan kanalima tako da podseća na Veneciju. Otud i naziv za taj deo grada „venecijanska četvrt“.

U gradu se nalazi botanička bašta, akvarijum u kojem se možete upoznati sa florom i faunom Ligurskog mora i prirodnjački muzej u kojem se čuvaju skeleti kitova.

Livorno nije popularno turističko odredište, ali u njemu svi vole da prenoće pre nego što se ukrcaju na feri koji ide do Elbe i Korzike.

7. Ostrvo Elba – Napoleonovo ostrvo

sta posetiti u toskani

Ovo ostrvao obavezno treba videti u Toskani.

Ostrvo Elba pripada okrugu Livorno i od obale je udaljeno 20 kilometara. Ferijem se do ostrva stiže za sat vremena.

Elba je najveće ostrvo toskanskog arhipelaga. Toskanski arhipelag je inače sačinjen od sedam ostrva smeštenih između Ligurskog i Tirenskog mora.

Na Elbi je Napoleon proveo neko vreme (godinu dana) nakon što je bio prognan iz Francuske. Na ostrvu postoje dva muzeja posvećena njegovom boravku na Elbi – vila San Martino i vila Mulini.

Na ostrvu se nalazi planina Monte Kapane (Monte Capanne) na čijem vrhu je poprilično hladno u zimskom periodu. Ostatak ostrva je u znaku mediteranske klime.

Na ostrvu se nalazi i manji aerodrom koji je povezan sa većim aerodromima u Italiji i Švajcarskoj.

Najveći grad na ostrvu je Portoferraio (prim.prev. Čelična luka) i on se prvi uoči kada se Elbi prilazi ferijem. Nekada su starosedeoci podigli utvrđenje oko grada kako bi ga zaštitili od napada pirata.

Septembra meseca se na ostrvu održava festival džez i klasične muzike.

Kulturni događaji se uglavnom organizuju u staroj crkvi pretvorenoj u teatar (Vigilanti Theatre).

Ostrvo je poznato među turistima i zbog svojih plaža, što peščanih, što kamenitih sa liticama sa kojih su skokovi u kristalno čisto more priča za sebe.

U blizini grada se nalaze dve divne peščane plaže – Biodola i Punta Pina. U blizini ovih plaža se nalaze hoteli i restorani.

Cavoli je peščana plaža popularna među tinejdžerima.

Najveća peščana plaža na Elbi je Procchio, ujedno i najopremljenija (misli se na suncobrane i ležaljke).

8. Najlepše plaže Toskane

sta posetiti u toskani

Šta sve videti u Toskani na moru?

Obala Toskane poseduje 19 plaža ovenčanih prestižnom Plavom zastavom.

Plaže Tirenskog mora su poznate po plitkom ulasku u vodu i dugoj šetnji koja se završi u jednom trenutku propadanjem u dubinu mora, tako da treba voditi računa.

Poznata letovališta toskanske rivijere pripadaju oblasti Versilija (Versilia) – Marina di Carrara, Forte dei Marmi, Pietrasanta, Camaiore, Viareggio.

Toskanskom arhipelagu pripada ostrvo sa divnim peščanim plažama Isola del Giglio.

Za ljubitelje noćnog života je gradić Forte dei Marmi. Ovo letovalište je poznato među svetskim džet-setom.

Najbliža Sijeni je divna plaža Follonica.

Za ljubitelje kampovanja je plaža Le Rocchette.

Dozvolite Toskani da Vas opije vinima, nahrani svežim plodovima, osveži čistim morem, zadivi arhitekturom i zagreje mediteranskim suncem uz najbolje putno osiguranje.

Za tačnu cenu, najbolje je da pošaljete besplatan upit za putno osiguranje preko naše forme, a mi ćemo brzo pronaći najbolje rešenje za Vaše putovanje.

toscana

Povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *