fbpx

Šta sve videti i iskusiti u Krakovu

Ovaj poljski grad nalazi se na 800 kilometara udaljenosti od Beograda. Zbog sličnosti sa srpskim jezikom, vrlo lako ćete moći da se snađete u samostalnom proučavanju grada. Bogata istorija i riznica legendi na kojima počiva ovaj grad, oduševiće sve posetioce koji mu posvete malo vremena.

Krakov – grad legendi i odličnog provoda

krakov-putovanje

Kada se spomene Krakov, prva asocijacija je novogodišnja ponuda različitih turističkih agencija, jer je upravo ovo jedna od najboljih destinacija za izvrstan noćni, ali i dnevni provod.

Nazivi ulica, putokazi, natpisi na raznim objektima gotovo se isto pišu kao i u našem jeziku, pa ćete frizera i podrum pića vrlo lako naći čitajući samo natpise na lokalima po gradu.

Širom grada, posetioci će imati prilike da vide i posete velelepne katoličke katedrale. Neverovatan spoj dva krila hrišćanstva na jednom mestu. S jedne strane možete videti katoličku katedralu, a tik do nje pravoslavnu crkvu.

Krakov je čvor slovenskih naroda, pa tako u samom centru grada na ulici možete kupiti bedževe sa likom jedinog poljskog pape Jovana Pavla II, na kog su Poljaci izuzetno ponosni, ali i figurice ruske babuške.

Nezaboravan provod u Krakovu

privod-u-krakovu

Širom grada nalaze se klubovi sa domaćom poljskom i stranom muzikom. Ulaz se naplaćuje od pet do dvadeset evra, u zavisnosti od kluba, ali i toga da li je u pitanju sezona.

Klubovi su uglavnom osmišljeni po principu više stejdževa, tako da gosti imaju mogućnost da slušaju različitu muziku u različitim prostorijama.

Veliki broj lokala je organizovan po sistemu ,,pećina“, odnosno više podrumskih i drugih prostorija razdvojenih prolazima, a bićete u prilici i da posetite klubove koji će vas zaista asocirati na pećine sa golim ili kamenim zidovima.

Napomena: U skoro svim lokalima u gradu, bilo da su u pitanju kafići, restorani ili klubvi, postoje strogo razdvojene pušačke i nepušačke zone.

Taksi u Krakovu samo par evra

taksi-prevoz-u-krakovu

Krakov je veliki grad, iako će vam se na prvi pogled činiti da je sve to  ,,tu negde blizu“, ipak, u pitanju je grad sa osam miliona stanovnika. Ulice su manje – više slične, sličnih naziva i izgleda, a ako zađete dublje, recimo do Jevrejske četvrti, postoji mogućnost da se izgubite u velikom broju malih ulica.

Iz tog razloga taksi je odlično rešenje. Za samo nekoliko evra ovo prevozno sredstvo će vas prevesti od centra do udaljenijih delova grada.

Ipak, veliki problem je što većina taksista ne razume engleski jezik, kao uostalom i mnoštvo Poljaka uopšte. Kako biste došli na odredište neophodno je da znate tačan naziv ulice ili imate mapu kod sebe kako biste se sporazumeli (osim u slučaju da znate poljski).

Takođe, mana taksi prevoza je u tome što taksisti nekada hoće turiste da prevare pa ih voze dužim putem ili traže više novca nego što je realna cena.

Taksiji koji rade po pozivu, nikada neće stati na ulici da vas ,,pokupe“ i nećete imati šanse da uđete u vozilo koje je neko drugi naručio, kao što je to čest slučaj kod nas. Taksi politika je veoma stroga.

Hladni Krakov

vreme-u-krakovu

Iako se Krakov nalazi na jugu Poljske, temperature tokom zimske sezone su veoma niske. Ukoliko se zadesite za Novu Godinu u bivšoj prestonici Poljske, morate biti spremni na konstantnu temperaturu minus šesnaest-sedamnaest, koja se može spustiti i do minus dvadeset pet stepeni.

Zato je neophodna adekvatna priprema i odevanje. Krakovljani, naviknuti na ,,žestoki minus“ vreme provode na ulicama grada. U centru u sred zime možete sedeti napolju za ogromnim drvenim stolovima sa velikim brojem drugih ljudi i jesti poljske specijalitete na sred trga.

Mnoge bi ta slika mogla podsetiti na srpske vašare sa brojnim mobilnim kioscima hrane na kojima se tokom celog dana nešto sprema.

U toku leta temperatura je niža nego u ostatku evrope, pa u sred letnje sezone skala na termometru varira na nekoliko podeoka iznad dvadeset stepeni.

Veoma prijatno vreme je u proleće i leto. Ali bez obzira kada putujete obavezno obezbedite povoljno putno osiguranje.

Šta jesti u Krakovu

poljska-kuhinja-krakov-hrana

Kako je u pitanju severna zemlja, zastupljena je jaka, visokokalorična hrana koja omogućava organizmu da bude što otporniji na niske temperature.

Poljski specijalitet su kobasice. Trgom se širi miris kobasica i pečenog krompira, ali i raznih poslastica od čokolade i voća.

Univerzitetski grad

univerziteti-u-krakovu

Krakov je poznat kao univerzitetski grad, jer poseduje Jegelonski univerzitet, drugi najstariji univerzitet u srednjoj Evopi, odmah posle Karlovskog u Pragu. Predstavlja jedan od najvažnijih kulutrnih centara Poljske i smatra se kulturnom prestonicom države.

Stari grad, koji je zvanično osnovan u sedmom veku, uvršten je u listu svetske kulturne baštine. I dan danas ima bogat kulturni život sa dvadeset osam muzeja, na čelu sa Narodnim muzejem u kom su smeštene mnogobrojne kolekcije poljskog, ali i svetskog slikarstva.

Zbog odličnog provoda, Krakov je poslednjih godina postao jedna od najpopularnijih turističkih destinacija, koju poseti ogroman broj mladih, naročito studenata svake godine.

Srpski studanti su dobrodošli na poljske fakultete kao i na nemačke univerzitete.

Šta obavezno posetiti u krakovu

krakov-znamenitosti

Nacistički logor smrti Aušvic je neverovatno mesto puno istorije. Autentičnost lokaliteta mogla bi vas zbuniti u jednom trenutku. Veliki broj posetilaca je oduševljen i rado bira ovaj fakultativni izlet, koji se često nalazi u ponudi turističkih agencija.

Ipak, za mnoge ovo je veoma teško iskustvo, jer autentičnost nekadašnjeg logora smrti iz drugog svetskog rata ostavlja bez daha.

Rudnik soli Vjelička je drugi izlet koji bi trebalo sebi priuštiti. Verovatno niste mogli da zamislite da na dubini od sto ili dvesta metara sedite u kaficu okruženi slanim zidovima. Ipak ovako nešto je moguće.

Ovaj rudnik je radio sedamsto godina i nekada predstavljao najveće industrijsko postrojenje u svetu. Još uvek su neka okna aktivna, pa je tako Vjelička najstariji aktivni rudnik u Evropi. Prvi oblici eksploatacije soli u blizini ovog rudnika sežu još tri i po hiljade godina pre nove ere, a najranije ekploatacije soli u samoj Vjelički potiču iz prvog veka nove ere.

Više od 2.000 kapela,  nalazi se na devet nivoa različitih dubina koji su povezani hodnicima ukupne dužine 200 kilometara.  Deveti  nivo se nalazi na  čak 327 metara.  U okviru turističke ture, sa obaveznim vodičem, posetioci imaju priliku da obiđu 20 istorijskih kapela.

Obilasci traju oko sat i po vremena, a temperatura u rudniku iznosi 15ºC tokom cele godine.

Najstariji muzej rudarstva na svetu, nalazi se upravo u ovom rudniku, na dubini od 135 metara, dok se na dubini od 210 metara nalazi i sanatorijum koji se preporučuje obolelima od astme, hroničnog bronhitisa ili alergija.

Vavel riznica legendi

najpovoljnije-putovanje-u-krakov

Na brdu Vavel još uvek postoji istoimeni dvorac, kao i katedrala Sv. Vaclava i Sv. Stanislava Biskupa. Na ovom lokalitetu, nalazi se i veliki broj ljudskih grobnica, ali i kosti nosoroga i kita.

Legenda kaže da dokle god ove kosti stoje tu, postojace i sama katedrala.

Na vrhu brda, počiva Zigmuntova kula sa 5 zvona. Ova zvona po legendi, svojom zvukom teraju oblake i privlače lepo vreme. Svaka devojka koja dotakne njegovo klatno imaće sreće u ljubavi i brže će se udati.

Ova zidna utvrđenja podsećaju na ruska utvrđenja kao na primer u gradu Moskvi.

Zapadna strana Vavelskog brda krije zmajevu pećinu i statua zmaja.  Ovaj zmaj čuva još jednu u nizu legendi.

U vreme kneza Kraka, po kome je ovaj poljski grad navodno dobio ime, pojavio se strašan zmaj koji je uništavao sve što mu se našlo na putu.  Jednog dana, kralj je naredio da ga ubiju i za taj čin obećao veliku nagradu. Veliki broj vitezova je pokušavao, ali nijedan nije uspeo.

Nakon dužeg vremena jedan mladi obućar dobio je zanimljivu ideju. On je kupio ovcu i njenu vunu natopio sumporom i katranom. Kada je alavi zmaj pojeo ovcu, vatra je u njegoj trbušnoj duplji počela da mu uništava stomak. Kako bi je ugasio, počeo je da pije vodu iz Visle. Napivši se previše vode, pukao je!

Prejadali se Vi ili se prepijali, preporučujemo Vam da pre puta obavezno obezbedite putno zdravstveno osiguranje za Poljsku.

Vremenska prognoza za Krakov.

Povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *