Šta videti i iskusiti na Kipru – Top 9 najlepših plaža

Ovo su opisi najlepših plaža kije treba posetiti na Kipru? Koje su najlepše plaže, najlepša mesta, hoteli i apartmani, hrana. Ovo su saveti za vrhunski odmor na Kipru, šta treba videti i iskusiti. Kako se provesti i koje znamenitosti obavezno videti.

Kipar, rodno ostrvo Afrodite, boginje ljubavi, poznato po lepoti prirode, svetlucavom pesku i mirnom moru, danas je sve poželjnija destinacija za odmor.

Kipar je malo ostrvo sa velikom istorijom i bogatom kulturom starom 10 000 godina, što ga čini jednom od najstarijih civilzacija na Meditranu.  Kao dokaz toga su mnogi muzeji, galerije i spomenici koji su ostali sačuvani.

Duga letnja sezona, oko osam meseci – i preko 340 sunčanih dana svake godine, čini ovo ostrvo predivnom letnjom destinacijom. Kipar je između 3 kontinenta- Evrope, Azije i Afrike.

najlepse kiparske plaze

Zbog ovog položaja mnogi narodi su se borili za prevlast nad istim. Danas pola ostrva pripada Turskoj, a druga polovina Grčkoj strani.

Tako da na Kipru žive dve različite kulture pa imate šta videti.

Kipar je poslednjih godina izrastao u populatnu evropsku destinaciju za odmor, posetioci se vraćaju iz godine u godinu da iskoriste leto, mirnu obalu i netaknute plaže.

Na Turskoj strani, život teče sporije. Glavni grad, Ankara je dom staroj Kirenia kapije, kao i istorijski Selimie džamiji. Ka severozapadu ostrva je Gazimagusa, drevni grad opasan zidinama, u kompletu sa franačkim crkvama.

Ovde se nalaze i neke peščane plaže pogodne za ronjenje.

Evo šta videti na Kipru i koje su najlepše plaže:

Najlepše plaže na Kipru

kipar iz svemira

Da bi ste najbolje shvatili magiju ovog ostrva budite spremni da istražite sve plaže – od onih lako dostupnih prekrivenih sitnim peskom, do skrivenih u belim stenama i borovim šumama.

Izdvajamo vam sasvim sugrno, sve  najpopularnije i najlepše plaže na Kipru koje treba bar videti.

1. Nisi plaža u Aja Napi

kipar kao sa razglednice

Ova plaža bukvalno oduzima dah. Beli mekani pesak se prostire duž cele obale 500 m, a more poput ogledala reflektuje plavetnilo neba, te vam se čini da je dno plavo poput dna bazena. Nisi plaža je jedna od dobitnica plave zastavice.

Sa zapadne strane ove plaže nalazi se mnoštvo barova u kojma sede mladi ili se na obali bave sportom i prave žurke. Postoji i  veliki broj restorana za gastronome u kojima se možete opustiti.

Jedan od predloga je – Atalas Italian restoran, poznat po grilovanom oktopodu u specijalnom crvenom sosu od paradajza i crvenih papričica.

2. Afroditina plaža na Paposu

znamenitosti kipra

Ako nije po najlepšem moru onda je ovo jedna od najlepših plaža po svojim znamenitostima.

Legenda kaže da se Afrodita, boginja ljubavi, rodila u školjci u moru koje okružuju bele stane. Prizor između Limasola i Paposa jeste plaža koja krije ovu mitologiju.

Jako je teško prći plaži s obzirom da je sakrivena među stenama tako da ukoliko ste u mogućnosti priđite joj kolima ili pešaka. Voda je duboka i dno je kamnito, ali boje koje se kriju ispod mora su neverovatne.

U zalazak sunca, voda postaje pink, narandžasta, topla, dok talasi zapljuskuju Afroditinu kolevku i njenu tajnovitost, nosiće vas prelepa misao da ste imali priliku da se okupate u njenoj plaži.

 3. Konos zaliv, Aja Napa

pogled kroz zidine kipra

Ova plaža nalazi se između Aja Nape i Protarosa. Plaža iznad koje se prostire šuma i borovina, deo nacionalnog parka Cavo Greko.

Talasi su mirni tako da je ovo jedna od najboljih plaža na Kipru za decu. S druge strane i za mlade željne avanture i adrenalina, visoke stene iznad omogućavaju bezbedno skakanje u duboku vodu.

Ova plaža je najdraža svim stanovnicima Kipra ali i turistima, te je najlepše  posetiti tokom radne nedelje, što ranije ujutru, dok se još nije skupila gužva.

 4. Zaliv Lara, Akamas Peninsula na Kipru

afroditina plaza na kipru napos

Grčki pesnik Kavafis, u svojoj pesmi rekao je- Život nije samo dolazak do krajnje destinacije, već predivan put koji vas na tu destinaciju vodi.

Kada je reč o istraživanju plaža, nezaobilazni je Lara zaliv i pronalaženje onoga što ga čini jedinstvenim.

Skriven u Akamas Penisula prirodnom rezervatu, pored neverovatne morske obale, čeka vas i divlja priroda koju možete istražiti pešice ili iznajmljivanjem mini-safari džipova.

Ovaj zaliv je i skroište zelenih kornjači koje poležu svoja jaja ovde u leto i opuštaju se u miru zaliva.

5. Porto Pomos, Pomos

kipra brodovi

Divlja zapadna obala ostrva često se reklamira kao najspektakularnija obala sitnog peska i dubokog plavog mora. Tu je divano ribarsko selo Lači i slikoviti grad Polis.

Ali ako zaista želite da vidite nešto ruralno i starinsko, odvezite se do grada Pomosa. Ovde nećete naći mnogo turista ali ni stanovnika Kipra.

Ovo mesto je pravo osveženje, kristalna voda i neverovatan pejzaž kao na slikama starih umetnika.

6. Serena zaliv, Protaras

panorama kipra

O ovoj plaži se dugo nije znalo, meštani su jedini pričali o njoj, a sada je postala atrakcija.

Sa strane glavnog puta nalazi se ovaj maleni zaliv koji kada jednom otkrijete nećete hteti da napustite.

Plaža je idealna za porodice , zbog velikog broja drveća uz obalu koje nude odličan hlad. I dalje nije toliko popularna, tako da nećete naći mnogo turista osim par Nikozijaca.

7. Paramali plaža, Limasol

divlje plaze na kipru

Ukoliko vašem temperamentu ne odgovara samo izležavanje na suncu uz dobru knjigu, Paramali je idelna za one koji žele pomalo avanture na odmoru.

Kite surfing, je ovde omiljena atrakcija. Talasi nisu veliki, ali vetar je dovoljno jak da ovaj sport može da se vežba ovde ili iznajmi kajt ukoliko ste već vični u tome.

Ovo je jedna od najboljih plaža na Kipru za mlade, jer je idealna za one koji vole sporstke aktivnosti.

8. Mekenzi plaža i Larnaka – raj na Kipru

sta videti na kipru

Ovu plažu obavezno videti na Kipru, očaraće vas svojom opuštenošću i idiličnošću.

Glavno mesto u Larnaci za mlade. Ispijaju se mohito kokteli na obali, igra odbojka u pesku i pleše u ritmu muzike koja dopire iz okolnjih barova.

Možna najbolja plaža na Kipru za provod. Ukoliko ste spremni za dnevnu akciju, zabavu, buku i druženje, ovo je pravo mesto.

9. Koralni zaliv, Papos

najbolji grcki pejzazi kipar

Koralni zaliv je idelan za porodice. Deca vole da se igraju u plitkoj vodi, dok odrasli sede ispod suncobrana.

Jeda od najboljih peskovitih plaža tokom cele sezone. Plaža je dovoljno velika da ima mesta za sve i nikada se nema utisak da je gužva i zbog toga je ova kiparska plaža najbolja za ljude koji vole miran odmor.

Znamenitosti Kipra – plavog dragulja

istorija kipra koju ocitava jedna stara tvrdjava

Na Kipru se ima šta videti od znamenitosti?

Ne samo što možete uživati u moru i plažama na Kipru, već ovo mesto ima i veliku istoriju i mnoge znamenitosti možete posetiti.

Idealno je odvojiti jedno podne ili sumrak, da obiđete neke od muzeja ili prošetate starinskim tekovinama plavog ostrva.

Thallasa Aja Napa muzej

tvrdjava na kipru

Ovu znamenitost ne možete da ne vidite ako ste na Kipru, tj Aja Napi.

Ime mu potiče od grčke reči koje znači more. Thalassa Muzej je stvoren da promoviše morsko nasleđe Kipra od praistorije do danas i to je moderan, interaktivni muzej, smešten u kulturnom centru.

Počasno mesto među eksponatima je replika čuvenog Grčki trgovinskog brod ‘Kerineia II’ koji je potonuo u blizini obale Kerineia oko godinu 300 pne. Zbog dizajna muzeja, brod se može posmatrati iz različitih uglova, uključujući i pogled  iz ptičije perspective.

U suterenu je smešten morski deo života sa raznim eksponatima, od riba i morskih sisara do rakova, korala, školjki i fosila – od kojih neki su stari 130 miliona godina.

Afroditina ruta – pratite stope boginje

sta videti na kipru

Kipar je uvek smatran “Ostrvom Afrodite”, odnosno rodnim mestom ove boginje. U 8. veku pre nove ere, Homer pominje Afroditu kao “Kipris”, dok postoje mnogi mitovi vezani za Afroditu da je rođena na ostrvu, odnosno među stenama pri obali mora.

Palaipafos – mesto pod zaštitom UNESCO – ima najdublje veze sa boginjom, jer je to oblast koja je odigrala ključnu ulogu u nastanku (rođenju) i kombinuje najzanimljivije lokacije na putu, uključujući glavni arheološko nalazište Palaipafos (Kouklia) i Lempu. Tu su brojni  srodni muzeji i prelepa priroda.

Obavezno videti na Kipru Drevni grad carstvo Amathus – na zalivu Limasola – osnovano je od strane grčkih doseljenika u 12. do 11. veku pre nove ere i bilo je jedan od najvažnijih kraljevstava u kojima se slavilo rođenje Afrodite.

Ruševine hrama Afrodite mogu se videti na glavnom arheološkom lokalitetu Amathus, dok Okružni muzej Limasol vam dopunjuje sve nedorečene informacije vezane za Afroditine mitove.

Larnaka i oblast Aja Napa nude kombinaciju lokacija koje se vezuju za Afroditu. Glavni arheološki lokalitet je Kition – Kathari u Larnaki, gde posetioci mogu da istražuju veze drevnog grada Kition sa Afroditom, uključujući i pomenute stene među kojima se ona rodila.

Machairas Manastir na Kipru

manastiri na kipru

Nalazi se na obroncima Kionia, u dolini Machairas planine, manastir Machairas je jedan od najpoznatijih na ostrvu gde je smeštena čudotvorna ikona iz Panagia (Device Marije).

Prema legendi, nepoznati pustinjak ušunjao se u jednu kuću, ukrao ikonu (između 8. i 9. veka naše ere) i zadržao je u svojoj pećini do smrti oko 1145. Kasnije, pustinjaci Ignjatije i Neophitos, su otkrili pećinu i pronašli ikonu.

Pećina je bila skrivena u žbunju, te su morali golim rukama i nožem da poseku svo trnje da bi došli do nje. Zato je manastiru dato ime – “Machairiotissa” od grčke reči za “nož” – “machairi”.

Kipar noću

kipar nocu girna

Kipar nema samo najlepše plaže već i najbolje klubove za provod.

U Limasolu, posebno na bulevaru Georgiou Protu nalazi se više od 30 klubova, barova i kompleksa posvećnim mladima i noćnom životu.

U sezoni jul-avgust, ovo mesto bruji i prepuno je ljudi u svakom lokalu. Cela lokacija zaživela je 1990-e, kada su masovno počeli da dolaze Englezi i shvatili da ovde za malo novca mogu odlično da se provedu.

Većina barova se otvara oko 8 uveče, međutim napune se tek oko 23h. Mnogi barovi nude- happy hour, odnosno sat vremena u baru kada su cene pića upola jeftinije. Barovi koji se nalaze na dnu Avenije Nassi su malo mirniji i pogodniji za parove i porodice.

Cene piva u barovima su između 3 i 3,5e, a u nekim klubovima se plaća ulaz i do 20e. Ukoliko tražite jeftina pića, postoji bar Somos Magic u kome je pivo oko 2e.

Klubovi u Aja Napi funkcionišu malo drugačije. Naime ima ih 14 i svi oni se otvaraju oko 1-2 ujutru žurka traje do 6h, što znači da se dočekuje izlazak sunca.

Neki od ovih klubova važe za top klubove u svetu, te se često mogu videti poznata DJ imena, ali sa druge strane, naplaćuje se i ulaz i do 25e u zavisnosti ko tada nastupa.

Hrana Kipra – carstvo za gurmane

sta videti na kipru

Apsolutno zadivljujuća raznovrsnost nacionalne kuhinje, Kiprani su veliki gurmani i uživaćete u njihovim jelima.

Veliki su sladokusci te je hrana na Kipru slična grčkoj ali jedinstvena i originalna.

Neka vam kiparska kuhinja bude nešto što ćeta prvo degustirati.

Kiparsko Meze

zanimljiva hrana sa kipra

Tradicionalni izbor toplih i hladnih predjela, meze je u osnovi ono što je u Španiji tapas.

Meze tanjir može da obuhvati mediteranske specijalitete kao što su Tzatziki-jogurta sa belim lukom, krastavcem i maslinovim uljem; Tahini, pasta od mlevenog susama, Taramo salata, ikra pomešana sa krompirom; Humus, tradicionalni namaz od leblebija i tahinija; Haloumi sir od koze tvrdo sečen i bačen na žar.

Na Kipru se baš  jede meso

kiparski meni

Ćevapi -Izbor domaćih ukusno pripremljenih ćevapa je prilično tradicionalan na Kipru. Ćevapi su uglavnom komadi mlevenog mesa- jagnjetine, svinjetine, piletine, ribe i-to je pečena na ražnju i začinjena maslinovim uljem, origanom i limunom.

Ćevapi su obično služi sa Tzatziki i lavašom.

Souvaki Ili “souvla”, kako su Kiprani zovu, je tanki deo mesa u komadima-tradicionalno jagnjetina, svinjetina, piletina, a ponekad i govedina. Najtradicionalnija riba je bakalar, koji se peče u otvorenoj košnici sa krompirom i paradajzom.

Kleftiko je jagnjetina koja se peče u mleku i do 24h. Stifado je mirisni paprikaš napravljen od zeca (i ponekad govedine) potpljen u belo vino. Musaka potiče od Grka iako je i naše omiljeno jelo. Peče se u slojevima patlidžana i mesa, pokrivena u bešamel sosom, što je beli sos sos napravljen od putera i brašna kuvan u mleku.

Koupepia podseća na sarmu samo što se mleveno meso sa pirinčem umotava u listove vinove loze. Ekmek kadaiıf- Popularni desert, datira iz Turske. Podseća na baklavu, spakovan u medu punjen orasima ili pistaćima.

Hrana na Kipru je izrazito zdrava, ako se ne preteruje sa mesima sa ražnja i žara. S aobziram da se sastoji od dosta povrća i salata, idealna je za one koji hože da budu fit.

Šta se pije na Kipru

medeni-mesec-na-mikomosu

Uzo – verovatno ste već čuli ako ne i probali, ali tradiconalno grčko piće, dobija se dvostrukom destilacijom odabranih suvih vina i meša sa semenom anisa.

Potom kisela rakija – može se probati samo na Kipru, to je njihova verzija brendija. Ukus podseća na pelinkovac.

Commandaria, iako ovo vino u Engleskoj smatraju kraljevskim vinom, kiprani ga piju samo kao desertno. Njegovo nastajanje datira još iz 12og veka. Slatko vino proizvedeno je od grožđa sušenog na suncu i jako dobro paše uz punomasne sireve.

Zivania – nije za one sa slabim srcem, ovaj lokalni “viski” je moćana destilacija i rezidua (kljuka) iz vinarstva.

U prošlosti, čaša ili dve je bila je dovoljna ljudima koji rade u polju da popiju i da se povrate. Nekada je bila mnogo jača, ali danas je vlada regulisala da ipak se smanji procenat alkohola u istoj.

Zivania ide odlično uz lagano meze i sve one koji žele da im se otvori apetit.

Za one koji ne piju alcohol tu je airani – tradicionalno piće napravljeno od mleka.

Gusti koncentrisani tamno roze sirup napravljen od ekstrakta ruže pomešan sa mlekom daje osvežavajuće slatko srdačan ukus.

smestaj na kipru i limun zut

Potpunom ugođaju će doprineti gostoljubivost kiprana, a pravo opuštanje sledi samo ukoliko zaboravite posao i obaveze, s tim u vezi, obezbedite sebi povoljno putno osiguranje za Kipar.

Za tačnu cenu, najbolje je da pošaljete besplatan upit za putno osiguranje preko naše forme, a mi ćemo brzo pronaći najbolje rešenje za Vaše putovanje.

osiguranje-baner

Evo šta sve treba da znate i obezbedite ukoliko putujete na Kipar.

Povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *