fbpx

Top 10 skijališta u Švajcarskoj

Švajcarska je alpska zemlja čija skijališta sanjaju skijaši iz čitavog sveta. Švajcarski ski-centri su skupa, luksuzna i uređena mesta koja iznad svega odlikuje divna priroda. Ukoliko priuštite zimovanje u Švajcarskoj, zadovoljstvo je zagarantovano.

U mnogim aspektima su švajcarska skijališta napredna čak i u odnosu na Francusku i Austriju. Ako se negde primećuje da visoka cena prati kvalitet usluge, onda je to u Švajcarskoj.

Predstavljamo Vam najbolja skijališta u Švajcarskoj.

Najsnežnije skijalište u Švajcarskoj – Andermatt

skijanje-u-svajcarskoj

Andermat (Andermatt) je naziv planinskog sela i skijališta koje se nalazi na severnoj strani Alpa u Švajcarskoj. Skijalište je tako pozicionirano, da je snežni prekrivač dugotrajan i dubok.

Ukupna dužina ski-staza iznosi 86 kilometara. Najviše kilometara odlazi na crvene staze, potom crne i na kraju plave. Ski-staze se nalaze između 1.445 i 2.965 metara nadmorske visine. Ski-liftova je ukupno 20.

Glavna planina je Gemštok (Gemmstock) i ski-staze na njoj su namenjene profesionalcima i ljubiteljima ekstremnih sportova i slobodnog stila. Naročito je popularna glavna staza koja s vrha planine vodi do doline.

Samo mesto Andermat je u poslednjih 30 godina pretrpelo dosta promena dok se na kraju nije pretvorilo u luksuzno turističko mesto u koje se ulaže iz sezone u sezonu.

Planina Netšen (Nätschen) broji nešto manje ski-staza nego Gemštok, i dovoljno je biti prosečno dobar skijaš za njihovo savlađivanje.

Za početnike je oblast Sedrun.

Postoje tri ski-škole za skijanje i snoubord – „Skischule Andermatt“, „Snowlimit“ i „Alpine Sports Andermatt“.

Postoje i tri dugačke staze sa sankanje. Takođe se organizuju pešačenja po snegu, vožnja biciklima, vožnja kočijama, klizanje na ledu.

Najskuplji smeštaj je u hotelu „The Chedi“, ali veliki je izbor povoljnijih hotela, hostela, apartmana, gostinskih kuća i soba. Smeštaj možete naći u samom mestu Andermat, ali i u okolini.

Šestodnevni ski-pass košta 273 švajcarskih franaka.

Nađite svoj idealni smeštaj – www.andermatt.com

Skijalište za profesionalce – Verbier

svajcarska-za-skijase

U skijaškom kompleksu 4 Doline najpoznatije je skijalište Verbier. Možda njegovi hoteli nisu luksuzni kao na drugim mestima, ali ovo skijalište ima teren o kojem maštaju profesionalci. Svako ko savlada snežne maršute ovog skijališta, može sam sebi odati priznanje da pripada među najboljima.

Skijalište je podeljeno na četiri dela – Medran, Mont Fort, Bruson i Les Savoleyres.

Ukupna dužina ski-staza iznosi 412 kilometara, gde najviše kilometara odlazi na crvene staze, potom plave i crne. Ski-staze se nalaze između 1.500 i 3.330 metara nadmorske visine i odlično su povezane sa 92 ski-lifta.

Ski-staze eksperti tretiraju kao piste. Dve vertikalne rute su veoma popularne, jedna iznosi 900 metara (od Col de Gentianes do Tortin), a druga 1.000 metara (od Vallon d’Arby do La Tzoumaz).

Ozbiljne off-piste i strme maršute se nalaze u predelima Mont-Gélé i Mont-Fort. Mont-Fort je najviša tačka i vrh skijališta.

Šestodnevni ski-pass košta 340 franaka. Sezona je počela početkom novembra meseca.

Ne postoji zimska aktivnost kojom ovde ne možete da se bavite. A za usavršavanje u nekom od sportova su zadužene škole kojih ima 15.

Za sve one koji se osećaju kao snežni ljudi – www.verbier.ch

Skijalište za napredne skijaše – Davos

zimovanje-svajcarska

Kompleks Davos se sastoji iz šest delova.

Ukupna dužina ski-staza iznosi 320 kilometara, gde najviše kilometara odlazi na crne i crvene staze. Ski-staze su raspoređene između 810 i 2.845 metara nadmorske visine. Moderni topovi za veštačko osnežavanje rade punom parom tokom sezone, dok skijaše opslužuje 55 ski-liftova.

Glavni i najveći deo Parsenn je povezan žičarama sa dva manja dela. Postoji voz koji spaja sve delove između sebe, jer nisu svi povezani žičarama. Zanimljivo je da se na samim železničkim stanicama nalaze žičare koje vode do ski-staza.

Parsenn se uglavnom sastoji iz crvenih staza koje nisu strme. Ukoliko se spuštate s vrha Vajsfluhoh (Weissfluhjoch) u samu dolinu, prolazite kroz šumu. Jakobshorn je deo takođe namenjen naprednim skijašima.

Za porodične ljude su staze u delovima Madrisa, Pischa i Rinerhorn. Pischa je najsunčajnije skijalište u Švajcarskoj.

Sam grad Davos je podeljen na dva dela, a samom kompleksu pripada i romantičnog izgleda mestašce Klosters. Davos se nalazi na 1.550 metara nadmorske visine i važi za najviši grad u Evropi. Davos je grad u pravom smislu reči, dok je Klosters mirno alpsko seoce.

Davos je skijalište na kojem nećete imati problem sa gužvom i čekanjem, jer je izuzetno prostrano i besprekorno organizovano.

Šestodnevni ski-pass košta 342 franaka, ali za porodične ljude postoje popusti. Možete pogledati – www.davos.ch

Ove godine, početkom decembra, se otvara veliko igralište za decu i odrasle „Svet leda“ (Davos World of Ice).

Kompleksu Davos pripada, prema nekim navodima, najstarije skijalište na svetu Schatzalp-Strela. Ovde su prisutne plave staze.

Skijalište za početnike – Villars

svajcarska-ski-centri

Vilirs je gradić i skijalište koje se nalazi u blizini ženevskog aerodroma. Skijalište pruža početnicima prijatnu atmosferu za činjenje prvih skijaških koraka. Samo mesto se nalazi na 1.300 metara nadmorske visine i mnogo je početničkih staza upravo u ravni gradića.

Ukupna dužina ski-staza iznosi 100 kilometara koje su raspoređene između 1.115 i 2.120 metara nadmorske visine. Skijalište broji 34 lifta.

Kada savladate prve korake, čekaju Vas dugačke i lagane staze okružene planinama.

Veliki je broj ski-škola, ali prednjači britanska „New Generation“ – www.skinewgen.com

Cena za šestodnevni ski-pass iznosi 301 franak.

Vilirs ima jako bogat i izražen kulturološki život. Gastronomski specijaliteti su takođe na zavidnom nivou i možete ih probati u nekom od mnogobrojnih restorana. Za noćni život su zaduženi barovi i diskoteke.

Ukoliko ste krenuli sa decom, postoje vrtići u kojima ih možete ostaviti na par sati da se igraju sa vršnjacima iz čitavog sveta.

U zavisnosti sa kim planirate zimovanje, rezervišite smeštaj. Ukoliko je u pitanju porodično zimovanje, topla preporuka su hoteli „Chalet Royalp“, „Hôtel du Golf“, „Eurotel Victoria“. Ukoliko planirate zimovanje sa prijateljima, najbolje je iznajmiti neku od alpskih drvenih vila.

Ukoliko želite da se osamite sa voljenom osobom, tu su brvnare razbacane oko samog gradića.

Najšarmantnije skijalište u Švajcarskoj – Müren

skijanje-u-svajcarskoj

Nijedno selo i skijalište nema fascinantnije poglede na obližnje planine od Mirena (Müren). Planine kojima je Miren okružen su Mönch, Jungfrau i Eiger. Priroda ovde ostavlja bez daha tako da i ako niste skijaš, uživaćete. Nije u pitanju mesto gde ćete moći ludo da se provodite, jer je selo mirno i u znaku relaksacije.

Miren je utočište za ljude koji vode stresne, gradske živote. Smeštaj je najbolje naći u jednoj od brvnara.

Miren pripada velikom skijaškom kompleksu Jungfrau. Ukupna dužina ski-staza čitavog kompleksa iznosi 213 kilometara, gde najviše kilometara odlazi na crvene i plave staze. Staze se nalaze između 945 i 2.970 metara nadmorske visine. Cena za šestodnevni ski-pass je 346 franaka.

Sezona traje od decembra do aprila.

Sa vrha Šiltorn (Schilthorn) se pruža pogled od 360°. Jedna od najboljih alpskih pista se upravo spušta sa vrha Šiltorn u samo selo Miren. Oko 45 ski-liftova radi non-stop i prevozi skijaše.

Železnica povezuje Miren sa mestima i skijalištima Wengen i Grindelwald koji takođe pripadaju kompleksu Jungfrau.

Noćno klizanje na ledu uz disko je priča za sebe, kao i ručanje u nekom od drvenih restorana sa pogledom na snežne planinske vrhove.

Alpski sportski centar Miren je odlično mesto gde možete profesionalnom osoblju prepustiti dete na čuvanje, preznojavati se u sauni, prepustiti masažama u spa-centru ili se kupati u bazenu.

Miren ima svoju istoriju i tradiciju skijanja koja je počela davne 1922. godine.  Postanite i Vi deo te tradicije – www.muerren.ch

Za ljubitelje dobrog provoda – skijalište Zermatt

ski centri u svajcarskoj

Skijalište i mesto Cermat (Zermatt) je, verovali ili ne, okruženo sa 38 planinskih vrhova koji idu u visinu iznad 4.000 metara nadmorske visine. Cermat je preko cele godine prepun turista, ali je naravno najburnije tokom zimske sezone koja traje od novembra do kraja aprila. Inače, nalazi se u blizini granice sa Italijom.

Ukupna dužina ski-staza iznosi 200 kilometara. Najviše ima crvenih, potom crnih i na kraju plavih staza povezanih sa 35 liftova. Staze su razbacane između 1.620 i 3.820 metara nadmorske visine. Cena za šestodnevni ski-pass je 380 franaka.

Cermat spada u red najskupljih švajcarskih skijališta, ali ima dosta alternativnih restorana i mesta na kojima možete jesti i piti za malo para. Najjeftinije je boraviti ovde tokom božićnih praznika.

U gradu su zabranjena vozila (osim eko-taksija).

Svuda po gradu su razbacani internacionalni i lokalni restorani, kafići, barovi, prodavnice i hoteli. Glavna šoping zona, ujedno i raj za kupoholičare, je ulica Banhofštrase (Bahnhofstrasse). Ima puno skupih delikatesnih prodavnica i poslastičara. Uživo muzika tokom vikenda i žurke do zore su normalna pojava.

Gradski hoteli imaju bazene koji su otvoreni za sve.  Sve u svemu, Cermat je za one koji vole buran i skup odmor – www.zermatt.ch

Porodično skijalište – Wengen

najbolja skijalista u svajcarskoj

U okviru kompleksa Jungfrau se nalazi selo i skijalište Vengen (Wengen) koje kao da je specijalno dizajnirano za porodična zimovanja.

U samom srcu Vengena se nalazi snežno prostranstvo koje predstavlja kombinaciju igrališta i laganih ski-staza. Mesto je idealno za one koji skijanje ne doživljavaju smrtno ozbiljno. Do Vengena se može doći vozom, a u samom mestu su vozila zabranjena.

Popularne su dugačke staze za sankanje. Najduža iznosi četiri i po kilometara,  i polazna tačka je vrh Wengernalp.

Selo je osunčano, a ulice i padine su načičkane ljupkim kolibama i luksuznim hotelima – wengen.ch

Pet velikih barova je zaduženo za noćni provod i zabavu.

Ukoliko želite, možete se upoznati sa kompleksom iz ptičije perspektive vozeći se helikopterom.

Najbolji ski-centar za snoubordere – Laax

svajcarski-alpi-za-snowdordere

Mesto Laks (Laax) zajedno sa selima Films i Falera čini jedinstveni kompleks, godinama već omiljen među snouborderima.

Laks je podeljen na stari, rustični deo i novi i modernizovan, ispunjen hotelima, barovima, parkinzima.

Ukupna dužina ski-staza iznosi 235 kilometara. Najviše je crnih i crvenih staza. Donja tačka skijališta se nalazi na 1.100 metara nadmorske visine, a najviša tačka na 3.020 metara nadmorske visine. Ski-liftova je 29. Cena za šestodnevni ski-pass iznosi 370 franaka.

Četiri terenska parka su prilagođena za potrebe snoubordera i za vične slobodnom skijaškom stilu.

Ima dosta off-pisti za „divlje“ skijanje ali su čak i one organizovane i obeležene. Jedini problem jeste brzo topljenje snega, ali Švajcarci gledaju da topovima za veštačko osnežavanje ne dozvole da se pokvari ugođaj skijanja.

Tokom sezone je jezero Laks zamrznuto, tako da je omogućeno klizanje na ledu.

Za decu postoji Snežna zemlja čuda, gde Vašeg mališana možete ostaviti dok se prepuštate snoubordu ili skijanju. Postoji i „Freestyle Academy“, namenjena ljubiteljima ekstremnih sportova.

Sve informacije vezano za smeštaj, restorane i zabavu se nalaze na zvaničnom sajtu – www.laax.com

Možete skinuti i aplikaciju Laax inside app i sve pratiti i rezervisati putem mobilnog telefona.

Najpovoljnije skijalište u Švajcarskoj – Val d’Anniviers

najbolja-skijalista-u-evropi

Ukoliko nemate švajcarski budžet i novac za gore navedena skijališta, onda je dolina Val d’Anivije za Vas. U njoj se nalaze četiri skijališta Grimentz, Zinal, Sv. Luc i Chandolin. Ovde su cene svega (smeštaj, hrana, provod, skijanje) nešto niže nego u ostalim ski-centrima.

Sela su mala i okrenuta alpskoj tradiciji.

Ukupna dužina ski-staza iznosi 22o kilometara, od kojih najviše kilometara odlazi na crvene, potom plave i na kraju crne staze. Skijališta su poznata po odličnom kvalitetu snega. Staze su razbacane između 1.340 i 3.000 metara nadmorske visine i povezane ski-liftovima kojih ima 43. Cena za šestodnevni ski-pass je 290 franaka.

Koji god zimski sport da preferirate, njime se možete baviti ovde.

Postoje hoteli, ali ipak su kolibe najbolja varijanta za smeštaj ovde. Čitav kompleks je u znaku drveta i snega – www.valdanniviers.ch

Najurbanije skijalište u Švajcarskoj – Crans-Montana

zimovanje-u-svajcarskoj

Za one koji više vole gradsku atmosferu od seoske je kompleks Kran-Montana (Crans-Montana). Ovde su kola dozvoljena, a postoji i javni gradski prevoz koji povezuje delove grada sa žičarama i obratno. Kran i Montana su dva grada povezana između sebe.

Kran-Montana je udaljena dva i po sata vožnje od ženevskog aerodroma.

Skijalište je omiljeno među „vikendašima“.

Ukupna dužina ski-staza iznosi 140 kilometara, i nalaze se između 1.500 i 2.925 metara nadmorske visine. Cena za šestodnevni ski-pass iznosi 300 franaka.

Hoteli i restorani su luksuzni i skupi.

Kuća „Bibi“ je tu da razmazi i zabavi najmlađe goste tokom čitave godine.

Snežni parkovi, zatvoreni vodeni parkovi, sportski tereni, bioskop, klizališta, tereni za tjubing, kuglane, vrtići – sve to čini kompleks primamljivim za porodične ljude koji vole da odmor provedu u urbanoj sredini.

Otkrijte životni stil grada –  www.crans-montana.ch

Švajcarska je zemlja čokolade i skijanja. Otkrijte zašto je tako posetivši jedno od ponuđenih skijališta.

Ukoliko se odlučite ove zime za Švajcarsku, pre puta obavezno obezbedite putno osiguranje sa ski-rizikom kako mala povreda ne bi pokvarila odmor više nego što treba.

Šta sve nudi osiguraje sa ski-rizikom

Povezani članci

Komentari na članak

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *