fbpx

Top 10 zimskih festivala koje treba posetiti

Skijališta širom Evrope i sveta tokom zimske sezone organizuju za svoje goste razne festivale. Zimski festivali mogu biti muzički, umetnički ili u znaku zimskih sportova. Mnoga skijališta garantuju turistima nezaboravnu zabavu.

Muzički RISE festival u Francuskoj

zimski festivali

Nezavisni ski i snoubord muzički RISE festival se odvija svake godine sredinom decembra u francuskom skijalištu Le Dez Alpi (Les Deux Alpes). Skijalište se nalazi na 3.000 metara nadmorske visine, a festival predstavlja svojevrsnu kombinaciju muzike i zimskih sportova.

Bendovi i DJ-evi iz Engleske i Evrope nastupaju ovde kako na otvorenom, tako i u zatvorenim prostorijama. Žurke i koncerti traju danima, a doživljaj je jedinstven zbog prirodne lepote snežnih Alpa.

Jedina mana ovog festivala je što toliko iscrpi ljude tokom noći, da ne ostane energije za skijanje preko dana.

Organizujte se za sledeći RISE – risefestival.co.uk . Kupovinom ulaznice za festival dobija se i ski-pass, a postoji mogućnost kupovine paketa koji uključuje i smeštaj.

Festival komedije Altitude u Austriji

Untitled design

Sredinom decembra se u trajanju od pet dana u poznatnom austrijskom ski-resortu Mayrhofen odvija festival Altitude – kombinacija stand-up komedije, muzike i zimskih sportova. Festival je povezan sa Božićnim marketom, jer pada u vreme Božića. Takođe je povezan i sa festivalom svetla.

Poslednje održavanje festivala se odvijalo pod parolom Najsmešniji šou na snegu (Funniest Show on Snow). Tokom trajanja festivala, smejanje je zagarantovano tokom noći, a skijanje sa stand-up izvođačima tokom dana.

Zimski Steamboat karneval u Koloradu (SAD)

najbolji zimski festivali

Prve polovine februara se održava festival koji predstavlja spoj tradicije divljeg zapada i zimskih sportova Steamboat u Americi.

Počeci festivala se vezuju za prve godine 20. veka; danas predstavlja uvid u parče istorije nekadašnjeg divljeg zapada u kombinaciji sa zabavom na snegu.

Tokom festivala, scene iz vestern filmova su svakodnevica – kauboj koji jaše konja i vuče dete na skijama kroz zavejani vestern gradić je normalna pojava.

Tokom trajanja poslednje večeri – The Night Extravaganzna – profesionalni skijaši atletičarskih sposobnosti izvode vratolomije na snegu dok se preko njih i snega prelama svetlost u raznim bojama. Potom, svi prisutni imaju priliku da se spuste niz snežnu pistu koju obasijava crveno svetlo. I za kraj festivala – spektakularni vatromet.

Ragbi turnir između šest skijališta u Francuskoj

ragbi na snegu

U okviru skijališta Val Thorens se 14. februara organizuje ragbi takmičenje između muškaraca na snegu. Za učestvovanje na takmičenju se pozivaju gosti nekoliko skijališta u Francuskoj – Val Thorens, Meribel, La Clusaz, St. Gervais, Valmorel i Les Ménuires.

Pre nego što počne takmičenje, svaki tim dobije svog trenera kako bi se učesnici naučili osnovnim pravilima ragbija. Za takmičenje se koristi lopta.

Komično je posmatrati odrasle muškarce kako pokušavaju između sebe da se obore na sneg.

Festival skijanja Skicolor u Francuskoj

najzanimljiviji zimski festivali

Prilika da budete deo nekog umetničkog dela je veoma redak slučaj, naročito ako ste na skijama i snegu! Međutim, festival Skicolor koji se održava početkom marta meseca u francuskom ski-resortu Le Get (Les Gets) Vam upravo to može pružiti.

Festival je nastao pod uticajem američkog festivala The Color run.

Dok se spuštate niz snežnu pistu koja počinje na 2.500 metara nadmorske visine, na svakih 500 metara prolazite kroz pravu eksploziju boja.

Naime, sneg je na svakih 500 metara obojen različitom bojom, tako da kada prođete tu deonicu, na vama ostane upravo ta boja, potom sledeća. Na kraju se spustite u podnožje gde Vas čeka gomila šarenih skijaša kako skače uz elektronsku muziku koju pušta neki gostujući DJ.

Sve vezano za festival Skicolor je u znaku zabave i smeha. Takođe se organizuju radionice za decu i oslikavanje murala.

Posle skijanja koje zvanično otvaraju navijačice u kupaćem kostimu, zabava se nastavlja po barovima – www.skicolor.com

Muzički Horizon festival u Bugarskoj

zimski festivali u evropi

Tokom sredine marta, u trajanju od sedam dana, u ski-resortu Bansko se održava muzički festival Horizon. Na festivalu učestvuje oko stotinak internacionalnih DJ-eva koji organizuju oko 30 žurki.

Žurke su svuda – na otvorenom su stejdževi po šumama i pokraj ski-pisti, u zatvorenom pored bazena ili u barovima/klubovima.

Kako je krigla piva 2 evra, svi hrle ovde.

Ulaznica za sve dane festivala i ski-pass po osobi košta 269 evra.

Sigurno postoji DJ zbog kojeg biste došli ovde – www.horizonfestival.

Muzički Rock the Pistes festival u Francuskoj

rok zimski festival

Na samoj granici između Francuske i Švajcarske, u čitavom ski-resortu Porti du Solej (Portes du Soleil), sviraju rok bendovi nedelju dana. Koncerti počinju u pet posle podne, i odvijaju se na otvorenom.

Ovde godine se očekuje gostovanje oko 35 bendova, kao i takmičenje Treaseure hunt. Ukoliko pronađete šta se traži od Vas, dobijate besplatni ski-pass za Porti du Solej.

Prošle godine je festival posetilo oko 25.000 ljudi.

Ove godine će festival trajati od 19-tog do 25-og marta.

Muzički Snowbombing festival u Austriji

snowbord festivali

Ski-resort Mayrhofen početkom aprila meseca je domaćin energičnim zverkama muzičke industrije iz čitavog sveta – Prodigy, Fatboy Slim, Chemical Brothers i sl.

Iako je sneg, iako je hladno, muzika i energija je takva, da ćete sebe uhvatiti kako skačete u majici na kratke rukave.

Prestižni magazin The Times je za festival rekao da je u pitanju „Majka među planinskim festivalima tokom skijaške sezone“.

Strme staze, divlje piste i eksplozivna muzika su najoriginalnija kombinacija za avanturiste u duši – snowbombing.com

Svetski ski i snoubord festival u Kanadi

svetski zimski festivali

Skijalište Whistler je jedno od najboljih skijališta u Kanadi.

World Ski and Snowboarding Festival se održava od 7-og do 16-og aprila, i bez lažne skromnosti, radi se o najvećem festivalu Severne Amerike.

Festival je kombinacija umetničkih performansa, muzičkih događaja i sportskih aktivnosti.

Za smeh su zaduženi stand-up komičari, a za rejvere žurke. Ovde se održava i najveći „disko u tišini“ na svetu, kao i takmičenje u fotografiji i kratkim filmovima ufotkanim/snimljenim za vreme festivala.

Snow Fest pored jezera u Kaliforniji

festival na snegu

Na obalama jezera Tahoe se već 36 godina održava festival snega. Ove godine će trajati od 3. do 12. marta.

Festival se održava kako bi se proslavili poslednji zimski dani i sneg. Pliva se u jezeru, organizuju parade, žurke, koncerti, pozorišne predstave na otvorenom.

Veliki broj takmičenja i nagrada u vidu večera u finim lokalnim restoranima su samo šlag na torti Snow Fest-a.

Takođe se bira i snežna kraljica.

Domaći zimski festivali

zimski festivali u srbiji

U Beogradu se takođe održava i Zimski festival rakije u trajanju od dva dana sredinom decembra meseca.

Festival Šankanje otvara sezonu skijanja na Zlatiboru početkom decembra meseca. Festival je u znaku koncerata, žurki i opijanja.

Na Trgu slobode u Novom Sadu se ove godine prvi put organizovao Zimski festival.

Svake godine na Kopaoniku se održi neki festival, veoma često su to svetski muzički festivali.

Očigledno ne mora biti leto da biste se dobro proveli na festivalu. Spojite zabavu i strast prema skijanju, ali obavezno uz putno osiguranje, i upustite u jedno od navedenih festivalskih provoda.

Saznajte šta sve nudi osiguranje sa ski-rizikom.

 

Povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *