Znamenitosti Zakintosa: Top 13 atrakcija koje treba posetiti na Zakintosu

Znamenitosti i atrakcije Zakintosa su neke najlepše grčke znamenitosti. Evo koje su najlepše znamenitosti na Zakintosu, kako do njih doći, i šta sve treba videti i posetiti. Kako pronaći mirno mesto ili dobar noćni provaod i kakva je hrana na Zakintosu?

Zakintos je ostrvo u Jonskom moru koje je poznato po svojim prirodnim lepotama, divnim plažama, ali i po svojoj kulturnoj tradiciji. Ceo Zakintos je najbolje obići pešice.

Znamenitosti Zakintosa je sama arhitektura izmešanih stilova.

Istražite  asfaltirane ulice, trgove i ne žurite da istražite lokalne umetnosti i proizvode. Od pekare do kafića, lokalnih tržnica, slatkih prodavnica, odeće i nakita, butika u slikovitim naseljima, muzeji i skrivena nasleđa, Zakintos ima sve.

Istorija Zakintosa

Istorija Zakintosa je uzbudljiva. Pored Vizantijaca, osvajali su ga Rimljani i Venecijanci, kasnije Francuzi i Britanci. Od 1864.godine je u sastavu Grčke.

Kako stići do Zakintosa najbolje pokazuje mapa Zakintosa.

Najlepše znamenitosti na Zakintosu

Pored najlepših palža kojim obiluje ovo prelepo grčko ostrvo, šta posetiti na Zakintsu?

Predstavljamo vam glavne atrakcije i znamenitosti Zakintosa koje treba posetiti:

1. Argasi most

U Argassi resortu, pored grada Zantea i male luke nalaze se ostaci malog rimskog mosta iz 1885. godine. Most leži pola na pesaku i pola u moru i koriste ga kao glavni put preko obale.

2. Najlepši manastir na Zakintosu – Anafonitria

Ovaj manastir se nalazi u tradicionalnom selu Anafonitria na severozapadu Zakintosa. Manastir je sagrađen u 15. veku i dobio je ime po čudotvornoj ikoni Bogorodice koja je doneta do manastira iz Carigrada u vreme kad je grad  zarobljen od strane Turaka.

Odmah na ulazu je srednjevekovni toranj koji sastoji se od četiri luka i krsta koji se koristi kao zvonik. Posetioci se mogu diviti mnogim freskama na zidovima manastira i osećati istu harmoniju kao Sv. Dionisiosa koji ovde živeo kao monah i dao oproštaj za ubice njegovog brata.

3. Pećine na Zakintosu – Blue Caves

Ovo je po nekima najveća atrakcija na Zakintosu.

Nalaze se na zapadnoj obali ostrva. Plave pećine, ili “Blue Caves sela Volimes”, kako ih nazivaju su glavna atrakcija za svakog posetioca.

Sastoje se od pojedinih geoloških formacija i Blue Caves duguju svoje ime upečatljivim plavim bojama voda koja se odražava na njih, koje istovremeno hvataju i odražavaju sjaj jasnog neba.

Oblast u kojoj se nalaze pećine je divlja i ne tako poznata. Moguće je doći automobilom iz malog mlina između Agios Nikolaos i Skinari rta. Ove pećine su i  idealno mesto za ljubitelje ronjenja.

4. Kabi krst

Neke znamenitosti na Zakintosu su vide izdaleka.

Kabi krst se nalazi u selu Kabi na planini koja se zove Schiza. Krst je napravljen od cementa i zbog svojih ogromnih dimenzija može se uočiti čak i na kilometare udaljenosti.

Kabi krst je podignut na rtu više od tri stotine i pedeset metara visine i predstavlja živi simbol u znak sećanja onih  koji su preminuli tokom građanskog rata i Drugog svetskog rata. Prizor nudi neverovatan pogled na Jonsko more.

5. Manastir Svetog Georgija i Gremna na Zakintosu

Ovaj manastir okružen velikim drvoredima ananasa i  nalazi se na severozapadu Zakintos u selu Volimes. Manastir Svetog Georgija i Gremna izgrađena u 16. veku, ali je uništen od strane pirata u 1553. i potom obnovljen u venecijanskom stilu.

Danas posetioci se mogu diviti maloj crkvi na desnoj strani dvorišta manastira i kule u sredini više od 150 godina staroj koja je izgrađena da brani manastir od napada.

6. Crkva Sveti Dionisios na Zakintosu

Crkva Svetog Dionisios (Agios Dionisios) je najveća na ostrvu, a nalazi se u južnom delu grada Zante u blizini luke. Crkva je sagrađena 1708. i kada uđete u luku na ostrvu možete  prepoznati crkvu po velikom zvonu koje se vidi. Crkva je posvećena Agios Dionisiosu, zaštitniku ostrva, čiji je leš prebačen iz manastira Strofades gde je živeo kao monah u crkvu 1717. godine.

Sveti Dionisios je rođen na Zakintosu i njegova porodica je pripadala srednjoj klasi. Uprkos svim prednostima njegovog društvenog on se odlučio da živi za milosrđe i davao je sve što je imao siromašnima.

Crkva kombinuje dve arhitekture, vizantijski stil pomešan sa gotičkim. Posetilac će biti impresioniran unutrašnjosti koja je u potpunosti zlatna i okružena impresivnim ikonama koje su naslikali Koutouzis i Dokaras.

Dve velike proslave koje se održavaju svake godine u čast Svetog Dionisios su: 17. decembra koji se održava u znak sećanja na njegovu smrt i 24. avgusta, impozantan praznik posvećen prenošenju Svetog tela iz manastira u crkvu.

7. Sarakina Kuća

Sarakina kuća se nalazi na brdu u blizini Laganas odmarališta i sela Mouzaki. Okružena ogromnom vegetacijom ova kuća je preživela zemljotres 1953. godine i jedinstvena je kao takva na ostrvu.

Sarakina kuća smatra se da je u prvoj polovini 19. veka postavljena i predstavlja englesku vilu koja pripada Lountzi porodici. Kuća je tipičan primer Zakintos kuća pre zemljotresa izgrađenih u neo-klasičnom stilu.

Sarakina kuća ne prima posetu, mada je moguć da pogledate spolja, jer unutra nije dostupana.

8. Brodolom plaža na Zakintosu

Zaštitni znak ostrva plaža brodoloma koji je prvobitno nazvan St. George se nalazi u istočnom delu ostrva, u blizini sela Volimes.

Dostupana samo čamcem. Uvala gde leži zarđali Hulk- brod koji je toliko veliki, a svojevremeno  bio brod koji je pokušavao da ilegalno švercuju cigarete i alkohol u Grčku ali zbog olujnog vremena nasukao se na obalu gde ga možete naći danas.

Da posetite ovaj raj na zemlji je moguće svakodnevnom turom brodićem iz zaliva Porto Vromi ili Agios Nikolaos u selu Volimes.

Upoznajte najlepše plaže na Zakintosu.

9. Strani brdo

Dva kilometra od grada Zantea u okrugu Bohali je lepo šumovito zeleno brdo koje se zove Strani.

Ovo je mesto gde Dionisios Solomos, nacionalni pesnik Grčke, bio inspirisan da napiše “Himnu slobodi”. Na kratkom rastojanju na vrhu brda nalazi se Solomo selo, a na malom trgu ispred možete videti Solomosovu bistu.

10. Strofades ostrva

Strofades su dva mala ostrva koja leže 22 nautičkih milja južno od ostrva Zakintos. Manje se zove Arpia dok je veće Stamfani.

Strofades ostrva su popularna zbog svoje lepote, njihovog domašaja vegetacije i prolaz više hiljada ptica selica svake godine, dok su njihovi obale kamenite bez peska.

11. Venetian dvorac

Venetian dvorac se nalazi na vrhu brda Bohali, na periferiji grada Zante. Spomenik dokazuje izuzetan uticaj mlečana na Zakintos i izgrađen je na ruševinama Psofida, drevnog Akropolja.

Tvrđava koja sada stoji završena je od strane Mlečana 1646, uprkos svim štetama iz prethodnih zemljotresa. Glavna spoljna kapija dvorca ukrašena je lavovima Svetog Marka.

Dvorac je nekada bio administrativni centar Zakintosa tokom venecijanske perioda.

12. Ostrvo kornjača, Marathonisi

Malo ostrvo koje se nalazi u zalivu Laganasa predstavlja jednu kuću Caretta Caretta kornjača. Ograničenja za posete ostrvca su nametnuta od strane Nacionalnog parka u cilju zaštite gnezda u ovoj oblasti.

Koja su najlepša grčka ostrva?

13. Keri jezero

Keri je jedna od najslikovitijih destinacija na jugu ostrva i formira jezero uz more u tradicionalnom selu na vrhu brda.

Limni Keriou (Keri jezero) je dobilo ime po močvari koja je još uvek dom za mnoge životinje i biljne vrste. Dole na uskom pojasu obale možete pronaći mnoge lokalne taverne, kafiće i barove.

Hrana na Zakintosu, grčka salata ili giros?

Tokom odmora na Zakintosu, degustacija jela tipične Grčke i tradicionalnog ostrva je nešto što ne smete preskočiti.

Sredinom dana, a posebno pred noć, hiljade mirisa širi se na ulicama i spontano će vas odvesti na sjajne taverne koje mame mediteranskom kuhinjom u kojoj su osnovni meso, riba, maslinovo ulje i povrće a uvek će vas iznenaditi autentičnost njihovih ukusa.

Lokalni proizvodi kao što su med, maslinovo ulje, sir, kozji jogurt, punjen zec ili “spetsofai” su obavezan ukus koji morate probati.

Meze u Grčkoj

Grčka kuhinja je toliko bogatog ukusa da ne znate da li više želite početak-startere ili desert.Među tipičnim starterima za meze su melitzanosalata, taramo salata i Tzatziki, zapravo sosevi koji se mažu na hleb i sastoji od plavog patlidžana, ribljih jaja, jogurta, krastavaca i belog luka.

Možete probati ćufte od raznih vrsta krompira, tikvica, ribe, origana; prženo povrće, kao što su plavi patlidžan, paprika i tikvice ili ako ste u potrazi za određenim ukuse, jela kao što su polipi kuvana u vinu i dolmadakia, jelu od vinove loze koja podsećaju na sarmice.

Takođe, predlažemo da probate tiropitakia: testo ispunjeno feta sirom.

Prava Grčka salata

Grčka salata (Horiatiki) sastoji se u paradajza, krastavaca, zelene paprike, crvenog luka, crnih maslinki i feta sira polivenog maslinovim uljem i origanom.

Ova salata je popularna širom sveta. A tu su i krompir salata i salata od pasulja.

Jela od mesa na grčki način

Ovde na Zakintosu jede se sve -jagnjetina, svinjetina, piletina ili punjen zec kuvan u vinu. Ipak najomiljenije jelo jeste souvlaki (ražnjići), stifado (teletina sa lukom i pomidorami sosom), giros od piletine, svinjetine ili jagnjetine  i iouvetsi (jagnjetina sa testeninom).

Jonska riba

Recepti za ribu nisu toliko raznovrsni kao oni sa mesom, ali zato prilika da jedete što raznovrsnije morske plodove je svakako bolja i zdravija. Od sabljarke do školjki na buzaru ili žaru, iskoristite primorje i probajte ono najbolje.

Zelena pijaca na Zakintosu

Zahvaljujući povoljnoj klimi, povrće se koristi i kao salata i kao glavno jelo. Među tipičnim jelima postoje plavi patlidžan (punjen sa crnim lukom, paradajzom i peršunom i onda pečen), briam (pečeni krompir, šargarepa, tikvice i mali paradajz) i paprika (punjenje se sastoji od pirinča i paradajza), kao i  punjeni paradajz.

Grčkih sireva ima na izvoz

Grci proizvode dosta sireva koje izvoze i od toga žive.

Najčešći u restoranima i u kafanama su sigurno feta, kefalotiri (kačkavalj) i još dva tipična sira ovog ostrva: tirokafteri (peppered meki sir služi se kao predjelo) i ladotiri (ljuti sir).

Poslastice na Zakintosu

U poslastičarnicama ovde na Zakintosu možete naći kolače za sve, sa kremama, čokoladom, voćnim prelivima i slično.

Kod baklava, lako prepoznatljivi su orasi, bademi i cimet kao glavni sastojci. Tu je i odličano lisnato testo punjeno kremom i pokriveno šećerom u prahu sa cimetom a poznatije grčkoj kao bugatsa.

Grčka kafa, uzo i metaksa

Pre ili posle jela, možete naručiti kafu bez šećera (pikro), sa šećerom (metrio) ili slatku (gliko). Uzo je alkoholno piće dobija se destilacijom cveta anisa i likera.

Pored uza poznata je i metaksa, nešto nalik grčkoj rakiji.

Grčka kao najtradicionalnija zemlja

Na Zakintos su taverne skoro uvek otvorene i vlasnici veoma prijateljski i lepo naklonjeni u predlaganju njihovog menija ili jelu dana. U mnogim tavernama je moguće da se čuje sirtaki njihov nacionalni ples.

Neki od restorana koje izdvajamo kao najpopularnija mesta prema kritikama turista su -Masa u Kalamakiju, Votsalo Taverna (Marathias), The Halfvai House (Tsilivi), Essence Restaurant (Kalamaki), Seaside (Laganas)…

Prava tempertura za letovanje je na Zakintosu

Zbog geografskog položaja ostrva Zakintos vreme je tipično mediteranskao ,topla i sunčana leta i blage, kišne zime. U januaru i februaru temperatura je oko 20 stepeni. Zante uživa svake godine više od 3000 sunčanih sati.

Zbog visokog nivoa padavina u zimu, ostrvo Zakintos je mnogo zelenije od mnogih drugih grčkih ostrva i klima je povoljna za uzgoj maslina, citrusa i vinove loze.

Ako planirate da posetite Zante između juna i oktobra rezervišete hotel sa klimom. Jutro i veče su prijatni, ali tokom dana na Zakintos može biti veoma toplo.

Svakako je i preporučljivo da imate zdravstveno osiguranje na putu u slučaju sunčanice, kako bi vam lekar prepisao negu. Sneg u Zanteu? Da, može se desiti, ali je retko i to se dešava samo u planinama ostrva.

Uzbudljiv ili miran noćni život Zakintosa – Laganas i Zante

Za one koji žele da provedu mirno veče preporučljiv je centar Zakintosa, tj.grad Zante i naselje Vasilikos su idealne lokacije. Možete uživati u večeri pod zvucima Zakinthian kantata u nekim od restorana koje postoje.

Ovi regioni su puni restorana, kafana i kafeterija za one koji vole opuštajuću noć. Muzika, ukusna hrana i pića, restorani rade ponekad i do 2 ujutru.

Za one posetioce koji su željni ozbiljnog noćnog provda, pogodni regioni su u južnom delu ostrva -Argasi, Tsilivi, Laganas, Alikes i Kalamaki.

To su turistički centri koji su tokom leta puni ljudi, posebno mladih.  Laganas je najpoznatiji po mnogim barovima, klubovima i diskotekama. Muzika je glasna i ples nikada ne prestaje!

Catakomves

Club “Catakomves” se nalazi na istočnoj obali ostrva i jedan je od najstarijih. On služi jedinstvene koktele i otvoren je od jutra do kasno u noć. Predeo je magičan i misteriozan jer je stara zgrada iznad mnogo tunela.

Rescue club u Laganasu

Posebni kokteli, jedinstveni efekti u klubu poput dimova i požara, plesača na binama su neki od elemenata koji čine nezaboravnim ovaj klub.

Fabrika klub

Nalazi se u Argasiju, otvara u podne kada možete uživati u kafi u  bašti a posle ponoći možete se prebaciti u unutrašnjost kluba kako bi zabavili do prvih jutarnjih sati.

Kaliva

Nalazi se u regionu Tsilivi uz more i okružen je prekrasnim vrtom. To je mesto za mlade i za porodice, jer postoji organizovano igralište za decu. To je od najpopularnijih delova na Zakintosu i tokom leta organizuju se  posebni događaji kao što su karaoke veče ili živa muzika.

Paraporo

To je jedini bar koji se nalazi na plaži u mestu Alikes. Tokom dana imate priliku da uživate u kafi sa pogledom na zalazak sunca i uveče u ludim ritmovima.

Najbolji provod je najbezbedniji provod! Prepustite se bezbrižnom odmoru, morskim talasima ili žurkama na plaži uz najbolje putno osiguranje za Grčku.

toscana

Povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *