fbpx

25 stvari koje treba videti i iskusiti na Siciliji

Saznajte šta treba videti i iskusiti na Siciliji, kako isplanirati putovanje, kako naći smeštaj, koje su cene hrane i namirnica, koje plaže su najlepše.Smeštena na samom vrhu italijanske čizme, Sicilija je ipak netipično italijanska.

Stići do Sicilije relativno je lako. Domaće agencije nude brojne aranžmane za Siciliju a još su brojnije mogućnosti da sami sebi organizujete putovanje.

Da je savršeno letovanje u šarmantnoj Italiji ne treba puno uveravanja. Ipak ovaj put dajemo vam 25 razloga zašto posetiti i 25 stvari koje videti na Siciliji.

Možete putovati, avionom, autobusom čak i brodom u nekim slučajevima, ali ono što nije nikako lako jeste napuštanje ovog italijanskog ostrva.

Evo šta sve treba posetiti i iskusiti na ovom ostrvu nadomah Italije.

1. Drugačija Italija

sicilija-putovanje-atrakcije

Smeštena na samom vrhu italijanske čizme, Sicilija je ipak netipično italijanska. Za ovo ostrvo i njene stanovnike, često je život bio sve drugo samo ne dolce vita.

Sicilija je regija Italije sa posebnim statusom i nekako nikada centralna vlast nije uspevala da je stavi pod svoju kontrolu. Kontrolu Rima

U svakom slučaju, usputna destinacija može biti večni grad.

Zato i zbog uticaja mnogih drugih kultura koje su s vremena na vreme „osvajale“ ovo ostrvo, ono se izdvojilo od ostatka Italije.

2. Obilazak Sicilije

zasto-posetiti-sicoliju-i-italiju

Sicilija je najveće ostrvo u Sredozemnom moru.

Kako biste obišli čitavo ostrvo od istočne do zapadne obale, računajte da će vam trebati bar 5 sati uporne ali opuštajuće vožnje kroz očaravajuću ostrvsku prirodu.

3. Najlepše plaže na Siciliji

sicilija-plaze

Sicilija ima obalu dugu 1000 kilometara, te ne morate da brinete hoćete li uspeti da nađete pravu plažu za sebe. Na severu Sicilije naći ćete duge peščane plaže, dinamične i centre gde se okupljaju turisti.

Ako ste ipak malo više zainteresovani još prirodnije, slobodno okruženje krenite ka jugu. Tamo ćete naći mala ribarska mesta i njihove blago povučene i skrivene plaže na kojima možete odmor da pretvorite u pravi beg.

Za šta god se odlučili nećete pogrešiti bilo da tražite peščane ili šljunkovite, velike ili male, „urbane“ ili malo više „divlje“ plaže, sve to ćete naći na Siciliji.

Neke od plaža koje su najpopularnije su: Cala Mosche, Lido di Mortelle, Gardini Naxos, Cefalu, Sant Vito Lo Capo ili Mondello

4. Sicilija stanovništvo

sicilija-putovanje-stanovnistvo-jezik

Posebno blago Sicilije jesu njeni stanovnici. Istorija sa kojom su se suočavali ovi ljudi učinila je da postanu nešto blaži i povučeniji od tipičnih Italijana. Sicilijanci jesu nešto posebno. Smatra se da je malo potrebno da zadobiju vaše poverenje iako su na prvi pogled nešto rezervisaniji no što bi se očekivalo.

Posvećeni porodici, često su zatvoreni u sopstvene krugove koji naizgled deluju neprobojni. Ključ kako pridobiti stanovnike ovog ostrva jeste bar i skromno poznavanje italijanskog.

Samo nakon par reči možete videti kako se rezervisanost povlači i ustupa mesto veseloj italijanskoj prirodi. Imajte samo u vidu da Sicilijanci imaju poseban dijalekat koji vam može zvučati čudno.

Za svaki slučaj, naoružajte se kojom italijanskom rečju ili frazom i dozvolite sebi da budete nešto više od turiste za ove zanimljive ljude.

5. Istorija Sicilije

sicilija-istorija

Sicilija ima bogatu ostrvsku istoriju. Zahvaljujući geografskom položaju našla se na važnim trgovačkim putevima i tako dodatno postala zanimljiva različitim osvajačima.

Sicilija se kroz istoriju nalazila pod upravom brojnih naroda: Rimljana, Španaca, Vandala, Muslimana, Katalonaca, Španaca. Svi oni ostavljali su uticaj na izgled ostva i doneli mu prizvuk kosmopolitskog.

6. Cosa Nostra je sicilijanska organizacija

sta-videti-na-siciliji

Naravno, istorija Sicilije ne ide bez spominjanja organizacije poznate pod imenom Coza Nostra.

Ozloglašena organizacija, nastala je baš na ovom ostrvu u 19 veku, kada su uspeli da se izbore za do tada neobičan položaj posrednika između vlade Italije koja nije mogla da ih kontroliše i građana Sicilije koje je Cosa Nostra vrlo lako uspevala da kontroliše.

Na Siciliji ćete imati priliko da učestvujete i u pravim turističkim „mafija“ turama koje će vas provesti kroz istoriju Cosa Nostra.

7. Kum Fransis Ford Copola

putovanje-na-siciliju

Dođete li na Siciliju bićete u prilici da obiđete mesta koja su čuvenog Kopolu, motivisala da napravi još čuveniju trilogiju Kum. Gradići u kojima je sniman film jesu Forza D’Agro i Savoka.

Iako su to mesta blizu turističke vreve Taorimine, nemaju mnogo toga zajedničkog sa njom. Oba grada su poprilično tiha i mirna i pružaju priliku da posetite čuveni bar Vitelli ili crkvu u kojoj se venčao Majkl Korleone. Važna informacija za ljubitelje trilogije Kum.

Ukoliko se odlučite da idete tragovima ovog filma svratite i do iznenađujuće razvijenog grada Koreone.

8. Najlepša priroda na Siciliji

putno-osiguranje-za-siciliju

Geografska karta Sicilije otkriva i raznovrsnu prirodu koja će vas dodatno namamiti.

Osim mora i lepih plaža, na jugu Sicilije možete naći jedan od najlepših prirodnih rezervata koje Italija ima da ponudi. Rezervat se zove Vendicari, i pravo je mesto za sve ljubitelje prirode.

Naročito će srećni biti ljubitelji ptica, budući da je Sicilija jedna od glavnih mesta za stajanje za mnoge ptice na putu do Afrike. Rezervat je posebno atraktivan kada ga posete jata flamingosa.

9. Aktivni vulkan Etna

sicilija-letovanje

Letovanje blizu aktivnog vulkana? Zašto da ne. Na istoku Sicilije, nalazi se čuvena planina (i vulkan) Etna. Reč je o najvišem aktivnom vulkanu u Evropi. Visok je oko 3329 metara, skoro duplo viši od drugog italijanskog vulkana Vezuva.

Etna je konstantno aktivna, izbacuje lavu i pepeo (nekada toliko visoko da se 2008. godine pepeo iz Etne mogao videti iz svemira) i dešava se da čak zatvori aerodrom u Katanji.

Ovaj ćudljivi vulkan nalazi se na listi lokaliteta koji su pod zaštitom UNESCO. Etnu možete posetiti i zimi i upustiti se u jedinstveno skijanje na vulkanu. Samo za avanturiste, naravno.

10. Grčka u Italiji

sta-posetiti-na-siciliji

Sicilija ima dugu istoriju uticaja različitih kultura koje su se nalazile ovde pa ipak od svih uticaj Grčke je nekako ostao najvidljiviji.

Sicilija je ranije bila „dragulj“ drevne Grčke i grad kojeg neki danas nazivaju Los Anđeles starog sveta.

Naročito drevni grad, danas istorijski lokalitet Sirakuza, otkriva upečatljivo prisustvo Grka u istoriji Sicilije.

11. Sirakuza

sicilija-znamenitosti

Brojni istorijski lokaliteti, stare zgrade i istorija čine Sirakuzu posebno primamljivom za šarolik  odmor. Osim toga što je važan stari grad, Sirakuza je postala glavno mesto dešavanja i u savremenom svetu.

U Sirakuzi se održavaju poznati festivali poput festivala pod otvorenim nebom koji je posvećen grčkom pozorištu. Sirakuza sve više postaje i mesto za uživanje zbog noćnog života koji postaje sve važniji deo atmosfere grada.

12. Dolina hramova Agriđento – Agrigento

poseta-siciliji-tvrdjave

O tome zašto Sicilija ima puno pravo da se takmiči sa grčkim istorijskim lokalitetima, govori čuvena dolina hramova Agriđento. Agriđento je grad na mestu drevnog grada Akragas.

Ovde se nalaze neki od najočuvanijih grčkih hramova građenih u dorskom stilu poput onih posvećenih Junoni (boginji braka i rođenja) i Konkordiji (boginji sporazuma, razumevanja i bračne sloge).

Agriđento je najveći arheooški park na svetu i u celosti je pod zaštitom UNESCO. Ovo je naročito važno jer je dobar deo oblasti još uvek neistražen a iskopavanja su i dalje u toku.

13. Lokaliteti pod zaštitom UNESCO

sta-rsditi-na-siciliji

Na Siciliji se nalazi sedam lokaliteta koji su zaštićeni od strane UNESCO.

Osim Etne i Agriđenta o kojima smo već pisali, na listi su i:

Villa Romana del Casale, Eolska ostrva, barokni gradovi jugoistočne Sicilije (Caltagirone, Militello Val di Catania, Catania, Modica, Noto, Palazzolo, Raguza i Scicli), nekropolis Pantalika, Sirakuza, Arapsko-Normanski Palermo i crkve u Cefalú i Monreale.

14. Putovanje kroz vreme – autom na Siciliji

saobracaj-na-siciliji

Na Siciliji ćete zaista imati osećaj da ste ušli u vremeplov i otplovili daleko od sadašnjeg trenutka ukoliko se zavučete u unutrašnjost ostrva i posetite neka od malih sicilijanskih seoca.

Tu ćete moći da osetite pravu sicilijansku atmosferu, način života i specifičan karakter koji su sicilijanci tokom godina izgradili.

Za ovakvo uživanje pobrinite se da nabavite kakav auto i dosta strpljenja za probijanje kroz nekad šizofren saobraćaj.

15. Glavni grad Sicilije – Palermo

sicilija-palirmo

Palermo je glavni grad Sicilije i prvi kosmopolitski grad ovog ostrva. Osnovan je još pre 2700 godina a sa sobom nosi tragove sve one burne istorije koja krasi Siciliju.

Danas je to značajan centar kulture, turizma i privrede Sicilije. Panoramom Palerma dominiraju brojne građevine od kojih je većina nastala pod normanskim uticajem.

16. Istorijske znamenitosti Sicilije – Raguza

sicilija-raguza

Raguza je jedna od glavnih turističkih destinacija na Siciliji. Može se reći da grad u celosti potiče iz 17 veka kada je obnovljen nakon zemljotresa koji ga je sravnio sa zemljom.

Raguza je jedan od onih gradova koji su savršeni za šetnju, gubljenje po ulicama i različitim predelima i odmor u pravom dolce vita stilu. Za sve to ne propustite deo grada koji se zove Ragusa Superiore.

Ragusa Superiore je deo grada koji je podignut nakon zemljotresa a u kome su živeli uticajniji građani tadašnjeg grada. Danas tu možete osim istorijskih lokaliteta naći i odlične prilike za šoping.

17. Shopping na Siciliji – Taormina

soping-na-siciliji

Taormina je još od 19 veka bila popularno turističko mesto. Smeštena na istoku Sicilije Taormina predstavlja pravu turističku poslasticu za posetioce.

Uske srednjevekovne uličice, blizina Etne i titula jednog od najviše šik ostrvskih mesta jasno ukazuju na to da je ovo omiljeno mesto za mnoge a posebno za poznate ličnosti koje su zaljubljene u Italiju.

U julu i avgustu Taormina prosto vrvi od posetilaca što ponekad može da oteža pravi doživljaj mesta, dok je krajem godine gotovo potpuno pusta. Najbolji period za mirnu i detaljnu posetu jesu prolećni ili jesenji meseci.

18. Najlepše selo u Italiji – Savoka (Savoca)

sicilija-sela

Mnogi od 25 stvari koje treba videti na Siciliji izdvajeju ovo živopisno selo.

Savoka je smeštena između Mesine i Taormine. Panoramu ovog simpatičnog sela krasi zamak Castello di Pentefur kao i niz malih crkava. Savoka je proglašena i za najlepše selo u Italiji.

Pored pomenutog bara Vitelli poznata je i po manastiru Cappuccini u kojem se čuvaju 32 mumije monaha koji su tu živeli još od 18 veka.

19. Još ostrva Eolskog arhipelaga

sicilija-putovanje-arhitektura

Siciliji geografski pripada i još nekoliko upečatljivih ostrva koja čine Eolski arhipelag: Lipari, Stromboli, Salina, Panarea, Vulcano, Filicudi, Alicudi, Basiluzzo, Lisca Bianca i Strompolicchio.

Zanimljivo je pomenuti da je Stromboli ostrvo koje u celini zauzima aktivan vulkan, uprkos tome na ostrvu živi oko 1000 stanovnika dok je s druge strane Strompolicchio u potpunosti nenaseljen, ako ne računamo jedan svetionik.

20. Cela Sicilija turistička destinacija

putovanje-na-siciliju-avionom

Sicilija, iako među najvećim evropskim ostrvima, zapravo cela jeste sjajna turistička destinacija.

Pored već pomenutih destinacija izdvojili bismo Monreale sa svojom katedralom iz 12 veka, gradić Marsala i Eriće kao destinacijama za ljubitelje vina, staru luku Katanja u podnožiju Etne

21. Hranu sa Sicilije svi vole

hrana-na-siciliji

Prisustvo različitih kultura kroz vreme ostavilo je odjeka i na kuhinju koja ima po malo od italije, po malo od Grčke, Španije pa čak i arapskih zemalja.

Na Siciliji probajte njihovu domaću hranu i specijalitete po kojima su poznati. Možete bez problema da preskočite picu i paste i prepustite se lokalnim delikatesima. Nezaobilazno je sočno ukusno voće, sirevi, masline, jela od sabljarke ili tune, generalno sva jela koja se spremaju od sveže, veoma ukusne ribe i morskih plodova.

22. Aranchini

italijanske-poslastice

Kaže se da čovek ne sme da ode sa Sicilije a da nije probao Aranćine (Aranchini). Aranćini su pržene pirinčane ćufte punjene različitim sastojcima.

Obično to bude mocarela, ragu ili neka vrsta mesa. Recept za pripremu ovog jela varira od mesta u kome ste zavisno od toga šta je od sastojaka dostupno.

23. Osvežavajuća poslastica – granita

sicilijanski-deserti-granita

Dane provedene na plaži ili u otkrivanju čari ostva, možete da osvežite polu smrznutim desertom  – granita.

Glavni sastojci su led, šećer i sveže voće koje Siciliji ne manjka. Još jedan dokaz toga koliko su Italijani kreativni i koliko im za uživanje ne treba puno.

24. Slatkiši kanoli

sicilijanska-kuhinja-konoli

Za sladokusce, kanoli su sinonim za Siciliju. Cannoli u prevodu znači male tube, što vrlo verno opisuje njihov izgled.

Cannoli su u stvari male tube pravljene od testa, punjene maskarponeom ili rikotom uz dodatak voća po izboru.

25. Najbolja vina sa Sicilije

vina-sicilije

Nakon sve hrane i slatkiša koje možete da podnesete, ne zaboravite sicilijansko vino. Sicilija je više od 2500 godina bila centar mediteranske proizvodnje vina. Svi ti sunčani dani (više od 320 njih u jednoj godini) i povoljna klima nezaobilazno su uticali da sicilijansko vino postane nešto nezaobilazno.

Gotovo svo grožđe koje se gaji na ostrvu je strogo organsko, jer je priroda takva da hemikalije uopšte nisu potrebne da bi se očuvao rod.

Najpoznatija sicilijanska vina su uglavnom suva. Najpoznatija vrsta je Marsala koja se nalazi u rangu kvaliteta Šerija, Madere ili Porta. Tu je takođe i Moscato di Panelleria koja se pravi od grožđa vrste Zibibbo.

Ovo grožđe se pretvara u vino korišćenjem tehnika poznatih još u srednjem veku. Od crvenih vina ističe se Nero d’Avola dok ima i puno varijacija na međunarodno poznate sorte Chardonnay, Sauvignon ili Cabernet.

Saznajte koja su još najbolja letovališta u Italiji.

sicilija-putovanje-nezaboravno

Sigurni smo da vam je za odluku da ovog leta častite sebe letovanjem na Siciliji potrebno daleko manje od ovih dvadeset pet razloga koje smo ovaj put izdvojili.

Sicilija first minute ili last minute, u sopstvenoj režiji ili ne svakako je pravi izbor za vrele dane. Izaberite neke od svojih omiljenih razloga, zgrabite najpovoljnije putno osiguranje u ruke i pravac Sicilija.

Povezani članci

Komentari na članak

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *