fbpx

Rim: 15 stvari koje morate videti i doživeti bar jednom u životu

Iz svakog kamena u Večnom gradu gleda takva lepota, takav mir i snaga da čovek koji ode tamo bude opijen srećom i ponosan time što je u čovekovoj svesti bilo toliko lepote i što su ruke čoveka imale snagu da joj daju oblik.

zasto posetiti rim vatikan

Rim je atraktivan za posete u svako doba godine. Ovaj Večni grad je remek delo arhitektonskih čuda koji će Vam pružiti  mogućnost da se prošetate kroz vekove i zakoračite u prelepi svetski muzej na otvorenom.

Ukoliko ste rešili da posetite Italiju izaberite prvo Rim. Zašto? Evo pročitajte:

Rim – grad muzej

zasto posetiti rimski forum italija

Osećaj kada kročite u ovaj grad je neponovljiv i gotovo ga je nemoguće opisati. Rim se mora doživeti, udahnuti i videti, on je muzej pod nebom koji čuva istoriju jednog carstva i istovremeno odiše modernim životom.

To je raskošni grad na reci Tibar a udaljen je od Tirenskog mora 25 kilometara.

Negova duga istorija (28 vekova) izvire na svakom koraku , svaki kamen je atrakcija. Koliko god puta da odete u Rim uvek ćete se diviti njegovoj lepoti koju je nemoguće sagledati u kratkim posetama od 5 do 6 dana i uvek ćete želeti ponovo da mu se vratite.

Ono što je interesantno a što je moguće, to je da u roku od sat vremena saznate sve o ovom gradu-muzeju.

U centru grada se nalazi bioskop „ Tajm elevejtor “ gde možete putovati kroz istoriju nastanka Rima. Na tom putu možete videti istorijske događaje i legende koje na bioskopskom platnu deluju realno jer je slika u pet dimenzija.

Najveći spomenik na stara vremena, rimski Koloseum

zasto obavezno posetiti koloseum

Kada se izgovori ime ovog grada „Rim“, prva asocijacija svakome je Kloseum. Ovaj div od amfiteatra visok je 50m. Njegova gradnja je započeta 72. za vreme cara Vespazijana. Dovršena je desetak godina kasnije za vreme vladavine njegovog sina Tita (79-81).

Svima je poznato da su se u njemu održavale borbe gladijatora kao i borbe sa životinjama koje je moglo pratiti 50.000 gledalaca. Ali možda svi ne znaju da je Koloseum često bio punjen vodom kako bi u njemu bile predstavljene pomorske bitke.

videti jednom bar rimski koloseum

Velika oštećenja Koloseuma bila su 442. i 508. Međutim,  on je i dalje bio „upotrebljiv“ a kasnije je bio korišćen kao groblje, tvrđava i kamenolom.

Konačno propadanje Koloseuma zaustavio je Benedikt XIV.

Trgovi Rima

italijanska kuhinja najbolja u rimu

U ovom drevnom gradu je možda najromantičnije šetnju započeti od trgova koji su samo jedan u nizu od njegovih ukrasa.

Na svakom možete probati italijanske specijalitete – paste, pizze, salate, sladolede. Poznato je da italijani prave i najbolje poslastice na svetu kao i mnoge kulinarske specijalitete.

Posetite neke od njih kao što su  Navone, Venecija, Popolo, Španske stepenice i neizostavno Trg Svetog Marka.

Trg Navone

zasto posetiti trg u rimu

Ovo je jedan od najlepših trgova baroknog Rima, stare rimske umetnosti u punom sjaju. Njega krase fontane i palata sa delima Berninija i Boromina, ali i Karavađovih i Rubensovih slika.

Posebni ukras  trga je velika fontana zvana Četiri reke i predstavlja najveće svetske reke. Na drugoj strani trga se nalazi Neptunova fontana.

Trg krasi i crkva Svete Agnese i nekoliko restorana sa baštama. Kada dođe suton on postaje centar noćnog života sa malim pabovima, tavernama i klubovima.

Trg Venecija

zasto posetiti trgove rima bar jednom u zivotu

Trg Venecija je prepoznatljiv po spomeniku izgrađenom u čast kralja Emanuelu II koji je ujedinio Italiju.

Ono što je zanimljivo je to, da se možete popeti do vrha tog spomenika panoramskim liftom i uživati u pogledu na Rim.

Trg Popoli

Obelisk Ramzesa II i crkve „blizanci“ Santa Maria in Montserato i Santa Maria dei miracoli krase ovaj trg.

Do kraja 19. veka na ovom trgu su se  izvršavala pogubljenja.

Španski trg usred Italije

zasto posetiti spanski trg

Čuvene stepenice ovog  trga  su popularno mesto za druženje i rzbribrigu. Ispred njih se nalazi fontana  koja ima oblik barke.

U svako doba dana na ovim stepenicama ima bar 300 ljudi osim kada kiša pada.

Trg Svetog Petra

zasto posetiti trg svetog petra u vatikanu rim italija

Ovaj veličanstveni trg je tako zamišljen i dizajniran da može da prihvati hiljade vernika.

Besprekorno je čist i pored činjenice da njega poseti izuzetno veliki broj ljudi. To je zasluga velikom broju zaposlenih u okviru Vatikana.

Najlepša dvorana na svetu je Sikstinska dvorana

obavesno videti u rimu sikstinsku kapalu

Najpoznatija i zasigurno najlepša dvorana na svetu je Sikstinska kapela. Sagrađena je u periodu od 1475 do 1483. godine.

Da samo doživite Mikelanđelove freske Stvaranje Adama i Strašni sud posećujući Sikstinsku kapelu u Večnom gradu  bilo bi  dovoljno  za jedan život.

Ovo prelepo zdanje dobilo je naziv po papi Sikstusu (Sikstu) XIV, koji je naručio njenu gradnju i koji je prvu misu u njoj održao15. avgusta 1483.

Pored prelepe Firence Rim poseduje mnogo svetskih umetničkih dela.

zasto posetiti baziliku u rimu

Podatak da ovu kapelu svakoga dana poseti oko 10.000 do 15.000 ljudi, odnosno oko pet miliona godišnje dovoljan je da zainteresuje savakoga da kroči u njene odaje.

Ako ste namerili da otputujete u Večni grad, biće Vam zanimljiv podatak da Sikstinska kapela ima iste dimenzije kao Solomonov Hram na Gori Moriji, onako kako je opisan u Bibliji kao i da je ona služila i još uvek služi kao papina privatna kapela.

Freske u kapeli prekrivaju 1.110 kvadratnih metara, što je oko šestine fudbalskog terena.

Ova prelepa dvorana je pored ostalih ukrašena Mikelanđelovim freskama koje dok budete gledali mogu Vam iznenada poteći i suze te se tako može spoznati otkuda bol u lepoti.

 Fontana di Trevi

 fontane rima

Pored brojnih fontana u Rimu koje imaju svoje čari, posebno se izdvaja jedna koja se nalazi  u samom srcu Rima, na ukrštanju uskih uličica Via del Tritone – Fontana di Trevi.

Ova čarobna fontana svojom veličinom i raskošnim kipovima, ostavlja svakoga bez daha. Izgrađena je po narudžbini pape Klementa XII u 18. Veku.

U srednjem delu fontane je skulptura  Neptuna, koji upravlja kočijom sa dva morska konja. Skulptura desno od Neptuna predstavlja zdravlje, a skulptura sa leve strane predstavlja obilje.

Voda u fontani je simbol mora, nad kojom je nadvijen Neptun – vladar mora.

Legenda „kaže“ da ako bacite  novac u Fontanu di Trevi u Rim ćete se sigurno vratiti. Obično se bacaju dva novčića preko ramena – prvi za Vašu želju, a drugi za povratak u Rim.

Novac koji se baci u ovu prelepu baroknu fontanu upotrebljava za njeno čišćenje.

Dođite u Rim kako bi u bilo koje doba dana i većim delom noći uživali u lepoti ovog raskošnog zdanja.

Panteon -Sunčani sat u Rimu

zasto posetiti panteon u italiji rimu

Prvobitno izgrađen kao hram posvećen svim bogovima Starog Rima. Oko 126. godine, za vreme Hadrijanove vladavine hram je obnovljen.

Od VII veka rimski Panteon se koristi kao crkva i najstarija je struktura sa kupolom u Rimu.

Ono što Vam kao posetiocu ovog zdanja može biti zanimljivo jeste to, da su stručnjaci pokušavajući da otkriju tajnu Panteona došli do teorije da je hram izgrađen po principu sunčanog sata.

Zapravo, zrak sunčeve svetlosti obasjao bi kolosalni ulaz u trenutku vladarevog ulaska u građevinu.

zasto posetiti suncani sat u rimu

Giulio Magli– istoričar specijalista za antičke građevine i Robert Hannah stipendista sa Instituta Otago u Novom Zelandu, otkrili su da tačno u podne na prolećni ekvinocij (ravnodnevnica) sunčeva svetlost prolaskom kroz okulus osvetljava Panteonov impozantni ulaz.

Ovde možete videti bronzana vrata i mramorne stubove koji su izgrađeni u Egiptu i brodovima niz reku Nil i preko Mediterana doneti  u Rim. Dah zastaje kada vidite u kolikoj meri je očuvno ovo „čudo“ izgrađeno ljudskom rukom u drevna vremena.

Castel Sant Angelo

tvrdjave i arhitektura rima

Prvobitno je ova građevina zamišljena da bude grob imperatora Hadrijana koji je vladao od 117-138. godine ali mauzolej nije završen nekoliko godina posle njegove smrti pa je u 3. veku, podizanjem odbrambenog zida Aurelian, tvrđava postala mostobran koji štiti most Svetog Anđela preko Tibra.

Postoji legenda da je Papa Sv.Grgur Veliki molio  devicu da zaustavi epidemiju kuge koja je harala Rimom. Na nebu se pojavio anđeo koji je sleteo na vrh mauzoleja i stavio mač u okvir kao znak da je molitva uslišena.

U čast tog anđela, podignuta je tada kapela, a nešto kasnije i kip.

U tvrđavi možete videti zbirku slika, skulptura i srednjevekovnog oružja.

Rim je kroz dugu istoriju imao mnoštvo slavnih i neslavnih kraljeva takozvanih Rimskih Cezara.

Vatikan – je drzava ali najmanja

zasto posetiti trg svetog petra u rimu

Nezamislivo je šetati ulicama Večnog grada a ne zaviriti u „odaje“ Vatikana.

Od tvrđave Sant Angelo preko Anđeoskog mosta stiže se na drugu stranu reke i naravno stiže se do Vatikana-najmanje države na svetu.

U Vatikanu se možete prošetati Trgom sv. Petra koji je srce Vatikanskog grada i koji ne samo da je najveći trg u Rimu, već je i najslavniji trg hrišćanstva.

Projektovao ga  je Gian Lorenzo Bernini, italijanski barokni umetnik. Trg Sv. Petra okužuju kolonade sastavljene od 284 dorska stuba poređanih u četiri reda, a na kolonadama je  140 statua svetaca.

sta posetiti u rimu italiji

Ono što će Vam biti zanimljivo je to da na sredini trga postoje dva mesta odakle te iste kolonade možete videti kao da su sve u jednom redu.

Nalaze se između obeliska i svake fontane, a označena su belim mramornim pločama na kojima stoji natpis „Centro del Collonato“’. Kada kolonade budete gledali sa kupole Bazilike sv. Petra, izgledaće Vam kao „ruke“ koje grle svoj narod.

Najstarija biblioteka u Evropi čuva Bibliju iz IV veka

posetiti baziliku svetog petra u rimu

U Vatikanu, sedištu pape-katoličkog poglavara, nalazi se biblioteka, inače najstarija u Evropi koja je bogata rukopisima i bibliografskim raritetima kao što je Biblija iz IV veka ili Jevanđelje po Mateju iz VI veka.

U dnu biblioteke je zbirka drevnih fresaka među kojima je i najvažnija ona koja oslikava venčannje Aleksandra Velikog i Roksane.

Kako obići Rim i šta videti obavezno

sta treba videti u rimu italiji

Poseta Rimu nudi toliko uživanja da će ostati svakome urezana u pamćenju a i u srcu do kraja života, i, ako se sada pitate šta još posetiti u Rimu odgovor bi bio veoma dug ali Vašoj pažnji može se ponuditi u večnom gradu još i sledeće:

Rimske katakombe, Circus Maxsimus, Karakalanska kupališta, Konstantinova vrata, Cestijeva piramida, Bocca della Verita (usta istine), Rimski forum (Forum Romanum), Domus Aurea (Zlatna Palata)…

Rim je česta usputna stanica do Sicilije.

 

savremene ulice starog rima

Kada budete potpuno iscrpljeni obilascima crkava i drugih spomenika staroga Rima odvojite vremena i za kupovinu u ovom gradu koji je prestonica Italije, zemlje poznate po modi.

U Rimu se  nalazi mnogo radnji sa brendovima kao što su Versace, D&G, Armani, Chloe, Ferragamo i Prada i dr.

Rim Vam nudi i dobar izbor  brendiranih farmerki za muškarce i poslovnih odela, košulja i kravata a za žensku populaciju postoji veliki izbor tašni, nakita i cipela. Osoblje priča engleski i vrlo je predusretljivo.

sve sto treba da vidite u italiji rimu

Putujte u Rim, zalutajte u neku od brojnih kaldrmisanih uličica kako biste videli da  tek tu počinje pravi Rim, divite se kućicama od terakote sa zelenim žaluzinama i balkonima prepunim mediteranskog  bilja i upoznajte temperament Italijana-Rimljana koji su neposredni, pričaju brzo, glasno i što je najvažnije uvek su nasmejani.

I na kraju, stvite pod obavezno dve stvari, obezbedite povoljno putno osiguranje za Italiju i bacite novčić u fontanu Di Trevi koji će Vas ponovo odvesti u Večni grad!

Povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *