fbpx

Kako do Privatne Penzije kroz Životno osiguranje

Da li je moguće doći do privatne penzije kroz Životno osiguranje? Hoće li porezi i doprinosi koje danas plaćate na svoju zaradu u budućnosti biti dovoljna osnova za pristojnu penziju? Saznajte sve što treba da znate o ovom vidu štednje za stare dane.

Kako da na vreme kroz neki od programa Životnog osiguranja obezbedite sebi dodatnu penziju, miran i lagodan život bez odricanja?

I, što je najvažnije, počnite o tome da razmišljate i da se raspitujete odmah! Jer, što pre priuštite sebi neki od programa Životnog osiguranja, živećete sa manje briga. A kada budete penzioner nećete morati da se odričete bilo čega u čemu trenutno uživate.

Veliki kineski filozof i socijalni reformator Konfučije rekao je davno :

”Starost je, verujte mi, dobra i ugodna stvar. Jeste da se polagano sklanjaš s pozornice, ali ti to daje dobru poziciju gledaoca  u prvim redovima”!

Na vama je da izaberete trenutak kada ćete početi da razmišljate o svom mestu i statusu u trećem dobu. Kao i način na koji sebi možete da omogućite bezbrižan i lep život u starosti.

Svakako najbolje rešenje jeste štednja kroz programe Životnog osiguranja.

Kako da štedite kroz Životno osiguranje za dodatnu penziju?

kako ustedeti novac

Potrošačka korpa za četvoročlanu porodicu, prema najnovijim statistikama, košta 67.000 dinara, a za  prosečnog penzionera je nedostižna, jer je za 42.000 skuplja od penzije!

Ako od te iste penzije oduzmemo, recimo 10.000 dinara mesečno za račune, ostaje samo 15.000 dinara. Od toga, kako kažu penzioneri, ali i lekari, na lekove ode skoro  6.000 dinara.

Prostom matematikom dođe se do zaprepašćujućeg podatka. Prosečan penzioner u našoj zemlji mora da preživi mesec sa samo 290,32 dinara dnevno!

Kako? Odricanjem, ustručavanjem od mnogo čega, svođenjem potreba na minimum i ispod toga.

Da li bilo ko to zaslužuje?

Prosečna penzija trenutno čini 55 odsto prosečne plate. Ekonomisti procenjuju da će za dvadesetak godina ona biti na nivou od 40 do 45 odsto plate.

Ako imamo privredni rast, rašće i prosečna plata, pa će i penzije biti veće. U Nemačkoj su, recimo, sada penzije na nivou od 45 odsto zarade, ali je to jaka ekonomija i ta penzija je adekvatna.

U svakom slučaju, i pored takozvane državne penzije, najbolja preporuka ljudima je da već sada počnu da štede za starost kroz programe Životnog osiguranja.

Penzioni fond kroz Životno osiguranje

stednja kroz zivotno osiguranje

Prema podacima pouzdanih Agencija za istraživanje tržišta, sigurnost porodice i štednja za penziju, najčešći su razlozi zbog kojih se građani Srbije sve češće odlučuju za štednju u osiguravajućim kućama.

Kod nas je prosečna premija Životnog osiguranja i do pet puta manja od evropskog proseka. To je zbog ekonomskih prilika i životnog standarda. Ali situacija se ipak polako menja.

Sve je više onih koji uviđaju prednosti Životnog osiguranja i smatraju ga pametnim finansijskim potezom.

Razlog je jednostavan. Evo i zašto!

Najniža mesečna osnovica doprinosa, koja čini 35 posto prosečne zarade u Srbiji, a koju plaća svaki zaposleni, u januaru je iznosila 22.204,00 dinara.

To znači, da se na garantovanu minimalnu zaradu, na ime doprinosa, mesečno plaća 7.771,00 dinar. Dakle, svaki zaposleni sa minimalnom zaradom, godišnje, na ime doprinosa mora da izdvoji nešto preko 93 hiljade dinara, ili 750 evra.

Ako ovu svotu pomnožimo sa radnim vekom, u trajanju od minimum 35 godina, dobijemo frapantnu cifru od 26.250,00 evra. Tu cifru dajemo u Fond na ime doprinosa.

Samo po sebi se nameće pitanje kakav je i koliki odnos današnje prosečne penzije i novca koji svako od nas za vreme radnog staža uplaćuje na ime doprinosa.

Prema aktuelnim statistikama, prosečna penzija u Srbiji je trenutno oko 25 hiljada dinara ili 200,00 evra.

Da li su to primanja koja bi mogla da zadovolje sve vaše svakodnevne potrebe ako bi ste ove godine otišli u penziju? Odgovor znate i sami! Nedovoljno za pristojan život bez odricanja.

Upravo zbog toga je sve veći broj onih koji postaju svesni da sami moraju da se pobrinu kako da se obezbede za stare dane.

Zato i raste broj klijenata u osiguravajućim kućama koji kroz štednju i Životno osiguranje sebi stvaraju neophodan dodatni penzioni fond.

Kako da u starosti ne plaćate visoku cenu za neodlučnost u mladosti?

Senior woman with her caregiver at home

Ukoliko recimo imate 40 godina, i odlučite da godišnje štedite 500 evra do odlaska u penziju, uštedećete 12.000 evra.

Ako svoj novac poverite nekoj od osiguravajućih kuća, osigurana suma koju možete da očekujete u svojoj 65-oj godini bila bi minimalno 15.000 evra, jer bi se ta suma svake godine uvećavala za pripisanu dobit.

Složićete se, dovoljan dodatak uz penziju koju ste stekli kroz višedecenijski rad, a koja će sigurno biti daleko skromnija od prihoda koje možete da ostvarite dok ste radno aktivni i sposobni.

Važno je da znate da sami odlučujete o visini i dinamici plaćanja i budućoj isplati novca koji ste uštedeli, a na koji vam je pripisana i dobit.

Iz svega navedenog više je nego jasno da takozvanim mešovitim osiguranjem života obezbeđujete sopstvenu, kao i sigurnost članova porodice.

Istovremeno, u skladu sa mogućnostima, štedite dodatna sredstva koja po isteku polise Životnog osiguranja, možete dobiti kao jednokratni iznos ili u vidu mesečnih anuiteta.

Postoji i opcija i besplatnih hiruških intervencija uz Životno osiguranje.

Živite bez rizika i brige

zivotno osiguranje penzija

Kupovinom polise, po definiciji, vi prodajete svoj životni rizik. Ako to učinite dok ste mlađi, zdravi i sposobni da štedite na duži vremenski period, postupili ste kao dobri trgovci.

Jer, samo u tom slučaju vam je osiguranje najjeftijnije, a garantovana isplata najveća!

Ako ste spremni da počnete štednju za sopstvenu budućnost i saznate koliku garantovanu osiguranu sumu biste imali kroz neki od programa Životnog osiguranja, bez obaveza i besplatno popunite zahtev na našoj stranici za Životno osiguranje.

Očekujte odgovor sa svim relevantnim proračunima i predlozima. Tu smo za sva vaša pitanja!

Saznajte zašto je sve dobro imati životno osiguranje!

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *