fbpx

Malme – sve što treba da znate i posetite

Malme je treći grad po veličini u Švedskoj, od Kopenhagena je udaljen 35 minuta vožnje preko najdužeg mosta u Evropi Oresund. Malme je skandinavski biser, grad kulture, pristojnog životnog standarda i nezaboravne zabave.

Malme važi za grad koji nije skup koliko drugi švedski gradovi.

Most Oresund spaja Švedsku i Dansku

poseta malmeu

Most koji spaja Švedsku i Dansku preko zaliva Oresund se ubraja u najveće infrastrukturne evropske projekte, dugačak je 16, 4 km i na njemu postoje četiri saobraćajne trake, dve za voz i dve za vozila. Čitava konstrukcija se sastoji od mosta, tunela i veštačkog ostrva Peberholm. Tunel se nalazi ispod mora, tako da vožnja preko mosta u jednom momentu podseća na rolerkoster.

Most za saobraćaj je svečano otvoren 1. jula 2000. godine. Izgradnja mosta je koštala vrtoglavih 4,5 milijardi evra.

Most povezuje grad Malme u Švedskoj i Kopenhagen u Danskoj, a preko njega godišnje pređe preko šest miliona vozila. To nije iznenađenje jer stanovnici ovih zemalja Evropske unije koriste most svakodnevno.

Prelazak mosta nije besplatno niti jeftino iskustvo. Karta u jednom smeru košta 43 eura za automobil, dok karta za motocikl košta 23 eura. Autobusi  plaćaju  206 evra za prelazak. Atmosfera koja vlada na staroj železničkoj stanici u Malmeu podseća na film Orient Express, dok nova stanica asocira na moderni Japan.

Grad na jugu Švedske – Malme

malme vreme u malmeu

Malme je grad veličine Niša, ali osim veličine i broja stanovnika nemaju nijednu drugu sličnost. Trenutno broji oko 300.000 stanovnika.

Malme se nalazi na krajnjem jugu Švedske u jugozapadnom delu regije i istorijske pokrajine Skanije, na obali moreuza Oresund. Etimologija prvobitnog i originalnog naziva grada Malmhaug u slobodnom prevodu znači „gomila šljunka“.

Malme je kosmopolitski grad koji broji 174 različite nacije, i isto toliko se priča jezika. Stranci uglavnom žive u severoistočnom i južnom delu grada. Doseljenici s Bliskog Istoka žive u gradskoj četvrti Rusengord, u čijoj blizini se nalazi i jedina u Malmeu džamija.

Nekada je jug Švedske pripadao Danskoj, a grad Malme je bio drugi po veličini danski grad. Danska je Malme izgubila davne 1658. godine i nikada ga nije povratila iako je u par navrata ratovala kako bi ga opet osvojila.

Grad Malme je dva put bio domaćin manifestaciji Evrovizija – prvi put 1992. godine, drugi put 2013. godine.

Evo šta sve treba da vidite, posetite, iskusite i saznate o ovom lepom zelenom gradu.

Klima u Malmeu

kakvo je vreme i klima u malmeu

Za one koji nisu ljubitelji hladnoće, dobra vest je da grad Malme odlikuje umerena okeanska klima. Klima je blaga zahvaljujući Golfskoj struji.

Leti se temperatura kreće oko 25°C, a zimi oko 2°C. Najtopliji je mesec jul, a najhladniji su januar i februar kada temperatura padne i neki stepen ispod nule.

Prosečno ima 169 kišnih dana.

Vremenska prognoza za Malme.

Putovanje: Beograd – Malme

avonom do malmea

Putovanje avionom do Malmea traje između sedam i devet sati sa presedanjem, u zavisnosti od prevoznika. Cena povratne karte se kreće između 200 i 700 evro. Najeftinije karte i direktan let u trajanju od dva i po sata omogućava kompanija AirWizz.

Međunarodni aerodrom Sturup u Malmeu, jedan je od 49 međunarodnih aerodroma u Švedskoj. Aerodrom Sturup nalazi se oko 17 kilometara istočno od Malmea i godišnje njegove usluge koristi oko 2,1 miliona putnika.  Ova vazdušna luka izgrađena je 1972. godine, kao zamena za stari Bulltoft aerodrom. Međunarodni aerodrom Sturup sa centrom Malmea povezan je odličnom železničkom linijom.

Cena autobuske povratne karte se kreće oko 19.000 dinara.

Beograd i Malme se nalaze u istoj vremenskoj zoni.

Znamenitosti grada Malmea

kultura i dizajn malmea

Sa bogatom istorijom Malmea se srećete na svakom koraku, preko tvrđava, katedrala, crkava, kapela, kula i drugih starih građevina. O istoriji grada svedoči i dvadesetak muzeja, a bogata kulturna ponuda obuhvata oko stotinak malih i velikih galerija, desetine pozorišta, gradska opera, muzej čokolade, jedna je od najvećih evropskih izložbenih dvorana savremene umetnosti itd.

Kako je Malme mali grad, moguće je sve njegove znamenitosti videti za jedan dan.

Trgovi u Malmeu – Veliki Stortorget i Mali Lilla Torg

trgovi u malmeu sta videti

Stortorget je glavni i Veliki Trg u Malmeu i jedna od omiljenih atrakcija za sve turiste.  Izgrađen je 1536. godine i od tada, do dana današnjeg, je zadržao status najvećeg skandinavskog trga. Tu se nalazi i zgrada gradskog veća izgrađena 1546. godine, međutim, njen prvobitni izgled nije poznat jer je tokom 19. veka zgrada pretrpela velike promene. Ovde se može videti statua kralja Karla X Gustava Švedskog.

Mali Trg se zove Lilla Torg i predstavlja centar zabave zbog velikog broja kafića i restorana. On je centar noćnog života u Malmeu. Okružen je starim švedskim kućama i građevinama koje su nastale u periodu između 1600. i 1800. godine. Tu se nalazi i veliki broj zanatskih prodavnica i jedna ogromna stona lampa, viša od okolnih kuća!

Ova dva trga su povezana između sebe pešačkom zonom.

Oblakoder u Malmeu – Turning Torso

arhitektura skandinavije malme

Zgrada Turning Torso je izgrađena 2005. godine i sam naziv “izuvijani” ukazuje na njen izgled. Radi se o najvišoj građevini u Skandinaviji koja je visoka 190 metara i broji 54 sprata. Sa vrha zgrade se pruža veličanstveni pogled koji dopire čak do komšijske države Danske i grada Kopenhagen.

Crkva Svetog Petra u Malmeu

znamenotosti i zelenilo kopenhagena

Najstarija zgrada u Malmeu je Crkva Sv. Petra koja datira iz 14. veka i nalazi se nedaleko od Velikog Trga.

U pitanju je jedinstveni primer rano baltičke gotičke arhitekture. Omiljena je i poznata među turistima zbog gotičkih slika na zidovima, svodovima u kapeli i tornja koji ide 105 metara u visinu.

Crveni dvorac Malmea

malmohus-ovan

Najočuvaniji reneasansni dvorac u Skandinaviji je Malmohus Slott ili Dvorac Malmea. Dvorac je izgrađen 1434.godine, međutim, uništen je početkom 16.veka. Čuveni danski kralj Kristijan III je obnovio dvorac i u njemu proveo većinu svoje vladavine.

Od trenutka kada je Malme pripao Švedskoj, dvorac postaje zatvor i tu nesretnu sudbinu je imao sve do 1914. godine. U njemu je pet godina tamnovao jedan od muževa škotske kraljice Meri.

Dvorac turisti opisuju kao hladan i ciglast, ujedno izaziva i strahopoštovanje i više podseća na tvrđavu nego na dvorac. Međutim, smešten je u velikom parku tako da toplo zelenilo ublažava njegovu strogu tvrdoću.

Danas se u njemu nalaze četiri muzeja – Pomorski muzej, Muzej umetnosti, Gradski muzej i Tropikarium.

Znamenita zgrada Opera u Malmeu

kulturna zdanja u malmeu

Zgrada Opera je jedna od većih operskih kuća u Skandinaviji. Zgrada je izgrađena između 1933. i 1944. godine, i što se tiče njenog izgleda, turistima su atraktivne mermerne stepenice i scena koja prati oblik amfiteatra. Njen auditorijum broji 1.508 mesta.

Na repertoaru se nalaze opere, mjuzikli, koncerti klasične muzike. Govorimo o izvođenjima koja prate internacionalne standarde. Zanimljivo je da ova kuća na svom repertoaru ima opere prilagođene dečijem uzrastu.

Malme je grad zelenila i parkova

sta posetiti u malmeu

Malme je mnogo više od zelenog grada, to je grad čija je svest zelena. Ekološka svest lokalnih političara i stanovnika je podignuta na najviši mogući stepen.

Inače, rececija je osamdesetih godina prošlog veka zbrisala industriju u Malmeu, ali oni su se okrenuli prirodi i ta odluka im se dobrim vratila. Zapadna luka funkcioniše uz pomoć obnovljive energije, uključujući vetar i sunce, dok se organski otpad pretvara u biogas.

U Augustenborgu, predgrađu Malmea, krovne bašte izoluju kuće, a sistem zajedničkog korišćenja automobila koje pokreće biogas ili etanol, i putevi koji su prilagođeni pešacima i biciklistima smanjuju korišćenje automobila.

Stanovnici koriste gradski autobus više nego svoja vozila, a i on ide na biogorivo. Čak su i taksi vozila – ekološka vozila. Biciklističke staze iznose ukupno 450 kilometara. Ljudi voze bicikle bez obzira na sneg, hladnoću i kišu. Vetrenjače, kuće i zgrade sa solarnim panelima su sve češća pojava u Malmeu.

Komunalna služba sakuplja smeće uz pomoć konjskih zaprega, a posao komunalnih radnika obavljaju visokoškolovani Šveđani. Posao je odlično plaćen.

U restoranima se koristi organska hrana i lokalni proizvodi, hoteli poseduju eko-etiketu. Sve u svemu, Malme važi za svetsku prestonicu ekološkog šopinga preko odeće i kozmetike do prehrambenih proizvoda.

Najatraktivnija skateboard staza na svetu se nalazi u malenom Malmeu.

Parkovi su na svakom koraku, uređeni i čisti. Šveđani se vode politikom da je bolje što više biti napolju u prirodi, družiti se sa ljudima, nego plaćati psihijatre.

Razne vrste ptica, insekti i zečevi su takođe sretni stanovnici Malmea.

Gradska plaža Ribersborg

provod u malmeu

Sunčanje i kupanje u Malmeu je zagarantovano. Ribersborg je gradska peščana plaža dugačka dva kilometara i nalazi se u blizini zapadne luke.

Plaža nosi naziv Švedska rivijera i omiljeno je mesto među meštanima tokom leta. Pored nje se nalazi bazen za nudiste, sauna na drva izgrađena krajem 19. veka i veliki broj tuš-kabina.

Ribersborg je prvi na listi najboljih plaža u Švedskoj. U njegovoj blizini se nalaze parkovi, restorani i kafići. Raspalite roštilj na plaži i mirisom privučite nove prijatelje.

Pored plaže, među porodičnim ljudima je popularno od aprila do oktobra meseca mesto koje se zove Folkets park. Park je mešavina buvljaka, malog zoo-vrta i luna parka. U prevodu, raj za decu!

Šoping u Malmeu

kupovina u malmeu soping

Jedan od najvećih tržnih centara u Skandinaviji je švedski Emporia. I njegov izgled odlikuju izuvijanost i krive linije, ali i obojeno staklo koje vas asocira na zlato. Zgrada poseduje poslovne i stambene jedinice na nivou iznad tržnog centra, kao i pristup restoranima koji se nalaze na vrhu krova.

Otvoren je 25.oktobra 2012.godine, broji preko 200 prodavnica oko kojih je zaposleno 3.000 ljudi. Svakoga dana kroz Emporio prođe 25.000 ljudi.

Turisti su primetili jedan švedski paradoks, a to je da za 25 evra možete kupiti kvalitetne zimske kožne čizme, dok za istu cifru ne možete pojesti salatu u nekom od pristojnih restorana. Restorani jesu skupi, ali zato se u njima možete ponašati opušteno, a ne uštogljeno kao u Beogradu.

Ono što u Malmeu ima etiketu pristojnog, u Beogradu ima etiketu ekskluzive. Tako je i sa životom, ono što je u Malmeu i Švedskoj pristojno i normalno priuštiti sebi, uključujući posao i platu, u Beogradu i Srbiji je ekskluziva i luksuz.

Pivnice su im odlične, a Šveđani su slični Balkancima po pitanju ljubavi prema alkoholu. Prodavnice u Malmeu rade do 17 ili 18 sati. Šveđani cene svaki posao i svakog radnika i nemaju za cilj eksploataciju radne snage.

Nazivi restorana i prodavnica, izuzev poznatih svetskih brendova, su ispisana na švedskom jeziku.

Poslovi u Malmeu

sta iskuliti u malmeu

Najači sektori u Malmeu su logistika, maloprodaja, veleprodaja, građevinarstvo. Brojne su kompanije i firme koje se bave biotehnologijom i ekologijom. IT industrija je odlično razvijena, kao i digitalni mediji. O zdravstvu da ne govorimo. Dizajneri su verovatno upoznati sa neverovatnim spektrom mogućnosti koja im se pruža u firmama. Prosečna plata u IT industriji se kreće oko 3.000 evra.

U Švedskoj svi govore engleski jezik tako da apliciranje za posao ne mora nužno da bude vezan za vrhunsko poznavanje švedskog jezika. Dosta je sajtova na kojima možete izvršiti pretragu poslova u Malmeu i Švedskoj – Merajobb.se, Jobbsafari.see, Stepstone.see, Metrojobb.see, Monster.see, Careebuilder.se.

Univerzitetski gradić Lund

Lunds-Universitet_Kennet-Ruona-870x579

Dvadeset kilometara od Malmea se nalazi univerzitetski gradić Lund koji broji 80.000 stanovnika i 50.000 studenata. On spada u 10 najboljih univerziteta na svetu. Na njemu su se školovala i držala predavanja dvadeset Nobelovca.

Ove skandinavske zemlje se preporučuju našim budućim studentima.

Malme je svet u malom pakovanju. Možete se izležavati na plaži, znojiti u sauni, jesti arapski kebab, voziti bicikl i družiti sa ljubaznim Šveđanima. Pre putovanja obavezno obezbedite najpovoljnije i najbolje putno osiguranje za Švedsku, i vidimo se u Skandinaviji.

Povezani članci

Komentari na članak

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *