fbpx

Privatna penzija – da li nam je potrebna i kada je pravo vreme da razmišljamo o njoj?!

Kada je pravo vreme da razmišljamo o penziji? Stručnjaci kažu da je idealno vreme onda kada stupite u prvi radni odnos. Statistika kaže drugačije i jasno je da mnogi o penziji ne razmišljaju na vreme. Čini se da najlepše godine mladosti prolete za tren, a kako starimo, sve nam se više nameće pitanje – da […]

Kada je pravo vreme da razmišljamo o penziji? Stručnjaci kažu da je idealno vreme onda kada stupite u prvi radni odnos. Statistika kaže drugačije i jasno je da mnogi o penziji ne razmišljaju na vreme. Čini se da najlepše godine mladosti prolete za tren, a kako starimo, sve nam se više nameće pitanje – da li smo dovoljno finansijski stabilni i sigurni?!

Istina je da moramo obratiti pažnju i uštedeti ranije ako želimo da odemo u prevremenu penziju. Međutim, ne postoje savršene godine ili momenti u kojima bismo mogli prestati da radimo i udobno uživamo u zasluženoj penziji. Budućnost je neizvesna, i zaista je nesigurno da se oslonimo isključivo na državne prihode koje po pravilu, moramo da uplaćujemo.

Evo prostog primera – zasnivanje porodice ili rađanje dece najverovatnije će značiti da moramo prilagoditi svoja očekivanja o tome koliko možemo potrošiti na sebe pre nego što ponovo trošimo samo na svoje potrebe. 

Zbog toga je važno da se prilikom planiranja penzionisanja ne zauzima pristup „jedna prosečna cifra odgovara svima“. Zato je od krucijalne važnosti da svako od nas osmisli plan koji funkcioniše za nas kao pojedince, a ne kao deo unapred zamišljene većine.

Hajde da zajedno napravimo finansijski plan koji zaista funkcioniše!

Kako sebe zamišljate u budućnosti?

Počinjemo od jednog laganog zadatka. Uzmite papir i olovku i odvojite nekoliko minuta, da u tišini razmislite. Odgovorite na sledeća pitanja: 

Kako sebe vidite u šezdesetoj godini?

Kakav stil života vodite?

U kakvoj kući živite i kakve su vaše dnevne navike?

Da li putujete, trenirate, jedete zdravu hranu?

Da li posećujete restorane, viđate se sa prijateljima?

Poenta je u tome da vi i sa dvadeset i sa šezdeset godina imate pravo da se osećate dobro, ali i da izgledate još bolje! Starost ne mora da bude dosadna, i ne mora samo da označava period u kome ćemo se sećati mladosti. Verujemo da imate želju da živite punim plućima, i ako je tako, tu smo da vam objasnimo kako da postanete finansijski sigurni i kako da se kasnije ne kajete zbog svojih odluka. Ako je vaša želja da živite mirno, bez potrebe da mnogo razmišljate o novcu, onda je vreme da razmislite o privatnoj penziji.

Šta je privatna penzija i kome je namenjena?

Privatna penzija je oblik štednje, koji se stvara kroz životno osiguranje. Ovakav vid štednje vam obezbeđuje da u poznim godinama živite lagodno i da se ničega ne odričete. Danas upoređujemo živote naših roditelja, ali i baka i deka. Vidimo koliko se toga promenilo i koliko nekad vremena umeju da budu nesigurna. Mi zapravo ne znamo kako će izgledati svet kada kročimo u šezdesete i sedamdesete godine, ali je definitivno da želimo da imamo dovoljno novca. 

Sa tim novcem možete da organizujete najbolje porodične ručkove ili da svaki praznik oplemenite poklonima za decu i unuke. Sa druge strane, možete da nastavite da putujete sa supružnikom, da obilazite nove zemlje i upoznajete nove kulture. Možete da uložite novac u svoj hobi ili nešto treće, što vam je oduvek bila želja, a niste imali dovoljno novca niti vremena da se tome posvetite.

U savremenom svetu, penzija može da označava odricanje. Istina je da u našoj zemlji ima mnogo penzionera koji sa prosečnom penzijom sastavljaju kraj sa krajem. Navijamo za to da se penzije povećaju, ali uvek savetujemo da napravite svoj zlatni fond, rezervu novca koju ćete imati na raspolaganju kada vam bude bila najpotrebnija. 

Mislite već danas o svojoj budućnosti

Sve više građana se odlučuje da ulaže novac u osiguranje, jer je ono sigurno i ne zahteva mnogo novca na mesečnom nivou. Zapravo, cifru koju uplaćujete određujete sami. Kao savetnici, uvek govorimo mladim ljudima da što pre počnu da razmišljaju o svojoj budućnosti i da budu odgovorni prema sebi, ali i prema svojoj porodici. 

Životno osiguranje ima mnogo benefita, a svetski finansijski stručnjaci se slažu da je ovo dobar i siguran potez, u kom ste uvek u dobitku. Vaš novac se samo množi i nikada ga nećete izgubiti. U tome je caka – uvek ste u plusu! Dodatni benefit koji se uvek ističe je taj da gradimo sigurnost, kojoj svi težimo, posebno kada starimo. 

Možda vi sada mislite da je rano da o svemu ovome razmišljate. Samo je važno da budete odlučni i da zacrtate cilj. Ako je vaš cilj lep, lagodan, zdrav i srećan život, onda ne morate mnogo da kalkulišete. Jasno je da ćete izabrati dodatni priliv novca koji će pokriti sve nenadane troškove. 

Životno osiguranje će se jednog dana spojiti sa vašom penzijom i imaćete dovoljno da živite onako kao zaslužujete. To znači da ćete imati manje briga, a više radosti!

Verujemo da ćete dobro postupiti i da ćete svoju starost jednog dana zvati „zlatnim dobom“!


 

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *