fbpx

Grčka u septembru: Iskustva i najbolje destinacije za letovanje

Grcka u septembru - Iskustva za najbolje destinacije i saveti gde letovati u Grčkoj u septembru. Kakva je Grčka u septembru a kakva u drugoj polovini septembra i koje su tada cene smeštaja i hrane. Gde na godišnji odmor, kakav je provod i kakve su plaže u septembru na Tasosu, Hlkidikiju, Krfu, Lefkadi, Zakintosu?

Pročitajte u ovom tekstu napisanom iz iskustva gde letovati u Grčkoj u septembru – gde je more najtoplije, a dani i dalje sunčani, gde još uvek možete da se provedete i šta da očekujete od septembarskog letovanja uopšte.

Letnja sezona se završila, ali to ne znači da je kupanju i sunčanju došao kraj. Septembar je po mnogima najbolji mesec za letovanje. Ukoliko zbog posla ili nekih drugih obaveza i problema niste mogli da letujete, tu je Grčka da nadoknadite izgubljeno letovanje.

Grčka u septembru znači toplo more, prijatni dani, sveže noći, jeftin smeštaj i hrana, manje gužve na plažama, manje buke i smeća.

Ovo je tekst iz ikustva naših dugogodišnjih turista o najlepšim grčkim plažama u septembru.

Ovo su najbolje destinacije za letovanje u Grčkoj u septembru.

Lefkada u septembru

odmor u septembru u grčkoj

Lefkada je ostrvo koje pripada grupaciji Jonskih ostrva. Najveći grad na ostrvu se zove kao i samo ostrvo – Lefkada ili kako ga mi Srbi iz milošte zovemo Lefkas.

Na 15 minuta vožnje od Lefkasa se nalazi mesto Nidri koje je odlična polazna tačka za obilazak drugih plaža i čitavog ostrva. Drugo mesto koje se preporučuje za boravak je Vasiliki, naročito ukoliko volite vetar i sportove na vodi. Blizina najlepše plaže Egremni koja u septembru ne zna za gužve je još jedna prednost mesta Vasiliki.

Sunce inače brže zalazi na istočnoj strani, nego na zapadnoj. A taman se na zapadnoj strani ostrva nalazi popularno letovalište Agios Nikitas.

Za što bolji i kvalitetniji boravak na Lefkadi najbolje je imati kola, lična ili iznajmljena. Lefkada je ostrvo koje morate istražiti, a najbolje plaže su udaljene od gradova.

Temperatura u septembru na Lefkadi je savršena.

Ovog septembra će se kretati između 25 i 30°C, što znači da je došao kraj nesnosnim vrućinama. Temperatura Jonskog mora se u septembru kreće oko 25°C, što znači da je kupanje zagarantovano.

Inače, more je ovde toplije u septembru nego u julu. Kiše su nešto dosadnije krajem nego početkom septembra.

Lefkada u septembru je savršena opcija ukoliko Vam nije stalo do ludog noćnog provoda u septembru. Lefkada inače ne spada u ostrva sklonim žurkama i koncertima već je u znaku taverni, kafića i mirnijeg odmora.

A i šta će Vam provod u septembru kada je čuvena Milos plaža skoro pa prazna.

Lefkada inače spada u srednje skupa letovališta (cene hrane su kao u Beogradu). Kefalonija je npr. skuplja od Lefkade, ali je Halkidiki jeftiniji.

Market LIDL se nalazi u Lefkasu i on je najpovoljniji u svakom smislu.

Evo šta sve treba videti i doživeti na Lefkadi.

Krf u septembru

septembar grčka

Kada se priča o povoljnom i pristojnom letovanju tokom septembra u Grčkoj, nemoguće je zaobići Krf, ostrvo koje poput Lefkade takođe pripada grupi Jonskih ostrva.

Inače, Jonsko more važi za nešto hladnije i slanije u odnosu na Egejsko. Ali je zato boja Jonskog mora nešto najdivnije na svetu.

Krf u septembru jeste dobra opcija za letovanje, ali su noći dosta svežije nego na Lefkadi. Znači, ukoliko odluka padne na Krf, ponesite sa sobom i odeću sa dužim rukavima za večernje sate.

Istočna strana Krfa je toplija za kupanje za razliku od zapadne obale gde je more za neki stepen hladnije.

Temperatura mora na Krfu u septembru se kreće oko 24°C na istočnoj strani obale.

Letovališta Dasija i Ipsos se nalaze na istočnoj strani. Dasija se nalazi u blizini grada Krfa koji morate obići kada ste na ostrvu. Mesto Kasiopi se takođe nalazi na severoistočnoj strani ostrva, a njegovu okolinu krase četiri divne plaže, odlične za kupanje u septembru.

Veliki Aqualand, smešten u samom srcu ostrva Krf, otvoren je svake godine do 1. oktobra, samo u septembru radi do 18h, jer tada sunce uveliko zalazi.

Krf je inače poprilično praznjikav tokom septembra, što znači da je idealan za pravi odmor, bez gužve i buke.

Za Krf se, kao i za Lefkadu, preporučuje posedovanje ili iznajmljivanje kola. Ovog leta je cena za iznajmljivanje kola po danu bila 30, a za tri dana 80 evra.

Što se tiče vremena, druga polovina septembra ume da bude kišna. Ovog septembra, ako je verovati vremenskoj prognozi, temperatura će se kretati oko 30°C.

Međutim, kako je Krf prelepo ostrvo i ispunjeno kvalitetnim sadržajem, teško da ćete ostati zarobljeni u apartmanu i tokom kišnih momenata.

Oktobar je poprilično kišan na Krfu.

Zašto posetiti i šta sve treba iskusiti na ostrvu Krf?

Tasos u septembru

letovanje u septembru grčka

Tasos je najsevernije grčko ostrvo smešteno u toplom Egejskom moru. Ako se odlučite da letujete na  Tasosu u septembru, nećete se pokajati.

„Smaragdno ostrvo“ tj. Tasos je u septembru još lepše i prijatnije nego za vreme jula i avgusta jer nema previše ljudi koji Vas ometaju prilikom kupanja u tirkiznom moru i izležavanju na peščanoj plaži. A nema ni letnjih sparina zbog kojih ne može da se diše.

Ovog septembra na Tasosu će se temperatura kretati oko 26°C. Do 20. septembra se očekuju sunčani dani, a potom će vreme početi da bude promenljivije sa kišnim intervalima. Na Tasosu noću temperatura pada na 14°C.

Temperatura mora na Tasosu će se kretati oko 24°C.

Tasos u junu je isti kao i Tasos u septembru po pitanju vremena i kristalno čistog mora, osim što vetar duva jače u septembru, što izaziva nelagodu kada se izađe iz mora. Mada, Asprovalta i Stavros su vetrovitiji od Tasosa početkom jeseni.

Ukoliko bismo Tasos u septembru poredili sa drugim delovima Grčke, najsličniji je Sitoniji koji posle ostrva Krit, Kos i Rodos važi za najtopliji deo Grčke.

Najposećenija letovališta su Limenas, Potos i Limenarija.

Još jedna prednost letovanja u septembru jesu manje gužve na putevima, kako magistralnim, tako i onim na samom ostrvu (npr. Tasos) ili delu Grčke koji planirate da posetite u septembru.

Letovanje i jesenovanje na Tasosu nije skupo iskustvo, a omiljeno je među porodičnim ljudima i starijim licima. Moguće je naći aranžman po ceni od 70 evra po osobi za deset dana na Tasosu u septembru.

U septembru, nad ovim delom Egejskog mora sunce zalazi oko 20h.

Kojih su 10 plaža najlepše na Tasosu?

Zakintos u septembru

najtopliji deo grčke u septembru

Zakintos ili Zante je još jedno ostrvo koje zapljuskuje Jonsko more. Za razliku od prethodnih ostrva koja su namenjena za miran i porodični odmor, Zante je ostrvo poznato po odličnom noćnom provodu, naročito za vreme letnjih meseci.

Zakintos je takođe poznat po svojim prirodnim lepotama i plažama koje je najbolje otkrivati u septembru, kada prođu gužve.

Zakintos u septembru je kako kažu oni koji svake godine tamo putuju, najtoplije Jonsko ostrvo. Prosečna dnevna temperatura na Zakintosu u septembru se kreće oko 30°C. Neki dani su čak i topliji. Tokom druge polovine septembra temperatura pada na 25°C.

More je pretoplo i savršeno sa kupanje. Kada je more u pitanju, turisti se jedino žale na pojavu trave koja zaprlja ulazak u vodu.

Kišni momenti su retki i kratkotrajni, čak i u drugoj polovini septembra.

Naime, Zakintos je 1950. godine bio sravnjen sa zemljom jer ga je pogodio zemljotres. Ali, ukoliko želite, imaćete šta da vidite od velelepnih znamenitosi i atrakcija na Zakintosu.

Laganas je najpopularnije letovalište, tako da i u septembru ovde ima dosta turista, ali nema gužve karakteristične za letnju sezonu. Kalamaki je mirnije mesto od Laganasa, takođe je mirno i u mestu Tsilivi.

Većina klubova na Zakintosu i dalje radi, žurke se i dalje organizuju, a cena pića je prihvatljivija u septembru. Znači, provoda i dalje ima ali nije intenzivno kao u julu i avgustu.

Krajem sezone se možete cenkati oko svega i spustiti cenu kako kod iznajmljivanja automobila, tako i kod organizovanih izleta po ostrvu. Na žalost, izleti do plaže Navagio se često otkazuju zbog talasa koji se javljaju zbog jakog vetra.

Kojih 20  plaža su najlepše na Zakintosu?

Paralija u septembru

najjeftinije letovanje u grčkoj

U podnožju planine Olimp, na samo 60 kilometara od Soluna se nalazi letovalište Paralija čiju obalu miluje Egejsko more.

Paralija je oduvek bila i ostala najbolja opcija za turiste sa veoma ograničenim budžetom. I u jeku sezone možete naći jeftin smeštaj u Paraliji, dok su septembarski aranžmani još povoljniji (50 evra po osobi za deset noćenja u trokrevetnom studiju).

Paralija mnoge turiste tokom leta podseća na vašar, ali se zato sve to stišava i Paralija u septembru postaje idealno mesto za odmor.

Poslednji trzaji dobrog provoda u Paraliji se vezuju za ekskurzije srednjoškolaca iz Srbije. Ekskurzije se organizuju krajem septembra, početkom oktobra.

U Paraliji se u septembru temperatura kreće oko 25°C. Prva polovina septembra je okupana suncem kojem se možete izlagati a da ne izgorite, ali je druga polovina meseca prevrtljiva i u znaku kratkotrajnih oluja.

Vetrić koji stalno duva je prijatan, naročito tokom dana dok ste na plaži. More je toplo i možete se kupati, čak i ukoliko pada sitna i topla kiša. Jutra su sveža, noći prohladne, a dani nisu više u znaku vrućina.

Kada se priča o Paraliji, nezaobilazno je pomenuti čuvenu plažu Olimpik. U septembru ovde nema gužve i prljave vode kao tokom letnjih meseci.

Paralija je poznata po zlatarama, kožnim jaknama i bundama. Povoljniji je šoping, kao i cenkanje, u septembru nego u jeku sezone. Što se tiče šopinga, tu je dobri, stari Solun i jesenje rasprodaje.

U Paraliji se nalaze tri supermarketa – jedan LIDL i dva Arvantidis.

Ukoliko je kišno i hladno, možete napraviti izlet do obližnjeg grada Katerini. Za ljubitelje planinarenja je tu planina Olimp.

Saznajte šta sve nudi letovanje u Paraliji.

Halkidiki u septembru

septembar grčka letovanje

Kada je tema razgovora letovanje u septembru u Grčkoj, turisti na prvom mestu pominju i preporučuju Halkidiki.

Halkidiku u septembru je za svaku preporuku.

Što se tiče Sitonije, na prvom mestu se pominju Neos Marmaris i Nikiti. Sarti jeste opcija, ali jak vetar koji duva podiže talase zbog kojih je plivanje i kupanje otežano. Možete uzeti u razmatranje i letovališta Porto Kuofo i Toroni jer nisu vetroviti kao Sarti.

Kako kaže vremenska prognoza, obično se temperatura u septembru na Halkidikiju kreće između 25°C i 30°C. A ako bude kišnih intervala, onda je to krajem septembra.

Temperatura mora na Halkidikuju u septembru se kreće oko 23°C.

Na Sitoniji u septembru često duva vetar, tako da ukoliko želite da izbegnete kockanje sa uzburkanim morem, tu je Kasandra sa svojim mirnim letovalištima. Nećete pogrešiti ukoliko se odlučite bilo za Hanioti, Polihrono, Kalitea ili Pefkohori.

Početkom septembra na Kasandri je prosečna temperatura oko 30°C.

Druga polovina septembra je takođe topla, ali je za neki stepen hladnije. Jutra i noći su sveže, ali dok je sunce na nebu, možete se bez problema kupati i izležavati na polupraznim peščanim plažama.

Letovališta na poluostrvu Kasandri u septembru se ubrajaju u izuzetno mirna.

Sve u svemu, letovališta smeštena u zalivu i plaže u uvali su uvek bolja opcija za letovanje u septembru nego mesta koja izlaze na prohladno otvoreno more.

Što se tiče izlazaka, kafići i klubovi rade sve do početka/sredine oktobra, ali manjak mladih turista utiče na samu atmosferu, tako da nemojte očekivati ništa spektakularno.

U slučaju lošeg i kišnog vremena, uvek možete napraviti izlet do Meteora, Soluna, Svete Gore.

Iako je septembar kraj sezone i turista je sve manje, gledajte da na vreme i dok ste u Srbiji nađete i rezervišete smšetaj na Halkidikiju kako ne biste bili uskraćeni za isti.

Saznajte koje su najlepše plaže na Halkidikiju, a koje su najlepše plaže na Sitoniji.

Grčka u drugoj polovini septembra

gde letovati u grčkoj u septembru

Grčka u drugoj polovini septembra je takođe prijatna za letovanje, sunčano je sve do oktobra, od 25 do 3o stepeni je sigurno. Temperatura mora je oko 25 stepeni skoro u svim delovima Grčke.

Ko ne voli gužvu i galamu, septembar u Grčkoj je pravi izbor. Kraj septembra i početak oktobra je prijatan i topao sve dok sunce ne zađe, posle toga u kontinentalnom delu Grčke je potrebna deblja garderoba.

Ako planirate odmor u Grčkoj u drugoj polovini septembra onda ponesite garderobu dugih rukava i nogavica za svaki slučaj.

Letovanje u septembru je svugde jeftinije pa je tako i Grčka povoljnija, u ponudi su bezbroj aranžmana za ovaj deo sezone u vidu last minut ponuda. Kako se bliži kraj sezone, avionske karte i avio aranžmani su sve povoljniji, pa tako Grčka u septembru avinom je za mnoge prostupačna.

U septembru je i smeštaj na dalekim grčkim ostrvima jeftin, može da se nađe i za 10 evra apartman.

Grčka, septembar – cene:

Cene na Hlkidikiju u Lidl marketima:

Gazirana voda 1.5l 0.29 evra; Sok 100% narandža 1.5l 1,5 evra; Čokolada 200gr 2 evra; Mleko 1,5l oko 2 evra; Hleb 1 evro; Toalet papir 8 kom. troslojni 3.5 evra; Meso svunjsko u mesari 6.5 evra.

Cene brze hrane: Suvlaki 1 evro; Giros 2-2.5 evra; Pizza parče oko 2 evra; Kugla sladoleda velika 1-1.5 evra.

Što se tiče shopinga u Grčkoj u septembru, stvari stoje savršeno jer pospusti u mnogim brendiranim radnjama traju i u septembaru.

Da je Grčka idealna destinacija za letovanje u septembru, znaju i vrapci na grani. Jedino što Vas od savršenog jesenovanja u Grčkoj deli jeste međunarodno putno osiguranje za Grčku.

putno osiguranje

Dugoročna vremenska prognoza za Grčku

Povezani članci

Komentari na članak

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *