fbpx

Najpovoljnije putno osiguranje za Maltu

Malta se nalazi u Sredozemnom moru, nedaleko od Sicilije, a sačinjena je od ostrva Malta, Gozo, Komino, Kominoto i Filfa. Na celom ostrvu živi svega 400 000 ljudi. Glavni grad Malte je Valeta.

Cena putnog osiguranja se često menja i zavisi od više faktora. Cena je različita za različite destinacije, broj dana, godišta putnika, vrste putovanja, kao i osigurane sume i osiguravajuće kuće.

U ovom trenutku, za dve osobe koje bi putovale na period od 10 dana na Maltu, cena putnog osiguranja bila bi od 1,826-2,568 RSD po osobi zavisno od toga za koju se osiguravajuću kuću odlučite i koji nivo zaštite tražite. Na period od 90 dana, putno osiguranje za Maltu za 1 osobu sada bi koštalo od 6,300-10,488 RSD.

Za tačnu cenu, najbolje je da pošaljete besplatan upit za putno osiguranje preko naše forme, a mi ćemo brzo pronaći najbolje rešenje za Vaše putovanje.

Malta predstavlja veoma popularnu destinaciju za turiste, pa je zbog toga godišnje poseti nekoliko miliona ljudi.

Malta je atraktivna destinacija za Novu godinu, mada ipak najveći broj turista na Maltu dođe u letnjim mesecima, jer su maltežanske plaže veoma privlačne za posetioce iz celog sveta.

Kako stići do Malte?

najpovoljnije-putno-osiguranje-za-maltu

Najlakši i naravno najbrži način da stignete na ovo fantastično ostrvo jeste avionski prevoz. Od Beograda let traje svega dva sata, tako da dok pogledate novine ili popijete kafu već ste stigli.

Ukoliko tražite najpovoljniju opciju to su svakako letovi Wiz air-a. Ali je potrebno da na vreme isplanirate putovanje, jer su karte mnogo jeftinije ako ih kupite nekoliko meseci ranije. Ukoliko se opedelite za ovu low cost kompaniju, njihovi letovi polaze iz Sofije ili Budimpešte.

Ako vam je ipak lakše da idete direktno iz Beograda, naša Air Srbija uvodi u toku leta direktne letove za Maltu. Cena avionske karte se kreće od 120 eura, sa presedanjima, gde let traje znatno duže pa do 240 evra za direktan let Beograd Malta.

Kada stignete na aerodrom u Valeti nećete imati problema sa snalaženjem, jer je aerodrom mali. Postoji veliki broj mini buseva i taksija koji vas mogu odvesti gde god želite. Cena taksija od aerodroma do Valete se kreće oko 16 eura. Može se desiti da vam noću bude obračunata viša tarifa pa vam bude taksi malo skuplji.

Sa aerodroma imate i autobuse koji kreću na svakih 20 do 30 minuta, a za nepunih 40 minuta stižete do kružne autobuske stanice kod Gradske kapije. Za vožnju je potrebno da izdvojite nešto manje od 0,5 eura.

Da li je potrebna viza za putovanje na Maltu?

prevoz-na-malti

Za sve građane Srbije koji poseduju biometrijski pasoš nije potrebna viza za putovanje na Maltu. Ukoliko to putovanje traje kraće od 90 dana. Glavni aerodrom je u području koji se zove La Valeta, gde se nalazi i glavna i najveća luka na Malti.

Potrebno je da vam pasoš važi još najmanje 3 meseca od datuma kad je planirano da napustite ovu zemlju. Takođe, svetuje se da kod sebe imate polisu međunarodnog putnog zdravstvenog osiguranja. Koju najpovoljnije možete obezbediti preko TopOsiguranja, završavajući sve preko interneta (email-a).

Ono na šta se savetuje da obratite pažnju ukoliko putujete na Maltu je iznos novca koji nosite sa sobom. Na granicam policajci kontrolišu koliko novca unosite u zemlju. Predviđena suma za nedelju dana boravka na Malti je oko 200 evra po osobi, ukoliko već imate uplaćen smeštaj.

Na Malti možete upravljati motornim vozilom sa našom novom vozačkom dozvolom u periodu do godinu dana. Posle toga morate izvaditi maltešku vozačku dozvolu.

Šta je potrebno znati pre puta na Maltu?

gde-kupiti-putno-osiguranje-za-maltu

Da vam se ne bi desilo da se neprijatno iznenadite najbolje je da se na vreme pripremite na sve što vam je neophodno kad stignete na Maltu.

Od vas se očekuje:

-poznavanje engleskog jezika, jer ovo je službeni jezik na Malti i pored maltežanskog gotovo svi Maltežani govore engelski jezik.

To je osnovni način komuniciranja, a s obzirom na to da je Malta dugo godina bila britanska kolonija ne iznenađuje to što su i mnoge druge stvari usvojili upravo od Britanaca. Naročito ukoliko na Maltu ne putujete turistički već ste u potrazi za poslom, osnovno je da imate dobro znanje engleskog jezika.

-obezbedite dovoljnu količinu novca – treba imati u vidu da na dalekim destinacijama treba imati dovoljno novca da se u svakom momentu možete vratiti kući. Na Malti hrana nije skupa,ali sve drugo što se smatra luksuzom je mnogo skuplje nego kod nas.

-kupite povratnu kartu – ukoliko ste turista, savetuje se da kupite povratnu kartu koju ćete pokazati carinicima na granici.

Sredstva za plaćanje na Malti

najbolje-putno-osiguranje-za-maltu

Republika Malta je članica Evropske Unije od 2004.godine, a njenu nacionalnu valutu liru 2008 godine zamenjuje euro, koji je do danas ostao jedino sredstvo plaćanja. Na Malti ćete naći svašta da kupite, od suvernira do raznih komada garderobe i sličnih stvari.

Suvenire možete kupiti na svakom ćošku, a njihova cena se kreće od 2 eura, za magnete, pa do 20, 30 eura u zavisnosti od toga kakve su vaše želje i mogućnosti. Ukoliko ste ljubitelj šopinga pravo mesto za vas su butici u centru Valete, u kojima možete pronaći ponešto za svačiji džep.

Klima na Malti

najbolje-putno-zdravstveno-osiguranje-za-maltu

Ukoliko planirate da godišnji odmor provedete na Malti bitno je da u vidu imate njenu mediteransku klimu. Za ljubitelje toplih i sunčanih dana bez kiše Malta je pravi izbor. Zime na Malti su blage i kišovite, a sneg gotovo da nikad ne pada.

Proleće na Malti je karakteristično po jakim i hladnim vetrovima. Turisti najčešće dolaze na Maltu u letnjim mesecima kad je more toplo, a temperature vazduha preko 32 stepena. Tada se mogu videti mnogobrojni turisti koji uživaju u toploj morskoj vodi i sunčanju na vrelom maltežanskom suncu.

Da biste obišli Maltu treba vam bar 10 do 15 dana, a turistički obično ture traju po 7 dana, tako da jedino uz brži tempo i dobru organizaciju možete za to kratko vreme videti bar deo onog što ova zemlja nudi.

Smeštaj na Malti

smestaj-na-malti

Ostrvo Malta je toliko gusto naseljeno i toliko urbanizovano da se nekada ne može videti jasna granica gde se završava jedan, a počinje drugi grad. U zavisnosti od toga kakvi su vaši planovi izabraćete neki od gradova u kojima se nalazi veliki broj hotela. To su Sliema, St Julian’s, Melieha i Bugiba.

U prva dva grada postoji veliki broj restorana, kafića, šoping centara i sličnih zanimacija, pa ukoliko idete na Maltu zarad provoda, onda su ova dva grada pravi izbor za vas.

Tu je i dobar noćni provod, ali mnogi hoteli nemaju svoje plaže već se morate odvesti do neke od plaža, pa ukoliko vam kupanje i sunčanje nisu prioriteti izvolite. Ipak, ukoliko idete da biste se odmorili od gužve i buke, Melieha i Bugiba su prihvatiljivija opcija.

Za razliku od hotela u St Julian’su ovde hoteli imaju spostvene plaže, a i ostrvske plaže nisu daleko. Ovi gradovi oskudevaju nekim urabanim restoranima, kafićima i buticima, tako da je na vama da odaberete šta je ono što biste više voleli.

Cene na Malti

porodicno-putno-osiguranje-za-maltu

Nakon što ste se smestili u udobnosti vaše sobe, sigurno će vas interesovati šta je to što biste mogli da pojedete i da se okrepite od puta.

Prvo, treba napomenuti da voda iz vodovoda nije za piće. Cene vode su pristojne. Takođe, ponovo, u skladu sa tim gde ste se smestili, imate veći ili manji izbor različite hrane. Ukoliko želite da probate mediteranske specijalitete, tu su različite vrste riba, kao i brza jela poput pice sa morskim plodovima.

Ipak, treba obratiti pažnju na to kakav je restoran u koji sedate da ne biste imali neprijatnih iskustava. Ukoliko ne želite da mnogo odskačete od klasičnih ukusa, tu su restorani brze hrane MC Donalds, Pizza Hut i KFC.

Iako cene variraju od restorana do restorana, neki prosek je da porciju junetine ili svinjetine platite oko 15 do 20 evra.

Paste se krecu oko 8 evra, pica od 6 do 15 evra.

Supermarketi nisu baš dobro snadbeveni, jer su to mahom manje radnje koje su u vlasništvu lokalaca. Mnogo stvari koje su kod nas uobičajene tamo ne možete kupiti.

Takođe, specifično je da oni imaju Fantu koja se pravi specijalno za Maltu i Siciliju, koja je crne boje i zove se Fanta Amara. Njen ukus podseća na naš čaj od žalfije.

Prevoz na Malti

najjeftinije-putno-osiguranje-za-maltu

Autobusi zelene boje su karakteristični za maltežanske ulice. Dobro organizovan prevoz autobusima koji saobraćaju često, od prilike čekanje je od pola sata do sat i po. Postoje dnevne i karte po satu vožnje, a njihova cena je različita u zavisnosti od toga da li je zima ili leto, kao i noćna vožnja. Cene se kreću od 1.5eura do 3 eura za noćne polaske.

Bitna stavka je da dobro pogledate na kojoj strani čekate bus imajući u vidu da se kod njih vozi levom stranom. Stajališta su dobro obeležena i na svakoj stanici piše koji autobus tu staje. S obzirom da je Malta mala, ne biste trebali da imate problema u snalaženju.

U autobusima se na gotovo svakom rukodržaču nalazi crveno dugme, koje je potrebno da pritisnete da bi vozač stao da izađete na željenoj stanici.

Ukoliko ipak želite da imate luksuz sopstvenog automobila, na Malti postoji veliki broj agencija za iznajmljivanje automobila, a njihova cena se kreće oko 50 eura po danu za manje i skromnije automobile, pa do 200 eura za luksuznija vozila.

Komunikacije na Malti

Ukoliko želite da koristite telefon na Malti potrebno je da znate da je pozivni broj za Maltu 00 356.

Internet veze su gotovo svuda dostupne. U svim velikim hotelima postoje besplatan wi fi internet. U restoranim ćete negde morati da tražite šifru jer je zaštićen.

U svakom slučaju, mreža interneta je na visokom nivou, tako da vam to neće predstavljati problem.

Šta ne smete propustiti na Malti?

najskuplje osiguranje za maltu

Valeta – glavni grad Malte

putno-osiguranje-za-maltu

Valeta je glavni i najveći grad Malte sa oko 6. 154 stanovnika.

Zbog vrednih istorijskih spomenika ovaj grad je došao na Listu mesta svetske baštine u Evropi. S obzirom na to da je Valeta u prošlosti često bila napadana od strane stranih osvajača malteški vitezovi su podizali visoke zidine i kule kako bi se odbranili.

Sve te istorijske građevine su do danas sačuvane, pa ovaj grad predstavlja svojevrsni istorijski i kulturini centar Malte. Ona ima dve prirodne luke, Marsamšet i Veliku luku, tako da je i sam grad Valeta najveća luka na ostrvu.

U Valeti postoji nekoliko hotela koji su dokazali svoj kvalitet, a neki od njih su hotel  Phoenicia, koji se nalazi neposredno pored Gradske kapije i autobuske stanice. Cena noćenja se kreće oko 120 evra po osobi.

Zatim Osborne Hotel, koji se nalazi u nekadašnjoj viteškoj palati, nedaleko od Gradske kapije. Ovaj hotel je jefiniji od prethodnog, pa je cena noćenja sa doručkom oko 90e. Casstile hotel je još jedan od boljih hotela koji se takođe nalazi na ulazu u Valetu i svojim gostima nudi van sezone smeštaj koji košta oko 90 evra sa doručkom.

Crkve kao turistička atrakcija na Malti

sta-posetiti-na-malti

Stanovnici Malte su pretežno katoličke veroispovesti, a veoma su posvećeni svojoj religiji. To dokazuje i veliki broj crkava, koji prelazi broj od 360 njih na ostrvu Malta i Gozo. Najpoznatija turistima je „Rotunda of St Marija Assunta“ u Mosti, naselju u centru ostrva. Pored ove crkve prolaze autobusi koji voze do najpoznatije plaže na ostrvu, Golden buy.

„Carmelite  Church“ se nalazi u samom centru Valete, specifična po veoma visokoj kupoli kojoj se skoro ne vidi kraj. Pored ove crkve postoji još niz prelepih crkava, od kojih svaka nudi poseban doživljaj kroz priču iz istorije o svom postanku.

Popajevo selo na Malti

putno-zdravstveno-za-maltu

Turistička atrakcija koju obiđu mnogi turisti koji dođu na ovo malo ostrvo jeste Popajevo selo. Ono se nalazi na severu ostrva.

Izgrađeno je 1980.godine, kada se snimao film o Popaju, a kada se snimanje završilo maltežani su ga preuredili u zabavni park, pa je vremenom ono postalo veoma popularno.

Često se dešava da zaljubljeni žele svoju ljubav krunišu brakom upravo u ovom zabavnom parku.

Ostrvo Gozo

malta-znamenitosti

Ovo ostrvo je drugo po veličini na Malti. Ostrvo Malta je poprilično urbanizovano, pa su tamo gužve uobičajena stvar, zato ukoliko želite mirnije mesto, ostrvo Gozo je izbor za vas.

Ono je sačuvalo duh prošlih vremena, na njemu možete obići veliki broj crkava ili se brčkati u moru sa crvenim peskom na plaži Ramla buy.

Ostrvo Komino

Treće po veličini ostrvo na Malti, specifično po tome što nije naseljeno, a na njemu se nalazi jedna od najlepših plaža Plava laguna, do koje se može doći jedino brodom.

Brodom možete napraviti i izlet do obližnje predivne Sicilije.

Najlepše plaže na Malti

golden-bay

Titulu najlepših maltežanskih plaža ponele su Golden buy, Mellieha buy, Ramla buy i Comino blue lagoon.

Golden buy plaža je jedna od najpoznatijih plaža na Malti. Za sve ljubitelje peska ovo je pravo mesto za uživanje. Cela plaža prekrivena je zlatno žutim peskom a na ulasku u more se može uočiti po neki kamenčić.

Na ovoj plaži postoji slobodan prostor gde besplatno možete staviti peškire, a ukoliko želite da iznajmite ležaljke cena varira između 10 i 15 eura. U toku sezone na ovoj plaži znaju biti velike gužve.

Mellieha buy

plaze-na-malti

Ova plaža se nalazi na severoistoku Malte. Nešto je manja od Golden buy plaže. Ova plaža se preporučuje ljudima sa malom decom jer je plićak pri ulasku u vodu veoma dugačak. Tu se deca opušteno mogu brčkati i igrati u moru.

Boja peska je sivkastobele boje, što moru daje lepu tirkiznu boju. Još jedna pogodnost je restoran koji se nalazi na plaži, pa ne morate odlaziti nigde dalje ukoliko ogladnite i želite da ručate upravo tu, na samoj plaži.

Ramla buy

nocni-provod-na-malti

Smeštena na severnoj obali ostrva Gozo, ova plaža pleni čudnovatošću svog crvenog peska. Sa ostrva Malta na Gozo se stiže korišćenjem trajekta, a cena povratne karte je oko 5 evra. Takođe, na samoj plaži postoje restorani koji doprinose još većem uživanju.

Mana ove plaže jeste to što je deo plaže gde kreće ulazak u vodu gotovo potpuno neuređen. Veliko kamenje, klizavo, obraslo travom nije nešto što turiste oduševljava i što ih čini srećnim. Ipak za one najupornije nekoliko metara dalje počinje uživanje u plivanju.

Ovakav prilaz veliki je minus za jednu tako lepu plažu, pa se zbog toga mnogi turisti odlučuju ipak za neka druga mesta.

Blue lagoon

blue-lagoon-na-malti

Takozvana Plava laguna je prelepa plaža koja se nalazi na ostrvu Komino.

Ovu plažu mnogi turisti smatraju najlepšim mestom za kupanje na celoj Malti. Sa ostrva Malta do ovog prelepog kupališta se stiže brodićem, koji vas vodi i u obilazak čudesnih pećina koje se nalaze na ovom ostrvu.

Cena prevoza do Plave lagune je oko 10 eura.

Voda na ovoj plaži je izuzetno čista, prozirno plave boje, sa mnogobrojnim malim ribicama u njoj. Nedostatak je što je na ovoj plaži često gužva, pa ne možete da se u potpunosti prepustite uživanju. Takođe, obala je stenovita, pa ukoliko želite da se sunčate na plaži moraćete da izajmite ležaljke.

putno-osiguranje-najpovoljnije-cene

U povratku sa Malte možete posetiti metropole koje su u blizini, kao što je Rim, ili Firenca, ili možda Barselona.

I na kraju, možemo reći da svako ko se opredeli za letovanje ili turistički obilazak Malte, neće ostati ravnodušan i razočaran.

Malta vam nudi sve, od prelepih plaža i kupanja u toploj morskoj vodi, do niza kulturnih i istorijskih spomenika kao i dobre hrane, muzike, noćnog provoda, šopinga..

Na tako malom mestu dobićete potpuno uživanje i sveobuhvatni užitak, ali morate imati na umu da za bezbedan i opušten odmor treba obezbediti najpovoljnije putno osiguranje, a onda vaše uživanje može da počne.

Za tačnu cenu, za vašu destinaciju, najbolje je da pošaljete besplatan upit za putno osiguranje preko naše forme, a mi ćemo brzo pronaći najbolje rešenje za Vaše putovanje.

osiguranje-baner

Povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *