Šangaj: 9 Mesta Koje Treba Posetiti

U centralno-istočnoj Kini na ušću reke Huangpu u Veliku reku poznatiju pod imenom Jangce, istok i zapad spajaju se u morskom pristaništu i najnaseljenijem gradu na svetu – Šangaju. Evo šta raditi i kojih 9 mesta obavezno treba posetiti.

Narodna Republika Kina ima više od milijardu i trista miliona stanovnika, od čega samo u Šangaju prema podacima iz 2014. godine broj stanovnika prelazi 24 miliona i njihov broj kontinuirano raste.

Sve do 1980. godine u najnaseljenijem svetskom gradu nije bilo nijednog nebodera. Danas ih je u Šangaju izgrađeno više nego u Njujorku. Najduži metro na svetu je šangajski metro sa 588 kilometara pruge i 364 stanice.

U Šangaju se sreću kultura Istoka i jak zapadni uticaj, te se neretko grad naziva i Biser Orijenta ili Pariz istoka.

Reka Huangpu deli ga u dva dela.

Istočno od reke je Pudong, deo grada u kome je zapadni uticaj uočljiv u izobilju moderne neboderske arhitekture i poslovnih centara. Zapadno od reke, prostire se Puxi, istorijski i kulturni centar Šangaja.

Ako vas put nanese u industrijski, finansijski i tehnološki centar Kine, postoji nekoliko mesta koja morate posetiti.

Predstavljamo vam 9 mesta koje treba posetiti u Šangaju

1. Bund

Priobalni bulevar, Bund pravo je arhitektonsko bogatstvo.

U njemu su smeštene istorijske građevine raznovrsnih stilova: gotičke, renesansne, barokne, neoklasične, ali i one sa elementima kineske arhitekture sa izraženim ilustracijama, fasadnim ukrasima i bojama.

Leva strana bulevara priljubljena je uz zapadnu obalu reke i predstavlja dugo šetalište čija je površina konstantno ispunjena domaćim šetačima i turistima svih uzrasta. Ni zalazak sunca ne uspeva da smanji gužvu.

Pod prekrasnim večernjim osvetljenjem sa Bunda puca veličanstven pogled preko reke na Pudong, oblast punu blistavih oblakodera koji su se pre samo 15 godina uzdigli iz nekadašnjeg močvarnog zemljišta.

2. Nanjing Road

sta posetiti u sangaju

Nanjing Road glavna šangajska ulica, sa svojih skoro šest kilometara dužine i brojnim  prodavnicama pandan je njujorškoj Petoj Aveniji. Dnevno je poseti više od milion ljudi.

Velike tradicionalne radnje zamenjene su modernim tržnim centrima, specijalizovanim prodavnicama, pozorištima i međunarodnim hotelima koji niču sa obe strane ulice.

U večernjim satima lampioni i svetleće neonske reklame obasjavaju ulicu i njene posetioce. Gužva se pojačava. Muzika uličnih svirača i galama dopiru sa svih strana.

Zabava na popločanoj površini glavne ulice prestaje oko 23h kada na teren počnu da izlaze vredni perači ulica.

3. Trg naroda

Šangajski Trg naroda sastoji se od otvorenog trga, Parka naroda i nekoliko značajnih zgrada smeštenih na njegovoj površini: desetospratna zgrada pozorišta, Šangajski muzej, administrativne opštinske zgrade i šestospratni izložbeni salon urbanističkog planiranja.

Trg se prostire na površini od oko 140 hiljada kvadratnih metara. Izgrađen je u samom srcu grada na mestu na kome su se pre komunističke zabrane kockanja održavale konjičke trke.

Zbog ovakvih trgova, putovanje u Šangaj je uzbudljiva koliko i putovanje u Rim i poseta njegovih drevnih trgova.

4. Šangajski muzej

sta posetiti u sangaju

U deset galerija sa stalnim izložbenim postavkama, u Šangajskom muzeju čuva se preko 140 hiljada artefakata: kaliografska i sliklarska dela, keramičko posuđe, skulpture, nameštaj, novčići i drugo.

Pored ovih galerija, muzej raspolaže i sa tri prostorije u kojima se organizuju privremene izložbe.

I stalne i privremene izložbe otvorene su za posetioce svakim danom od 9 do 17h, a ulaz se ne naplaćuje.

5. Lujiazui – kineski Vol Strit

Lujiazui, ili kako ga još zovu „kineski Vol Strit“, ekonomski je distrikt u Pudongu.

Na njegovoj površini adresirano je više od četiri stotine, kako domaćih, tako i inostranih banaka i finansijskih institucija. Svoja sedišta su u njemu smestile i mnoge multinacionalne kompanije.

U ovom distriktu izgrađeni su i poznati avangardni neboderi Šangajski svetski finansijski centar, Šangajski toranj, Jin Mao kula i Orijentalni biserni toranj.

6. Yu Yuan bašta i Yuyuan bazar

sangaj 9 mesta koja treba posetiti

Nešto više od 400 godina unazad, za vreme dinastije Ming na površini od 20 hiljada kvadratnih metara, sagrađena je Yu Yuan bašta podeljena na šest delova.

Do crvenkastih kuća čiji se sivi krovovi na uglovima zakrivljuju ka nebu stiže se drvenim zagrađenim stazicama preko vodene površine zelenkaste boje.

Okolne kamene strukture koje se na pojedinim mestima stepenasto uzdižu ličeći na planine, ograničavaju vodene površine. Sitne rezbarije i skulpture doprinose raskošnoj lepoti kineske baštenske arhitekture.

Odmah pored Yu Yuan bašte nalazi se i bazar sa velikim brojem restorana, kuća čajeva i trgovina.

Svi parkovi su jako prostrani kao i parkovi u glavnom gradu Kine, Pekingu.

7. Xintiandi

Xintiandi je šangajski okrug smešten u centru grada. Čine ga dva kontrastna bloka: severni i južni, koji u Xintiandiju spajaju prošlost i sadašnjost, istok i zapad.

Moderniji i urbanizovani Južni blok zauzima površinu od 25 hiljada kvadratnih metara, a otvoren je 2002. godine. Obiluje restoranima, bioskopima, i trgovinskim radnjama. Mesto je zabave i odmora.

Severni blok sastavljen je od šarmantnih „Shikumen“ zgrada koje su se pod uticajem zapada počele graditi u Šangaju u drugoj polovini devetnaestog veka. Severni blok Xintiandija krije restorane svetskih kuhinja.

8. Šangajski Diznilend

sta posetiti u sangaju

Koliko snažno zapad utiče na Šangaj svedoči nam i skorašnje vreme (16. juna 2016.) otvoreni zabavni park Diznilend. To je šesti Diznilend park koji je otvoren u svetu, a drugi u Kini. Koji ni najmanje ne zaostaje za onim u Parizu ili Barseloni.

U Šangajskom diznilendu smešteni su tematski parkovi poput Mikijeve avenije, Ostrva avanture, „Tomorrowland“-a ili „Fantasyland“-a.

Cene karata prilično su skupe. Ukoliko ste viši od jednog metra i 40 centimetra, a mlađi od 65 godina karta za ulazak u ovaj zabavni park koštaće vas 370 kineskih juana(oko 50 evra) radnim danima ili 499 kineskih juana (oko 68 evra) vikendom.

9. Drevni šangajski grad Zhujiajiao

Ovo je svakoko mesto koje treba da posetite u Šangaju!

Smešten u predgrađu, Zhujiajiao je drevni vodeni grad sa istorijom dužom od 1 700 godina. Poznat je još i pod imenom „šangajska Venecija“.

Stare zgrade, vodeni kanali, bašte i kuće sa dvorištima autentično predstavljaju stari Šangaj. Kilometar duga jednostavno elegantna Severna ulica ispunjena je drevnim zgradama dinastija Ming i Qing.

Trideset šest mostova sačinjenih od kamena, drveta ili mermera preko kanala povezuju drevni grad Zhujiajiao. Najduži, najviši i najveći među njima jeste kameni most Fangsheng, izgrađen 1571. godine, dok je most Lang jedini drveni most.

Putovanje iz Srbije do Kine, tačnije do Šangaja se obično obavlja avionom sa presedanjem u Moskvi.

Za putovanje u Kinu potrebna vam je turistička viza koju možete izvaditi u kineskoj ambasadi. Pored ostalih dokumenata neophodnih za vađenje vize za Kinu neophodno vam je i putno osiguranje.

Predlažemo da putno osiguranje bude povoljno i „po vašoj meri“.

osiguranje-baner

Saznajte više uopšte o Kini i putovanju…

Povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *