fbpx

Osiguranje za stambeni kredit – da li je neophodno i kako da pronađete najbolje za sebe?

Da li mirno spavate zbog duga prema banci kroz stambeni kredit? Da li nekad osetite strah i upitate se da li će vaša glava, srce, ruke, noge, pluća izdržati da ispune taj rok koji je zacrtan na papiru? Da li nekad razmišljate o sigurnosti svog posla? Istina je da kompanije nestaju preko noći – šta […]

Da li mirno spavate zbog duga prema banci kroz stambeni kredit?

Da li nekad osetite strah i upitate se da li će vaša glava, srce, ruke, noge, pluća izdržati da ispune taj rok koji je zacrtan na papiru?

Da li nekad razmišljate o sigurnosti svog posla? Istina je da kompanije nestaju preko noći – šta ako se nešto slično desi i sa vašom firmom u budućnosti?

U osiguranjima ima mnogo programa – neke od njih prodaju banke, a korisnici kažu da nisu dovoljno razumljivi. Najveći problem je u tome što korisnici ne razumeju najbolje šta će se desiti ako umru. Da li će banka otplatiti ostatak? Da li će porodica zaista imati otplaćen stan? Da li će zaista biti sigurni i niko im neće tražiti još novca?

Tako je, možete da se osigurate unapred i da zaštite svoju porodicu. Možete da otklonite ove brige koje vas muče.

Koje vrste osiguranja postoje i kako da izaberete najbolje za stambeni kredit?

Smrt usled bolesti je prirodna, a smrt usled saobraćajne nezgode je nasilna, objašnjava stručnjak koji se bavim sitnim slovima u indrustriji osiguranja, Dajana Petić Šobot. Šobot nam ukazuje na više vrsta osiguranja kada su stambeni krediti u pitanju i govori o nabavci osiguranja.

Riziko osiguranje ima smisla za miran san, ali samo za slučaj smrti. Ono što je najveći benefit jeste to što nakon smrti stan ostaje naslednicima, bez ikakvog duga. Osiguranje pokriva taj dug. Ipak, postoji još jedno često pitanje, a to je šta se dešava ako ste živi, ali niste radno sposobni?! Možda je vaše zdravlje ugroženo, možda ste izgubili radnu sposobnost. Tada porodica treba da finansira i lečenje, hirurške intervencije, troškovi se samo nižu i problemi postaju sve komplikovaniji.

Osiguranje gubitka posla je jedna vrsta osiguranja, a na primer, osiguranje nezgode je druga vrsta. Treća vrsta je osiguranje za stambeni kredit. Tako dolazimo do zaključka da ima puno različitih vrsta osiguranja, a najgora stvar je ta da kupite bilo koje osiguranje u banci. Klijenti potpisuju, ni ne čitajući šta su potpisali, verujući da je to prava stvar. Osiguranost od svega i za sve, praktično ne postoji.“

Osiguranje stambenih kredita

Zato je bitno imati ličnog zastupnika koji radi reviziju vaših obaveza prema banci, vaših godina starosti i plata i prema tim parametrima lični zastupnik pronalazi najveću moguću zaštitu i za vas i za vašu porodicu. Finansijska zaštita je na prvom mestu. 

Bankari uz kredit nude jednu generičnu ponudu, ne bave se upoređivanjem ostalih ponuda i ne gledaju šta još postoji na tržištu niti traže najbolju ponudu za korisnike. U tome je najveći problem.

Drugo, niko ne govori da je najčesće to dobrovoljno osiguranje i da može da traje koliko mi mislimo da je potrebno.

“Što je manji ostatak duga banci, manja je i rata za osiguranje. Onda shvatimo da što smo stariji, osiguranje je skuplje i tu treba znati kalkulisati i birati osiguranja koja neće danas dati benefit, a sutra ga potraživati da se vrati. Sa osiguranjima treba znati finansijski plivati. To je najbolje da ne radite sami.” kaže Dajana.

Ona dodaje: “Ja kao finansijski stručnjak iz oblasti osiguranja sam angažovala pri kupovini stambenog kredita, osobu koja je finansijski pismena da mi kupi kredit i kaže koji je za mene najbolji. Ta osoba je za mene i moju porodicu uštedela na 25 godina 8.000e, jer je analizom i razumevanjem stručnih stavki oko kamata izabrala najbolje. Tako i pri kupovini osiguranja uvek birajte najbolje sa tržišta za vašu starosnu dob i ostatak duga po kreditu.”

Još nešto –  ,,slučaj i situacija,, pri prijavi štete imaju različit stav osiguranja da vam šteta bude plaćena ili odbijena kao neosnovana!

Ne želimo da budete samo nečiji plan prodaje i nečiji target, želimo da nam poverite problem i da strah koji imate, a tiče se finansijskog duga prema banci, finansijski prebacimo na finansijsku ustanovu koja može da preuzme rizik i zaštiti od katastrofe čije primere viđamo svakodnevno.

Ova vrsta osiguranja ima tendenciju rasta jer je pandemija mnoge probudila. Prava vrednost i miran san koštaju koliko i večera ili malo luksuzniji izlazak kada plaćamo za celo društvo, da bismo se dokazali.

Osiguranje stambenih kredita ne mora biti zahtev banke ,već može biti vaša lična odgovornost za miran san.

U procentima 75 % osoba kupi ovu vrstu osiguranja zbog sebe, a ne zato što banka to želi. 

“Ne bacajte novac ako nema rizika i nema smisla da plaćate premiju za 20 godina svih 20 godina jer postoje osiguranja koja vas osiguravaju svih 20 godina, a onih 8 godina kad smo najstariji, oni preuzimaju obavezu bez plaćanja. To znači da osiguravajuće pokriće traje svih 20 godina, a vi plaćate samo 12 godina. 8 godina je obaveza osiguranja u preuzimanju obaveze bez vaše obaveze plaćanja.”

Pustimo neka se osiguranja bore za nas kao potrošače, mi svakako biramo sta je najbolje i treba da dozvolimo sebi da biramo fleksibilne osiguravajuće kuće.

To možete prepustiti i nama.

Kako se kupuje MIR?

Ozbiljno tumačimo ponude svih osiguranja, bavimo se aktuarskom matematikom i izvesnim rizikom. 

Uvek naglašavamo da je osiguranje delatnost koja preuzima neočekivane i iznenadne situacije. Moramo biti koncizni i jasno definisani, sa jasnim saznanjem kada osiguranje deluje, a kada ne deluje jer ako nemamo ugovoren rizik koji pokriva novonastalu situaciju, osiguranje nam ništa ne vredi. 

Time tržiste osiguranja narušavamo i ne koristimo ga kao resurs koji je koristan, već ga promovišemo kao bolesnu industriju.

Iskoristite ponudu i odgovorite sebi šta je vama bitno i šta vaše strahove pretvara u mir.

Zaista možete da na hartiji koja predstavlja STRAH, iskoristite pogodnosti i kupite MIR.

Primeri

Imali smo klijenticu koja duguje banci 100.000e, i ima 35 godina. Ona je uzela stan na 25 godina otplate duga. Pronašli smo joj najbolje osiguranje koje košta 144e godišnje. 

Slična situacija je bila za muškarca koji duguje 100.000e banci, ima 35 godina i 25 godina otplate duga – najbolja ponuda za njega bila je 333e godišnje za osiguranje stambenog kredita. 

U oba slučaja se osiguranje ne plaća poslednjih 5 godina, a ostaje aktivno.

U drugom slučaju, muškarac koji duguje banci 50.000 eura i ima 45 godina sa periodom otplate od 20 godina za isto osiguranje mora da izdvoji 354 eura godišnje.

Žena koja duguje banci 50.000 eura i ima 45 godina sa periodom otplate od 20 godina za isto osiguranje treba da izdvoji 173 eura godišnje.

U oba slučaja se osiguranje ne plaća poslednjih 5 godina, a ostaje aktivno.

Treći primer je žena  koji duguje banci 50.000 eura i ima 40 godina sa periodom otplate od 30 godina za isto osiguranje mora da izdvoji 109 eura godišnje.

Poslednjih 6 godina ne plaća osiguranje, a ono je i dalje aktivirano.

Verujemo da su vam sve ove informacije bile od koristi i da ćete još jednom razmisliti o tome koliko košta MIR, a koliko košta STRAH za budućnost. 

Pozovite nas i pronaći ćemo najbolje rešenje za vas i vašu porodicu!

011 770 4988

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *