fbpx

Kakeibo – japanska metoda za štednju novca

Ako bezuspešno pokušavate da uštedite novac i pred kraj meseca ostajete bez dinara u novčaniku, ova tehnika će vam pomoći da se to više nikada ne ponovi. Kakeibo tehnika dolazi iz Japana, a nastala je još 1900-te godine. Smatra se da je svaka domaćica u Japanu znala za ovu tajnu, uz koju je uspevala da […]

Ako bezuspešno pokušavate da uštedite novac i pred kraj meseca ostajete bez dinara u novčaniku, ova tehnika će vam pomoći da se to više nikada ne ponovi. Kakeibo tehnika dolazi iz Japana, a nastala je još 1900-te godine. Smatra se da je svaka domaćica u Japanu znala za ovu tajnu, uz koju je uspevala da sačuva i do 35% kućnog budžeta i prenese ga za sledeći mesec.

 

Kada prevedemo sa japanskog, termin “kah-keh-boh” označava glavnu knjigu domaćinstva, u koju se upisuju prihodi i rashodi. Vodi se lako, ali zahteva disciplinu. 

Više o Kakeibo metodi štednji novca, saznajte u narednim redovima. 

Šta je Kakeibo?

Kakeibo metoda je nastala da bi ženama olakšala vođenje kućnih finansija. Ova metoda lako se može preneti i na poslovne aktivnosti, ali je veoma bitno da je prvo usavršimo za kućni budžet. Živimo u brzom svetu, i deo smo potrošačkog društva. Svesni smo svojih potreba, a čini se da one svakodnevno postaju sve obimnije. Svako od nas se bar jednom suočio da nema dovoljno novca za ono što želi da priušti u datom momentu. Ipak, uz pametno baratanje novcem, možemo da sebi priuštimo mnoge stvari, bez odricanja. Tajna je u pravilnom raspoređivanju novca. 

Japanska metoda štednje je vrlo učinkovita i čini da budemo svesni koliko trošimo, koliko zarađujemo i šta sve možemo da uradimo sa svojim novcem. Osim što zahteva svakodnevnu disciplinu, ona zahteva i aktivno razmišljanje o novcu. 

Kakeibo nam pomaže da pažljivije trošimo i da više uštedimo.

Šta vam je sve potrebno da biste primenili Kakeibo metodu štednje novca?

 • 2 sveske
 • Olovka
 • Desetak minuta slobodnog vremena tokom dana
 • Koncentracija

Odakle početi?

Kakeibo je jednostavan. Kada ispred sebe imate dve sveske, jedna će vam služiti za aktivu prihoda, a druga za pasivu. 

Aktiva – u ovoj svesci ćete pisati koliko novca zarađujete, koliko novca ste do sada uštedeli, koliko novca želite mesečno da investirate, koliko novca ste dobili iz nepredviđenih izvora.. 

U ovom delu pišete i dohodak od prodaje nekretnina, automobila, bilo kakvih drugih stvari koje se dešavaju u mesecu evidencije. 

Takođe, treba da zapišite bilo kakav vid štednje. Na primer, napišite koliko mesečno izdvajate za životno osiguranje. U ovom slučaju, to nije mesečni rashod, nego vaša štednja za budućnost. Pored ove tabele, treba navesti i za šta sve želite da uštedite, bilo da je u pitanju novi auto, edukacija, putovanje, telefon, nameštaj.. 

Pasiva – druga sveska može da bude manja, jer ona treba da bude uvek sa vama, kako biste zapisivali troškove. Nosite je u torbi, kako bi vam bila na dohvat ruke. U njoj beležite sve troškove, bilo da su u pitanju kupovine, računi, izlasci..

No, kad smo kod pasive, beležimo 4 kategorije troškova: 

 1. Osnovni troškovi (hrana, lekovi, gorivo za automobil..)
 2. Računi (spisak svih računa koje plaćate tokom meseca)
 3. Zabava (odlasci na ručkove, večere, posete muzeju, bioskopu, knjige..)
 4. Lične stvari (garderoba, pokloni, tretmani..)

I kao dodatna stavka, na spisku treba da se nađu nepredviđeni troškovi, koji su svakog meseca različiti, a to mogu da budu popravke u kući ili odlazak na neplanirano putovanje

Kakeibo tehnika u praksi

Kakeibo se vodi svakoga dana. Iako se preporučuje da se vodi od 1. do poslednjeg dana u mesecu, možete početi već danas i zapisivati do istog datuma u sledećem mesecu. Na kraju svakog meseca, videćete koliko novca trošite, koliko ostavljate po strani i koliko vam novca odlazi uzaludno. 

Još jedna stvar koja se savetuje je ta da se za ovu tehniku nikako ne koriste mobilni ili kompijuterski uređaji, jer ručnim pisanjem možete da povećate svest o trošenju novca. Osim što ćete biti svesni gde odlazi vaš novac, bićete pažljiviji prilikom trošenja i uspećete da uštedite značajnu cifru novca. 

Kada počinjete sa pisanjem treba da napravite jasan plan zbog čega to radite. Odgovorite na sledeća pitanja?

 • Koliko novca trenutno zarađujete?
 • Koliko novca uspevate da uštedite svakog meseca?
 • Koliko novca imate na štednim računima? 
 • Koliko imate novca u osiguravajućim kućama ili drugim investicionim fondovima?
 • Koliko želite novca ukupno da uštedite, na šta hoćete da potrošite?

Ova pitanja treba da se nalaze u svesci aktive i treba svakog meseca davati odgovore na njih. Videćete kako se stvari postepeno menjaju, i kako vaša štednja raste iz meseca u mesec. 

Kakeibo trikovi za štednju novca

Kada dobijete najveći prihod u mesecu, uzmimo za primer platu, prvo što treba da uradite jeste da odvojite novac za račune i kredite (ukoliko se kredit ne skida automatski) i da odvojite novac za štednju. Mnogi od nas ostavljaju štednju za kraj, što je velika greška. 

Kada novac za obavezne troškove sklonite po strani, ostaće vam novac koji treba da se rasporedi na druge stvari. Pravilna organizacija troškova je ključ svake štednje. 

Kakeibo se pokazala kao efikasna metoda štednje koja nas ujedno motiviše da preispitamo svoje stavove prema novcu. Uticaće i na vaše finansijsko stanje, a dovoljno je samo da vodite evidenciju aktive i pasive i saberete sve na kraju meseca.

Videćete kako je upravljanje kućnim budžetom jednostavno i lako, a uspećete i da uštedite do 35%!

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *