fbpx

Kako izabrati dobre skije za sebe?

Bez obzira da li ste profesionalni skijaš ili početnik, dobra oprema za skijanje je neophodna. Ukoliko želite da skijanje bude bezbedno i pravo uživanje u istom momentu, na prvom mestu treba nabaviti adekvatne skije. Evo saveta koji će Vam pomoći pri pravom izboru.

Koji ste i kakav skijaš?

kako izabrati najbolje skije

Osnovna podela skija je urađena prema polu i godinama, tako da se razlikuju skije za muškarce, žene i decu.

Bez obzira koliko ste dobra i mačo skijašica, treba izabrati skije specijalno napravljene za žene, a ne za muškarce. Razlog nije u šovinističkom stavu, već u praktičnom. Skije za žene su prilagođene ženskoj konstituciji.

Skije za decu su dizajnirane da budu mekane. Bez obzira da li se dete tek uči skijanju ili je adrenalin džanki, skije su iste. Iste su takođe i za devojčice i dečake.

Osvestite se i priznajte sebi da li i koliko znate da skijate, kako biste znali koji je ski-teren za Vas. U zavisnosti koji je ski-teren za Vas, i na kom ste skijaškom nivou, izaberite skije. Skije za početnike bi trebalo biti mnogo mekše od skija za napredne ili profesionalne skijaše.

Koje skije su za Vas, zavisi i od Vaše težine. Ukoliko imate više od 90 kilograma, za Vas su skije jedan nivo ispred onog kome pripadate. Ukoliko imate manje od 52 kilograma, za Vas su skije jedan nivo ispod onog kome pripadate.

Prema skijaškom nivou, razlikuju se skijaši početnici, napredni početnici, srednje napredni početnici, napredni skijaši i profesionalci. Prema njima se i razlikuju plave (lake), crvene (srednje teške) i crne (teške) staze, a tu su i divlje off-piste. Svim tim faktorima se prilagođavaju i skije.

Vrste skija

skije za pocetnike koje su

Skije se razlikuju od proizvođača do proizvođača, ali sledeća podela i terminologija je najdominantnija u svetu alpskog skijanja.

  • Frontside skije su veoma uske i dizajnirane su za one koji se ravno i brzo spuštaju niz ski-staze. Izaberite frontside skije u zavisnosti kojem skijaškom nivou pripadate.
  • All mountain skije su prilagođene svim terenima i svim vremenskim uslovima koji vladaju na tim terenima. Rasponi visina i radijusa na ovim skijama su raznoliki, tako da odabir zavisi od Vas lično.
  • All mountain wide skije su one na kojima možete uraditi šta god Vam padne na pamet na terenu.
  • Freestyle skije su namenjene onim skijašima koji vole da izvode skokove u vazduh. Prednji deo skija je isti kao i zadnji, tako da se možete skijati i unazad.
  • Race skije su prilagođene za brzo spuštanje niz ski-staze. Za potrebe takmičara se prave posebne skije sa oznakom RD i do njih je teško doći ukoliko niste takmičar. Za potrebe onih skijaša koji se osećaju kao i takmičari-profesionalci, izrađuju se race skije.
  • Powder skije su prilagođene za skijanje po dubokom snegu.
  • Allround skije su prilagođene za skijanje po stazama koje nisu mnogo ravne, već su razrovane i neravne. Ukoliko sletite sa staze, zahvaljujući allround skijama ćete nastaviti elegantno skijanje, bez pada i dodatnih teškoća. Ovo su omiljene skije među naprednim skijašima.
  • Razlikuju se skije sa vezovima i skije bez vezova. Skije bez vezova su pretežno ravne i snažne.

Skijaški vezovi

untitled-design

Skijaškim vezovima se ostvaruje čvrsta veza između skijaške cipele i skije. Skijaška cipela mora u milimetar da odgovara skijaškom vezu, ali i stopalu skijaša.

Najbitniji sastavni element veza je skijaška kočnica. Skijaški vez ima funkciju da razdvoji cipelu od skije u trenutku pada ili druge opasnosti koja preti da povredi nogu skijaša.

Uz skije se dobija i vez. Razlikuje se klasični vez za alpsko skijanje i vez koji omogućava hodanje na skijama.

Najbitnija karakteristika veza je njegova elastičnost.

Pri nabavljanju skija, treba voditi računa o tzv. DIN skali (skala kojom se određuje snaga sile izbacivanja cipele iz skije). Za malu decu DIN skala ide do 5, za veću decu do 7, za žene do 9, za muškarce do 11, za napredne skijaše do 14, za takmičare do 30.

Podešavanje vezova se svodi na izbor sile izbacivanja (DIN skalu), kao i podešavanje uzdužnog pritiska.

Pre nego što krenete na skijanje, najbolje je skije odneti kod ski-servisera na povezivanje. Unapred imajte spremljene odgovore na pitanja – koje ste godište, koliko ste visoki i teški, kojem nivou pripadate i koja je tačna dužina skijaške cipele.

Širina i dužina skija

koje skije su za mene

Što su skije duže, to su bolje za brzo i elegantno spuštanje niz ski-staze. Što su skije kraće, to je lakše izvoditi zaokrete na snegu.

Od telesne težine i visine skijaša zavisi koja dužina skija odgovara.

Za skijaše visine 1 metar i 60 cm su namenjene skije dugačke između 150 i 170 centimetara. Za skijaše visine 2 metra su namenjene skije dugačke između 165 i 190 centimetara. Dužina skija u ovim slučajevima zavisi od vrste skija (ženske, allround, freestyle…)

Žene, početnici i ljudi manje telesne težine bi trebalo da odaberu skije 5 centimetara manje od onih koje po pravilu treba da kupe prema svojoj visini.

Ukoliko širina po sredini skije iznosi 85 milimetara, znači da su u pitanju skije prilagođene za uređene staze. Inače, što je skija uža, to je lakše pravolinijsko spuštanje niz stazu.

Sa skijama čija širina iznosi između 85 i 95 milimetara možete malo sa uređene staze preći i na off-stazu, ali samo ako su vremenski uslovi pristojni kao i dubina snežnog prekrivača.

Za skijanje po dubokom snegu su skije čija se širina po sredini kreće između 96 i 110 milimetara.

Za off-staze, razrovane i teške terene je najbolje imati skije čija širina po sredini iznosi 111 milimetara.

Fleksibilnost skija

koje skije su najbolje

Fleksibilnost skija koje nabavljate zavisi od Vaše težine, uslova pod kojima ćete skijati, kao i snage vašeg skijanja.

Veoma meke skije su za decu i početnike.

Meke skije su za napredne početnike.

Srednje meke skije su namenjene onima koji žele da lagano menjanju brzine prilikom skijanja. Powder skije su uglavnom srednje meke.

Krute skije su namenjene onima koji se spuštaju niz dugačke staze. Tom prilikom treba odlično reagovati, menjati brzine i tehnike kako ne bi došlo do pada.

Veoma krute skije su za najagresivnije skijaše i profesionalce.

Skije manjeg radijusa (ispod 12 metara) koristiti za kratke i dinamične zaokrete, a skije većeg radijusa (oko 22 metara) koristiti za brzo pravolinijsko spuštanje niz stazu.

Zima je uveliko stigla, kao i sneg. Pored skija, obavezno nabavite i putno osiguranje sa ski-rizikom i pravac na nizbrdicu.

Povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *