fbpx

Banje u Mađarskoj koje treba posetiti

Mađari su more koje nemaju zamenili banjama o čijim kvalitetima turisti mnogo govore. Mađarska se svakoga leta ističe svojom hotelijerskom, ugostiteljskom, gastronomskom i banjskom tradicijom. Evo zašto treba posetiti ove banje.

Bazeni o kojima se mnogo priča: banja Morahalom

morahalombanja

Morahalom je mali grad koji se nalazi na samoj granici Srbije i Mađarske. Od Segedina je udaljen 20 kilometara, od Beograda 217 kilometara. U Morahalomu se nalazi lekovita banja Sveti Eržebet koja predstavlja centar banjskog turizma južne Mađarske.

Ovu banju u Mađarskoj obavezno treba posetiti.

Voda u Morahalomu je lekovita i poboljšava opšte stanje organizma. Zdravstveni tretmani su prilagođeni ljudima koji imaju problem sa reumom, sportskim povredama, neplodnošću, ginekološkim i urološkim problemima, hroničnim bolestima kože ili nervnog sistema, bolestima kičmenog stuba.

Pre nego što dođete u Morahalom, obavezno obezbedite mapu sa bazenima. Banja broji ukupno 21 bazen od kojih su šest na otvorenom, a petnaest u zatvorenom prostoru. Leti je posebno atraktivan porodični tobogan koji je dugačak 20 metara, a širok 4 metara. Voda je besprekorno čista i topla.

Za stariju decu je postavljen tobogan Anakonda koji je visok 11 metara, a dugačak 103 metra. Roditelji nisu u obavezi da se brčkaju sa decom u jednom od plitkih bazena, već mogu sa pristojne udaljenosti da prate njihovu igru izležavajući se u đakuziju.

Pored bazena, igrališta i saune su takođe podeljene za odrasle i najmlađe. U blizini kompleksa dečijih bazena se nalazi dečije igralište na pesku, sa klackalicama i ljujaškama,  a za odrasle su organizovani tereni za vodeni fudbal i odbojku.

Najbolji smeštaj turistima pružaju hoteli Passion Thermal (tri zvezdice), Elixir (tri zvezdice) i Colosseum (četiri zvezdice), ali kako je hotel najskuplje rešenje, alternativno je i sasvim pristojno rešenje vezano za gostinske kuće ili kampove.

Ova banja može da bude i usputna stanica na putu do posete prelepoj Budimpešti.

Najveći tobogan u Evropi: Akvapolis u Segedinu

banja-i-akva-park-u-segedinu

Verovali ili ne, ali jedno od najvećih kupališta u Evropi se nalazi u Segedinu koji je udaljen 220 kilometara od Beograda.

U samom centru Segedina, pokraj reke Tise, smešten je Akvapolis, a u samom srcu Akvapolisa je smešten najveći tobogan (30 metara visine i 272 metra dužine) u Evropi. Akvapolis se sastoji od četiri bazena na otvorenom i jedanaest zatvorenih bazena.

Ukoliko ste odseli u lečilištu i hotelu Forras (četiri zvezdice), onda su usluge Akvapolisa uključene u cenu smeštaja. Ovde radi veliki broj lekara specijalista na reumatskim, rehabilitacijskim i fizioterapeutskim pregledima i tretmanima.

Dva noćenja u dvokrevetnoj sobi se kreću od 112 evra van sezone do 140 evra u sezoni (po osobi).

Akvapolis je podeljen na vodeni i parni deo. Ukoliko vam se ne kupa, tu su razne vrste sauna, slane sobe, parne i aroma kabine, sobe za masažu. U kompleksu hotela Forras se nalaze prostorije za bilijar, kuglanje, frizerski i kozmetički salon, kao i dečije sobe za igru.

U centru Segedina se nalazi i autentično tursko kupatilo Anna koje se sastoji od 11 bazena i jednog ogromnog dvorišta za sunčanje. Voda koja se koristi u turskom kupatilu je lekovita, pa je slobodno progutajte ukoliko vam, dok plivate, uđe u usta.

Banja nad banjama: banja Mako

koju-banju-posetiti-u-madjarskoj

Banja Hađmatikum se nalazi u mestu Mako na samo 30 kilometara udaljenosti od Segedina i  253 kilometara od Beograda. Smeštena je na granici Rumunija-Mađarska.

Voda reke Maroš je lekovita i odlična kako za piće tako i za kupanje. Mnogi zdravstveni tretmani ovde su bazirani na lekovitoj vodi i blatu.

Arhitekturu banjskog kompleksa je radio čuveni arhitekta Markovec Imre, tako da je vizuelni doživljaj eksterijera i enterijera neponovljiv zbog kupola,  lukova i krivih linija koje dominiraju.

Unutra, centralni deo čine bazeni za relaksaciju i podvodnu masažu. Jedan bazen je zanimljiv zbog strujanja vode, drugi zbog đakuzija i stolova sa šahom, treći zbog vodopada i reflektora koji menjaju boje.

Najomiljeniji među turistima je bazen sa jodom, i njegova temperatura iznosi 39°C. Spolja je postavljen olimpijski bazen i bazen sa veštačkim talasima. Napolju se nalaze kiosci sa hranom i pićem. Unutra je restoran veoma povoljan, obrok može koštati samo 5 evra a jela su raznovrsna i ukusna.

U ponudi su masaže o kojima sanjaju vaši umorni i napregnuti mišići.

Privatni smeštaj i apartmani u mestu Mako se kreću oko 30 evra po osobi za noć. Osam evra je cena jednodnevnog boravka u kompleksu sa bazenima, a tri evra se plaća preko ukoliko mislite da koristite usluge sauna.

Melem za kožu i uši: banja Harkanj

harkanj-banja

Banja Harkanj je udaljena od granice sa Hrvatskom 10 kilometara, a od Beograda 289 kilometara.

Na svetu se nalaze tri banje u kojima izvire lekovita voda za lečenje psorijaze. Jedna od te tri banje je Harkanj. Naravno, ne morate imati kožno oboljenje da biste se odlučili za banju Harkanj i kupanje u sumpornoj, mutnoj, vodi bogatoj mineralima.

Čitavim kompleksom dominira smrad amonijaka i sumpora, ali svi koji su se banjali u tim nemirisnim vodama kažu da je osećaj opuštenosti neponovljiv. Bukvalno se na koži oseća pozitivna promena.

Harkanj je jedna od najstarijih banja u Mađarskoj; stara je 200 godina. Neki delovi banjskog kompleksa ukazuju na starost, naročito iz vremena socrealizma, a neki su u potpunosti prilagođeni prosečnom wellness konzumentu. Zanimljiv je program aerobika u otvorenom bazenu.

Samo mesto Harkanj je selo koje nije prilagođeno turistima kada je zabava u pitanju. Nema sadržaja koji je prilagođen deci. Znači, svi željni tišine, pravog odmora i želje da se koža očisti od krastica i bubuljica, pravac Harkanj.

Smeštaj u gostinskim kućama je veoma povoljan i kreće se oko 10 evra za noć po osobi. Restorani i poslastičare su dostupne i jeftine.

Ukoliko ste za hotel, na raspolaganju su vam Platan, Xavian, Baranja, Ametizt; sva četiri imaju tri zvezdice.

Zelenilo i botanička bašta: banja Đula

banja-djula

Banja Đula se nalazi na jugoistoku Mađarske, na udaljenosti od Beograda 350 kilometara, u istoimenom mestu.

Ljubitelji zelenila i lepo uređenih pejzaža obavezno treba da posete ovu banju u Mađarskoj.

Mesto Đula je poznato po dvorcu iz 15.veka u kojem se tokom leta održavaju kulturne manifestacije.

Banjski kompleks je smešten u zelenom parku koji predstavlja botaničku baštu, znači, vazduh je ovde čist da čistiji biti ne može. Kompleks čine 11 otvorenih i 11 zatvorenih bazena koji se pune termalnom i lekovitom vodom.

Bazeni su podeljeni na one koji služe za lečenje obolelih i za one koji su u banji radi zabave i kupanja. Tu su restorani, kafići, palačinkarnice i poslastičare. Ležaljke se iznajmljuju, a hladovinu pravi drveće.

Akvapalota je najnoviji i moderno uređen vodeni park koji gostima pruža nezaboravnu zabavu. Deca se mogu igrati u bazenima specijalno dizajniranim i opremljenim za njihove potrebe i ludorije, a ako im dosadi voda, tu su igrališta na suvom.

Bazeni za odrasle imaju ležeće i stojeće masažere, đakuzi efekat, gejzire i vodopade, a što se tiče tobogana, najatraktivniji je svetleći sa slajdom na gore. Ukoliko želite da izigravate zavodnika, odvedite voljenu osobu u jednu od sauna, preporučuje se Kazanova sauna, a posle pravac na aromaterapijsku masažu kako bi zajedno regenerisali um, dušu i telo.

Hotelski smeštaj vam mogu pružiti Aqua i Erkel, a što se tiče gostinskih kuća, ističe se vila Panon. Hotel Erkel je podeljen na kompleks sa četiri zvezdice Durer, i kompleks sa tri zvezdice Munkacsy.

Voda u banji Đula se pokazala odličnom pri lečenju bolesti motorike, nervnih problema i ginekoloških zapaljenja.

Lekovito jezero: banja Heviz

banja-heviz

Mesto Heviz je nešto udaljenije od Beograda u odnosu na pomenuta mesta i banje, i u pitanju je razdaljina od 476 kilometara.

Wellness i spa centar je izgrađen iznad najvećeg prirodnog termalnog i lekovitog, biološki aktivnog, jezera na svetu – Heviz.

Leti ovde temperatura ide do 40°C, a zimi ne pada ispod 24°C.

Dubina jezera ide do 38 metara, a samo dno jezera čini radioaktivno blato koje se koristi za lekovite tretmane kod reumatičnih bolesnika ili žena sa neregularnom menstruacijom.

Jedan deo jezera je ograđen i zatvoren, tako da je moguće kupati se u njemu i kada je zima. Voda u jezeru je uvek topla i besprekorno čista jer se stalno obnavlja.

Turistima su naročito zanimljivi meštani koji tokom leta imaju običaj da obuku krinoline i frakove, pa da turistima prodaju manire epohe romantizma fotografišući se sa njima.

Na sve strane su negovane bašte i cveće. Leti se organizuju muzičke manifestacije na kojima se uživa u vinima i mađarskim specijalitetima.

Provedite vrele letnje noći u jednom od tri hotela – Akvamarin, Helios i Panorama. Bazeni se nalaze u sklopu hotela. Kako hoteli nisu krik poslednje wellness mode, poprilično su pristupačni prosečnom srpskom budžetu npr. najam dvokrevetnog polupansiona za četiri dana iznosi 270 evra.

Budimpešta broji 123 izvora termalne vode

banje-u-budimpesti

Glavni grad Mađarske zbog svojih izvora termalne vode i banja koje se u njoj nalaze je veoma neuobičajena, očigledno termalna i wellness, prestonica.

Izvori vode u Budimpešti služe kako za kupanje i lečenje, tako i za usputno gradsko pijenje bilo sa česme, bilo iz flašice, pošto Mađari vodu flaširaju i prodaju (i ne prodaju strancima izvore ko Srbi).

Ukoliko niste znali, Budimpešta je od Beograda udaljena 379 kilometara.

Pored Dunava je još davne 1948. godine sagrađen banjski kompleks Dagalj koji se od tada, u zavisnosti od istorijskih prilika, menjao sporadičnim rušenjem i renoviranjem. Danas ga čine 10 bazena, saune, programi za masaže i zdravstvene terapije.

Među prvim javnim kupalištima u Budimpešti je Dandar, sagrađen 1930. godine. Danas je Dandar jedan od modernijih wellness mađarskih utočišta.

Rudaš banja je nastala od turskog kupatila namenjenog golišavim muškarcima. Danas se ovde mogu opuštati i uživati podjednako pripadnici oba pola. Ono po čemu je Rudaš mladima atraktivan je noćno kupanje koje počinje u 22h, a završava se pred zoru.

Na krovu ovog vodenog kompleksa se nalazi hidromasažni bazen s pogledom na Dunav i mostove koji povezuju Budim i Peštu. Slični starinski šmek turskog kupatila, poseduje manje atraktivna Kraljeva banja.

Banja Veli Bej je spoj tradicije i savremenog. Bazeni se razliku po temperaturi vode, i odgovaraju ljudima sa reumom i psihičkim problemima. Naravno, odgovaraju i zdravima. Saune su izgrađene po najnovijim evropskim standardima.

Nemojte da vas zaplaše imena drugih banja u Mađarskoj kao npr. Totkomloš, Mezekovačhaza, Devavanja, Fizesđarmat, Berekfudo i slično.

Prepustite se bilo kojoj, jer sve su one ispunjene manje više sličnim sadržajem koji je namenjen zadovoljenju i lečenju ljudskog tela i duše.

Posle provedenog vremena u nekoj od ovih banja poželećete da se opet vratite, zato napomimjemo da pre svakog polaska na put obezbedite putno zdravstveno osiguranje za Mađarsku.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *