fbpx

Top 15 mesta koja morate videti i iskusiti u Solunu

Solun, kao jedan od najstarijih gradova Evrope koji se nalazi u Grčkoj, cele godine je spreman za turiste i za one koji vole odmor, savršen provod, dobru hranu i za sve one koji uživaju dok obilaze znamenitosti kroz koja dobijaju kompletnu ponudu.

Solun ili Tesaloniki – je dobio ime po sestri Aleksandra Velikog koja se zvala Tesaloniki.

Zašto posetiti Solun?

Od koncerata i raznih manifestacija, prelepih i jedinstvenih muzeja do bogatog noćnog života i sve to možete videti uz povoljno putno osiguranje.

Grad je domaćin godišnjeg Međunarodnog filmskog festivala i jednog od najvećih sastanaka dijaspore. A početkom oktobra održavase čuveni Medjunarodni festival pamtomime.

najbolje plaze kod soluna

Kako doći do Soluna?

Do Soluna se može doći avionom, direktnom linijom JAT-a, ali kolima bi bilo mnogo lepše i zabavnije. Grčka nam i onako nije mnogo daleko. Od Beograda do Soluna ima oko 630 km. Veći deo puta čini auto-put.

Red letova Er Srbije za Solun mozete videti ovde.

Saobraćaj i radno vreme u Solunu

Vikendom u letnjem periodu u Solunu je saobraćaj na prilazima grada zakrčen zbog velike saobraćajne gužve, pa ako ste odlučili vikendom da idete u obilazak, može se desiti da budete duže vreme zaglavljeni u toj saobraćajnoj gužvi.

Ako želite da idete u šoping, morate da znate da ponedeljkom i sredom većina radnji radi skraćeno, a spomenici kulture i muzeji su zatvoreni ponedeljkom.

U Grčkoj mnoge privatne radnje imaju pauzu za vreme ručka, 14 – 17h, pa tako i u Solunu. Čak i neke crkve rake dvokratno.

Solunska klima

U Solunu vlada mediteranska, kao i kontinentalna klima. Solunska leta su veoma vlažna noćima, ali nisu prviše topla te su jako prijatna i maksimalne temperature rastu iznad 30 stepeni , ali retko kad pređu preko 40.

Turistima iz Srbije, kako kažu, jeko prija ova klima i zato su plaže Soluna obavežna, ako ne tokom celig odmora, onda destinacija delom istog, a Solun sa svojim znamenitostima najčešća usputna stanica.

Vremenska prognoza za Solun.

Obilazak grada i okoline Soluna

sta raditi u solunu

Najbolja početna tačka za obilazak grada i najviši deo Soluna, grada koji lezi na obranku brda.

Do tog mesta možete doci ako se uključite na “Ring-Road”- polukružnu obilaznicu oko grada, pa se zatim sa “Ring-Road”-a isključite na izlazu prema gradu Agios Paulos.

Proći ćete kroz četinarsku šumicu, u njenoj blizini se nalazi i ZOO vrt koji je divan, koji deca i odrasli sa oduševljenjem posećuju, posle te šumice, ne više od 5 minuta se dolazi do starih gradskih zidina Kastro, koje su sagrađene za vreme doba cara Teodosija.

Duž zidina, nalazi se gornji grad Ano Poli, a na njihovom istočnom delu postoji kula Trigonija sa kog je božanstven pogled na savršenstvo Soluna. Trg Slobode, Elefherias je jedno od mesta koje morate obavezno videti i iskusiti u Solunu.

Zatim Arhološko nalazište iz Antičke Grčke. Galerijevu kapiju koja je ostatak rimske vladavine. Slikajte se kod kapije Ane Paleolog ili na trgu Vardari.

Pošto će svaki turista doći da vidi obližnji kej, vi napravite izuzetak pa navikom mnogih solunaca ispešačite čitavu dužinu keja koja iznosi 4,5 kilometara. Nikis Avenija, ulica na čijem početku ima parking za automobile, obiluje tavernama i luksuznim restoranima.

Za ručak ili večeru preporuka je mesto Lakadika, nekada siromašan kvart a sada mesto za izlazak i opuškanje uz kriglu piva ili čašu dobrog grčkog vina. Možete posetiti i stadion Paoka.

Ukoliko ostajete na duže, sledeći dan posetite Muzej vizantijske kulture koji je 2005. godine proglašen za muzej godine od strane Evropskog saveta.

Solun je takodje poznat i po svojim trgovačkim sposobnostima. Zato je Solun kao drugi glavni grad u Grčkoj,  ekonomski i industrijski centar Grčke.

Solunska trgovačka luka ima veliki značaj za Grčku, kao i za jugoistočnu Evropu.

Solun se nalazi na putu za Tasos koji ima prelepe plaže, tako da ga ne treba propustiti ukoliko letujete na ovom ostrvu.

Istorija Soluna

znamenitosti soluna

Ako se nađete u Solunu iskusićete sva istorijska doba kroz koja  je prolazio. Udahnite duboko i počnite da maštate kako je to moglo biti nekada, jer izgled nekih delova je veoma malo promenjen, udahnite istoriju.

Kralj Kasandar je još 315. godine pre nove ere osnovao grad Solun.

Solun je osnovan na ili blizu mesta antičkog grada Therma. Grad je nazvao po svojoj ženi koja se zvala Thessalanike. Thessalanike je bila polusestra Aleksandra Velikog. Solun je bio jedan od gradova 168. godine pre nove ere.

Solun je zbog svoje važnosti postao glavni grad jedne od četri rimskih okruga Makedonije. Solun je takođe olakšavao trgovinu između Evrope i Azije, jer je razvio veoma važno trgovinsko središte na Via Eginatia Rati.

Znamenitosti solunske i grčke

Dosta znamenitosti daju čar i svu tu lepotu Solunu. Pre svega Bela kula koja je najznačajniji simbol Soluna, Vizantijski gradski zidovi, solunska riva sa prelepim kafićima, prodavnicama i mnogim drugim zanimljivim stvarima koje zrače svojom lepotom. A pre svega, put srpskih kostiju i ponosa.

1. Zejtinlik – sveto srpsko mesto

sta se mora videti u solunu

“Neznani tuđinče, kad slučajno mineš
Pored ovog svetog zajedničkog groba,
Znaj, ovde su našli večno utočište
Najveći junaci današnjega doba!”

Svaki Srbin bi trebao prvo da poseti ovo sveto mesto u Solunu. Jedno od srpskih vojnih grobalja, koje tu leži nakon proboja solunskog fronta u prvom svetskom ratu.

Dužnost Srbina je da ovo bude prva namerna stanica na pokloničkom putovanju kroz Grčku ili Svetu Goru.

Nalazi se u blizini grakskog trga Metaksa.

Na groblju počivaju i saveznički borci a održava ga čuvar Đorđe Mihajlović već 50 godina unazad. Negov otac Đuroje sačuvao pelikvije i predmete prilikom pljačke nacista. Na tom mestu je bila smeštena bolnica na otvorenom za srpske ranjenike.

Pre groblja mesto je služilo za prodaju ulja pa odatle i naziv Zejtinlik. Treba znati da su tu sahranjivani eshumirana tela sa 250 lokacija širom fronta.

Prostire se na 7.000 kvadratnih km koji su poklon Grčke. Materijal za izraju je donet iz Srbije, a zelenolo (čempres) sa Hilandara. Postoje 2000 mermernih krstova, kao i Mauzolej sa kapelom i kosturnicom, a radovi izgradnje su završeni 1936. godine.

U Mauzoleju je sahranjeno 5.580 srpskih stradalnika. Dok je na groblju još 1000.

“Blago potomstvu što za njima žali
Jer oni behu ponos svome rodu
Blago i njima jer su slavno pali
Za Otadžbinu, Kralja i Slobodu”

Stihovi Vojislava Ilića mlađeg

2. Spomenik Aleksandru Velikom

spomenik aleksankra velikog u solunu posetiti

Druga znamenitost po važnosti je sigurno mesto na kome se odaje počast možda i najvećem vojskovođi, Aleksandru III Makedonskom koji je kraljevao jednom od četiri rimske pokrajine, Makedonijom, od 336. do 323. godina pre nove ere.

Bio je Aristotelov učenik, ženio se tri puta, činjenica je da je bio homoseksualac, ali i da je osvojio neosvojivu Persiju i sve do Indije. Preminuo u Vavilonu od Tifusa, Malarije ili otrova, nikada se saznati neće..

3. Galerijev Luk

galerijev luk videtiu solunu

Galerijev luk se nalazi pored Rotonde koja je svima poznatijija kao Kamara je mesto koje retko može da se preskoči i ne vidi u Solunu.

Izgrađen je nakon pobede imperatora Galerija nad Persijancima 303. godine pre nove ere.

Kamara je prelepo ukrašen luk koji je izgrađen od kamena crvenkaste boje. Nalazi se na cesti Eginatia u centru grada, posed studentskog trga. Danas je Galerijev luk velika turistička atrakcija.

4. Bela kula solunska

sta sve videti u solunu

To je vizantijski toranj iz 12. veka. Belu kulu u Solunu smatraju najznačajnijim simbolom grada.

Belu kulu je sagradio turski sultan Sulejman Veličanstveni. Izgradio ju je/rekonstruisao sa namerom da čuva istočne gradske zidine. Bela kula je danas Vizantijski muzej, slična kula je izgrađena u albanskoj luci Valona.

U njoj su i dalje zatvorske odaje jer je prvenstveno služila kao zatvor. Smeštena tik pored mora, ne možete je zaobići, samo obavezno se popnite na nju jer ćete videti prelep prizor luke i centra Soluna. Ulaz je 2 evra ali ima šta i da se vidi, penjući se stepenicama do vrha proći ćete kroz istoriju celog Soluna.

5. Osmanski Ano Poli, a duša Soluna

gde odsesti u solunu

Ano Poli je jedino sto je ostalo od Otomanskog Soluna.

Ano Poli koji se smatra Starim Gradom sa svojim tihim ulicam i dvospratnim zgradicama predstavlja dušu Soluna. To je najstrmiji deo grada ali zato se odatle pruža najlepši pogled. Odatle autobus nije skup do kule Trigonija. U blizini se nalazi crkva iz 5. veka Hosiosa Davida, manastir Vlatades i crkva Sv. Nikole Orfanosa iz 19. veka.

Ne treba da propustite ovaj divan prizor, starih drevnh kuća koje su poređane po vijugavim popločanim ulicama sve do vrha grada, sa ostacima vizantijskih zidina. Ne propustite da vidite ovu skrivenu lepotu koja svake godine oživljava.

Odatle imaju neki od najlepših pogleda na Solun. Kad to budete videli shvatićete kolika je ustvari lepota Soluna. Predlažemo da napravite pauzu i sednete u jedan od kafea u nekoj od ovih uličica, ali ne zbog odmora, već da bi osetili duh ovog kvarta, uvideli aritekturu okolnih zdanja, udahnuli Solun i grčki narod.

Ovde je jako popularna instant kafa, koju kod nas zovu nes kafa a u celoj Grčkoj frape, izgleda kao nes kafa samo je bez mleka već samo sa vodom i obavezno sa ledom. Cena te hladne kafe, frapea je svugde do 2 evra.

Radi očuvanja tradicionalnog izgleda, Ano Poli je zaštićen od strane vlade, čak je i na UNESCO-voj listi kulturne baštine.

6. Crkva Svetog Dimitrija u Solunu sa katakombama

koje znamenitosti posetiti u Solunu

Sveti Dimitrije je zsštitnik grada Soluna. Crkva datira iz vizantijskog perioda kada je Solun bio najveći grad posle Konstantiopolja.

Zato je crkva Agios Dimitros najvažnija crkva u celom gradu i nalazi se u istoimenoj ulici. Crkva je prvenstveno bila tamnica, u kojoj su rimljani mučili i pogubili Svetog Dimitrija 306. godine, danas je tačno to mesto kripta hrama.

Čudotvorne mošti ovog sveca se dan danas čuvaju u ovoj crkvi. Koji se slavi u Srbiji 8. novembra kao Mitrovdan.

Crkva je podignuta 313. godine, a 612. godine je izgorela u požaru i bila je skoro potpuno uništena, ali je posle opet sagrađena 1917. godine, ponovo je izbio požar i crkva je bila skroz uništena, ali njena obnova je počela tek 1926. godine i obnovljena je 1948. godine.

Crkva je bila pretvorena u Džamiju nakon pada Carigrada od strane Turaka do 1912. godine i ako je pretrpela mnogo razaranja, promena i obnavljanja, Crkva Svetog Dimitrija je danas uspešno očuvana i zadržala je svoj autentičan stil.

Danas sadrži izložbu skulptura koje su je krasile u različitim fazama njenog postojanja, takođe, sadrži i muzej i podzemne katakombe uključujući i zatvorsku ćeliju Svetog Dimitrija.

Obavezno posetite katakombe koje datiraju još iz rimskog perioda jer će te videti delove rimskog kupatila. Poslednja restauracija je iz 1948. godine.

7. Obavezno posetiti Gradski Arheološki Muzej

ahrheoloske iskopine i muzeji solun

Ahheološki muzej neko bude vaša sledeća odrednica. U njemu možete videti mnogobrojne eksponate iz Vizantijskog a i Makedonskog perioda civilizacije, kao i Rimskog.

Smešten je u blizini Belog Tornja i proglašen je za jedan od najboljih muzeja u Evropi.

U njemu možete videti jedini drevni papirus pronađen u grčkoj i razne druge dragocenosti od kojih je najznačajnija grobnica Filipa Makedondkog, oca Aleksandra Velikog. Ztim Helenističke čaše i razne spektakularne mozaike.

8. Aristotelov trg

trgovi soluna koje treba videti

Glavni trg koji ne možete zaobići.

Pošto se nalazi u samom centru grada, na njemu se sastaje i boravi dosta omladine. Oko njega su smešteni kafići i uglavnom luksuzni hoteli, a za ljubitelje pozorišta tu je i Olympion Theatre. Tu možete i posetiti popularni kafe Predraga Stojakovića, Gordon.

Tu je i lep park, kao i pijace Kapijano i Modiano, Modiano je jako snadbevena svežim namirnicama a prodavci pomalo govore i srpski jezik.

Nastavita šetnju do biste Elefteriosa Venizelosa.

9. Crkva Svetog Save na najlepšem mestu Soluna

nasa crkva u solunu

Još jedna stanica za naše turiste a obavezna za poklonike srpskim svetinjama.

Pored Bele kule i međunarodnog sajma, a u centru grada na mestu zvanom Hipodrom, nalazi se crkva Svetog Save.

Izgrađena je na mestu Hilandarskog metoha. Tu je postojao stari konak iz sreknjeg veka u kojem je bila maslinrnica gde se cedilo ulje i gde je se molio jedan monah, koji je slao priloge Hilandaru.

Posle Bugarskih i Grčkih protesta, Turci su odobrili izgradnju crkve ali bez kupole, koje je izgrađena nakon otvaranja srpske škole u Solinu 1896. godine. Izgrađen je ikonostas, prelepa pevnica kao i 8 soba u konaku.

Ovu crkvu je najčešće posećivao kralj Petar I Karađorđević. U crkvi su služili Hilandarski monasi sve dok nije postala “Srpska parohijska crkva za srpsku koloniju u Solunu”. Potom su služili parohi iz Srbije sve do 1941. kada crkvu pljačkaju Bugari.

10. Sveta Mudrost – Rotunda i ostale bitne crkve u Solunu

Rotunda

Crkva Svete Sofije je podignuta u 8. veku po ugledu na Carigradsku Aja Sofiju, na mestu gde je hram bio jošu 3. veku.

Nalazi se u blizini crkve Sv. Dimitrija, dakle u centru grada, u Ulici svete Sofije.

Više puta je menjala religijsku funkciju, za vreme krstaša bila je latinska katedrala, od 1264. ponvo pod vizantijsku krunu, zatim je Murat II pretvara u džamiju 1430. kako ostaje sve do oslobađanja u balkanskim retovima 1912. godine.

Predstavlja najvredniji svedok vizantijske i paleohrišćanske kulture, i deo je svetske kulturne baštine od 1988. godine.

Preporučujemo da obiđete i crkvu Hosiosa Davida iz 5. veka ;

Crkvu Sv. Nikole Orfanosa iz 19. veka;

Manastir Vlatades.

Crkvu Sv. Proroka Ilije  (1360)

Agia Ekaterini (13.v)

Agia Apostoli (14. v)

Panagia Halkeon (1028.)

11. Akva park za sve uzraste

akva parkovi u grckoj

Krenite ka poluostrvu Halkidiki i skrenite kod sela Tagarades, tu nedaleko ok Soluna (15 km) nalazi se Waterland.

Na svojih hektar-dva poseduje hitnu pomoć, kafice i restorane, prodavnice. Ima svojih 1000 parking mesta i sve atrakcije akva parka. Proverite zašto ga poseti godišnke 130 hiljada gostiju.

12. Kupovina u Solunu

soping u solunu

Solun sa bližom okolinom poseduje više shopping zona i centara, ovih tri su po iskustvu srpskih turista, za svačiji džep. Tržni centri rade od 10 – 22h, subotom do 20h.

Jambo tržni centar

Ovde možete kupiti sve kućne potrebštine i opremu po najpovoljnojim cenama u regionu, gde i posluje ovo preduzeće.

Jambov Florida shopping centar se nalazi 11 km od solunskog aerodroma. Drugi Port of Tesalloniki u ulici 26. Oktobra br.43. Oreokastro je 6. km od Soluna. Dok je Pirea u ulici Marinou Antipa br. 8.

Cosmos tržni centar

Nalazi se 6 kilometara od aerodroma Macedonia, nedaleko od Kalamaria. Ovde možete naći najveće svetske modne brendove po pristupačnim cenama a naročito od sredine jula do dredine avgusta kada su popusti. Ulica E.G. Olympou br. 106.

Mega tržni centar

Najveći izbor odevnih predmeta najvećih svetskih proizvođača. Popusti traju isto kao i u ostalim centrima. Sa stanice Kalamari idu autobusi 2, 3, 8 i 78. Ulica Georgikis Sxolis Avenue 43.

13. Boemska četvrt Ladadika

provod u solunu

Šta jesti u Solunu? To pitanje razmotrite u nekom od romantičnih restorena pore same obale gde je epicentar noćnih izlazaka u Solunu.

Ova, nekada oronula četvrt je pretvorena u mnoštvo kafea i klubova gde možete uživati u krigli uz pivo ili nejlepše grčko vino.

Najlepše plaže koje treba posetiti u Solunu?

najbolja plaza u solunu

14. Mirna plaža Parea

Parea je jedna od najlepših plaža. Mesto je prelepo i veoma je mirno, otmeno i čisto. Sto se tiče cena, nije ništa preterano skupo, ali nije baš nešto i jeftino.

Hotel Golden Star je hotel sa 4 zvezdice i on se nalazi na samoj plazi. Pravi porodični hotel.

Udaljen je oko 20 kilometara od Soluna i 5 kilometara od hotela Triode. Hotel ima besplatan pristup internetu u javnim delovima hotela. U blizini se nalazi i autobuska stanica. Svi suncobrani i ležaljke su na plaži i na raspolaganju su sa naručenim pićem u baru.

Na plaži je postavljen tuš sa toplom vodom. Voda je plitka i pravi je raj za decu. Svima je preporučeno ovo letovalište naročito ako idete da se odmorite sa decom.

15. Agia Trioda nadomak Soluna

najblize i najlepse plaze u solunu

Agia Trioda je udaljena od Soluna 24km i dugačka je nekoliko kilometara.

Do Soluna se može doći redovnom linijom  gradskog autobusa. Voda je čista, lepa i veoma topla sto će definitivno svima da odgovara u toku odmora. Na plaži su postavljeni tereni za odbojku, restorani, kabine za presvlačenje i imaju prelepa dečija igrališta čemu će se mali vragolančići obradovati.

Nedaleko od Soluna se nalazi Sitonija koja ima najlepše plaže u ovom delu Grčke.

Povoljno putno osiguranje za Grčku je tu da se brine o Vama, a Vaše je samo da se odmorite i uživate uz ovu prirodnu lepotu koja će da vas relaksira.

putno osiguranje

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *