fbpx

Oslo: Top 10 mesta koja treba posetiti

Za Oslo kažu da je vikinški grad na fjordovima, jedno od najboljih i najsigurnijih mesta za život, a iznad svega, on je glavni grad fascinantne Norveške. Evo koje znamenitosti i zanimljiva mesta možete posetiti u najskupljem gradu na svetu.

Oslo je miran, skup i hladan grad čija istorija, visoki standard i izgled obaraju s nogu.

Grad Vikinga – Oslo

Oslo je treći grad po veličini u Skandinaviji i najveći u Norveškoj. On je kulturna, trgovačka, naučna i pomorska prestonica Norveške.

U njemu živi oko 600.000 stanovnika u užem delu grada, i negde oko 1,4 miliona u široj zoni. Grad se prostire na preko 450 kvadratnih kilometara.

Oslo se nalazi na jugozapadnoj obali Skandinavskog poluostrva i veoma je brdovit – nadmorska visina grada se kreće između 0 i 300 metara. Oslo se nalazi u zalivu koji nema otvoren pogled nego je načičkan malim ostrvima.

Ostrva su omiljena među stanovnicima, naročito kada sunce grane. Mnogobrojni trajekti povezuju stanovnike Osla sa divnom ostrvskom prirodom.

Oslo je bitan lučki grad kako za Norvešku, tako i za Evropu. U gradskim granicama protiču dve reke i nalaze se 343 jezera od kojih je najveće Maridalsvanet (Maridalsvannet). Inače, Norveška je premašila Finsku po broju prekrasnih jezera.

Oslo je okružen planinama i šumama. Zime su duge, ledene i mračne, ali upravo tada možemo slobodno reći da u gradu vlada atmosfera iz bajke.

More i fjordovi su vekovima imali veliku ulogu za život Norvežana, pa se tako i industrija razvila u tom smeru – nafta, prirodni plin, drvna industrija, energetika, ribarstvo.

Putovanje u norveški grad Oslo

sta videti i posetiti u oslu

Udaljenost između Beograda i Osla je 2.273 kilometara.

Da bi se prešla navedena kilometraža, putničkim automobilom je potrebno oko 23 sata i 48 minuta vožnje. Ako se odlučite da idete autobusom ili automobilom iz Beograda krenite prema Novom Sadu auto-putem E 75, kroz Mađarsku, Slovačku, Češku, Nemačku i trajektom do Danske. Put preko Hamburga je duži za nekih 50 kilometara.

Cena autobuske povratne karte za Oslo  je 31.000 dinara.

Ako se ipak odlučite da idete avionom cena karte će vam zavisiti od avio-prevoznika, vremenskog perioda, i u zavisnosti gde presedate. Trenutno je cena povratne karte Air Serbia oko 350 evra sa presedanjem u Stokholmu.

Kako ne postoji direktan let, najbrže se stiže za 4 sata i 35 minuta. Međunarodni aerodrom Gardermonen nalazi se 48km severno od Osla i godišnje opsluži oko 18 miliona putnika.

Najbolje vreme za turističku posetu Oslu je od maja do avgusta jer se tada temperatura kreće između 16 i 22°C, a dnevna svetlost traje skoro pa 24 sata.

Norveška je izuzetna zemlja i za studiranje.

1. Posetite Frogner park

sta videti u norveskoj

Norvežani vole izlažavanje na travnjacima i piknike, tako da im je omiljeno mesto za odmor veliki Frogner park.

Najveća kolekcija zasađenih ruža u Norveškoj se nalazi ovde. Zavolećete svih 150 vrsta ovog divnog cveća.

U kompleksu parka se nalazi gradski muzej, stadion, kompleks bazena na otvorenom, plemićka kuća po kojoj se park i zove, restoran, kafić, igralište za decu i nezaobilazne instalacije i statue umetnika Vigelanda.

2. Uživajte u Vigeland parku

Od strane turista, najposećeniji je Vigeland park koji se nalazi u samom srcu Frogner parka.

Ovo je definitivno mesto koje treba najpre posetiti u Oslu.

Radi se o mestu ispunjenom neobičnim i uznemirujućim skulpturama jednog čoveka – Gustava Vigelanda. U parku se nalazi oko dvesta njegovih skulptura rađenih u bronzi, granitu i kovanom gvožđu.

Vigeland je takođe glavni arhitekta i dizajner parka. Na izgradnji parka se radilo u periodu između 1939. i 1949. godine.

Jedan turista je lepo primeto da su skulpture na ivici da progovore, zaplaču ili zaurlaju od bola i besa. Statue prikazuju scene iz svakodnevnog života ljudi, od rođenja do smrti.

U Vigeland parku možete napraviti piknik.

3. Znameniti srednjovekovni Akershus zamak u Oslu

oslo znamenotosti

Ukoliko želite da svoju turističku potragu započnete sa istorijskom spoznajom Osla, onda bi trebalo da zamak i tvrđava Akershus (Akershus Festning) bude na prvom mestu.

On je u srednjem veku izgrađen kako bi zaštitio Oslo, kasnije je pretvoren u renesansni zamak i kraljevsku rezidenciju, ali je jedno vreme bio i zatvorska ustanova.

Danas se tvrđava koristi za koncerte i razne druge svečanosti. Smena straže se održava svakoga dana u pola dva. U prizemlju se nalazi Norveški muzej otpora sa eksponatima iz perioda nacističke okupacije Nemačke.

4. Gradska katedrala

Glavni verski objekat u gradu je Oslo Domkirke. Katedrala je sagrađena i osveštana davne 1694. godine. Nekoliko puta je restaurirana. Njen današnji barokni izgled enterijera datira iz 1950. godine.

Oltar, propovedaonica i krstionica su do nedavno bile izložene u Muzeju primenjenih umetnosti, danas su vraćene objektu.

Bilo bi lepo kada bi ova katedrala mogla da progovori, verovatno biste ostali zapanjeni nad količinom važnih događaja koji su se unutar nje desili.

5. Atraktivni muzeji na poluostrvu Bigdo

sta posetiti u norveskoj oslo

Na poluostrvu Bigdo (Bygdø) se nalaze pet muzeja.

Muzej vikinških brodova je značajan zbog dobro očuvanih drvenih brodova iz 9.veka – Oseberg, Gokstad i Tuna brod.

Gokstad je najveći i najbolje očuvan, dok je Oseberg najstariji brod. U muzeju se takođe mogu videti čamci, sanke, oruđe, alat, tekstil i pribor za domaćinstvo iz vremena vikinga

Norveški pomorski muzej je osnovan 1914. godine. On tursitima prikazuje koliko je more imalo značajnu ulogu za razvoj Norveške, preko Vikinga i ribolova do tankera sa naftom.

Na ovaj način će te upoznati norveški narod, tako da je ovo mesto koje treba obavezno posetiti.

Ispred muzeja se nalazi spomen posvećen poginulim mornarima u Drugom svetskom ratu. Tu se nalazi i replika prvog broda koji je plovio kroz severozapadni prolaz – brod Gjoa (Gjøa).

Kon-Tiki muzej je dobio naziv po ekspediciji preko Tihog Okeana iz Perua do Polinezije 1947.godine, na čijem čelu je bio istraživač i pisac Tor Hejerdal (Thor Heyerdahl).

U muzeju se čuva njegov drveni slap. U muzeju se nalaze predmeti doneti sa putovanja, većina njih je pravo arheološko blago sa prostora Perua, Polinezije i Galapagosa.

U muzeju je izložen i brod Ra sa kojim je jedna posada plovila 1970.godine od Severne Afrike do Barbadosa.

Fram muzej je posvećen istoimenom brodu koji je bio glavni akter polarne ekspedicije iz 1893. godine.

Fram je drveni i jak brod koji je odoleo glavnom neprijatelju – ledu. Posetiocima je omogućeno da se ukrcaju na brod i iskuse kako je nekada davno jedna pomorska ekipa uspela da preživi na ledenom severu.

U polarnom simulatoru možete osetiti hladnoću, a postoji i zaleđena verzija broda. Izložba je prevedena na deset jezika i u potpunosti je interaktivna.

Norveški muzej kulturološke istorije pokazuje kako su se Norvežani razvijali nekoliko vekova unazad. U pitanju je otvoreni muzej sačinjen od preko 60 građevina koje reprezentuju različitosti između regija unutar Norveške, kao i razlike između života u gradu i na selu, klasne razlike itd.

Crkva The Gol Stave datira iz 1200. godine i jedna je od pet srednjovekovnih građevina unutar muzejskog kompleksa. Izložbe su folklornog karaktera.

6. Muzeji u Oslu posvećen umetnicima

Henrik Ibzen je veliki norveški dramski pisac od čije kuće je napravljen muzej. Ibzen je ovde živeo sa svojom ženom od 1895. godine do 1906. godine kada je umro.

Njegova kuća je pretvorena u muzej 2006. godine. Kuća je restaurirana perfektno, tako da posetioci mogu u originalu da sagledaju enterijer i sve detalje koje su činili život Henrika Ibzena.

Munkov muzej je umetnički muzej posvećen životu i delu slikara norveškog porekla Edvarda Munka (Edward Munch).

Izložbe prikazuju različite aspekte Munkovog stvaralaštva. Njegova poznata slika Vrisak je dva puta bila na meti lopova zbog čega je oštećena. Slika se nalazi na listi deset najskupljih slika na svetu.

7. Skijaški muzej Holmenokolen

kako najbolje stici do norveske osla

Skijaški muzej slavi tradiciju skijanja kod Norvežana staru čitav jedan vek. Sam muzej je najstariji svoje vrste na svetu. Muzej predstavlja istoriju skijanja i artefakte polarnih istraživanja.

Posebna atrakcija je ski simulator.

Ne postoji vodič Norveške koji nema ilustraciju ili fotografiju olimpijske skakaonice Holmenokolen izgrađene 1892. godine i 14 puta od tada restaurirane. Skakaonica pruža neverovatan pogled na Oslo.

1952. godine su se u Oslu održale Olimpijske igre i skakaonica je bila jedna od aktera.

Ovde možete i isprobati vrhunski Zipline. I poneti najlepšu fotografiju spuštanja niz sajlu.

8. Norveška nacionalna opera i balet

Operska kuća u Oslu je najveća norveška institucija za izvođačku umetnost. Nalazi se u starom delu luke Bjorvika (Bjørvika) i osnovno je obeležje Osla.

Glavni auditorijum broji 1.364 mesta, a inače zgrada broji tri pozornice na kojima se održavaju opere, baleti, predstave i koncerti savremene muzike.

U pitanju je prva operska kuća na svetu čiji posetioci mogu hodati po krovu. Zbog svog jedinstvenog arhitektonskog izgleda, zgrada je 2008. godine u Barseloni osvojila prvo mesto za najbolje arhitektonsko rešenje na svetu.

9. Nobelova nagrada za mir

nobelov institut u oslu

Nobelova nagrada za mir se dodeljuje svake, od 1901. godine, 10. decembra u Oslu u dvorani muzeja posvećenom toj nagradi – The Nobel Peace Center.

Ukoliko želite da se što bliže upoznate sa samom nagradom i svim njenim dobitnicima, onda je ovaj muzej pravo mesto. Izložbe su multimedijalne, dokumentarne i interaktivne. I veoma poučne.

Muzej se nalazi u samom centru Osla u ulici Aker Bridž (Aker Brygge) koja je centar zabave, kupovine i dobrih restorana.

Poslednja Nobelova nagrada za mir je dodeljena Nacionalnom kvartetu za dijalog u Tunisu.

Preko puta Parlamenta se nalazi luksuzni Grand Hotel u kojem odsedaju dobitnici nagrade i otpozdravljaju s balkona Norvežane na ukazanom poverenju i časti.

Osnivač fonda za nagrade je naučnik Alfred Nobel.

10. Ulica koju morate posetiti u Oslu – Karl Johans gate

Najživlje mesto u gradu je ulica Karl Johans gate koja počinje kod glavne železničke stanice. Ona se sastoji i od nekoliko starih ulica, širokih i uređenih.

U ovoj ulici je smeštena Kraljevska palata, zgrada Parlamenta, Nacionalno pozorište, Nacionalna galerija, zgrada Univerziteta.

Tokom zime se u jednom delu ulice organizuje klizanje na ledu. Strateški raspoređeni kafići i restorani su tu da upotpune doživljaj gradske vreve.

Oslo je najskuplji grad na svetu

najskuplji grad na svetu oslo

Nekoliko puta zaredom je Oslo proglašen najskupljim gradom na svetu.

Ono što je skupo u Oslu jeste stanovanje, hrana i piće, znači, najbitnije stavke za život. Cena odeće i obuće je pristupačnija nego cena hrane.

Norveška je bogata zemlja i Oslo ima jedan od najvećih bruto društvenih proizvoda u Evropi – dvostruko viši od EU proseka.

Dakle, nema zime za Norvežane, ali ima za turiste koji žele da osete makar na nekoliko dana kako je provoditi se u Oslu.

Alkohol je preskup po kafićima i pabovima. Restorani su skupi, pa i internacionalni. Čak je i McDonalds skup!

Na sledećem sajtu možete videti cene – www.visitnorway.com

Naravno, Norvežanima ništa nije skupo jer su im plate dovoljne da sebi mogu obezbediti – stan/kuću, kola, putovanja, hranu, garderobu, obrazovanje. U prevodu, sve ono što spada pod kategorijom srpski san.

Istraživanje Ujedinjenih nacija iz 2013. godine je pokazalo da je Norveška posle Danske najsretnija zemlja na svetu. Analiza je izvršena na osnovu trajanja života, zdravlja stanovnika, slobode i socijalne podrške.

Život u Oslu teče usporeno, stanovnici voze bicikl, glavni sastojak u kuhinji je riba, žive u niskim raznobojnim zgradama i kućama razbacanim po brdima i cene drvo kao takvo.

Sve u svemu, život im teče u skladu sa prirodom o kojoj vode računa. A vi vodite računa o sebi, obavezno obezbedite najbolje putno osiguranje za Norvešku, pre nego krenete na put.

Čini se da je Deda Mraz poklonio svetu Norvešku, kako bi se u njoj uživalo čak i dok sneg veje bez prestanka.

Vremenska prognoza za Oslo.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *